5 tips voor de toerist in eigen land

Toerist in eigen land

Als toerist in eigen land op stap gaan is hartstikke populair. Wij konden niet achterblijven en gingen een dagje uit met de enthousiaste gids Isabelle die ons Rotterdam liet (her)ontdekken. In deze blog delen wij de 5 leukste tips voor de toerist in eigen land. De Rotterdam-editie!

Door: Irene 

Tip 1: Hip & happening Katendrecht

We spreken af met Isabelle, een energieke Rotterdamse dame die tours en wandelingen door heel Nederland verzorgd. Wil je naar Kinderdijk, de bollenstreek of langs de leukste parels van Amsterdam? Isabelle neemt je mee, op de fiets of te voet, en het wordt gegarandeerd een tof uitstapje. Wij ontmoetten elkaar op Katendrecht, een schiereiland op Rotterdam-zuid met een dubieuze reputatie. Begin twintigste eeuw was het prosititutiebuurt met veel uitgaansgelegenheden voor zeelieden. Inmiddels is de Kaap als hippe plek omgedoopt met het Deliplein als centrale buurt met gezellige restaurantjes en cafeetjes. Isabelle vertelde ons over de historische en toekomstige ontwikkeling van dit unieke gebied vol oude pakhuizen en moderne woontorens. Aangekomen bij het SS Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn, stapten wij aan boord.

Tip 2: Pak de waterbus

De toerist in eigen land doet natuurlijk zoals de “locals” doen: de waterbus pakken! Deze lijndienst vaart is voor fietsers en voetgangers en geeft je een fantastisch uitzicht op de skyline vanaf het water. De Erasmusbrug, ook wel lieflijk de Zwaan genoemd, steekt dankzij hare witte kleur mooi af tegen het water en de blauwe lucht. Rechts van de brug zien we het KPN gebouw, de eerste toren op de zuidoever, ontworpen door Renzo Piano. Sindsdien zijn er tientallen woon- en werk torens aan de skyline toegevoegd. Niet allemaal pareltjes volgens onze gids Isabelle. Dat er ook historie in Rotterdam te vinden is, zien we als we uitstappen bij de Willemskade aan de noordoever.

Skyline Rotterdam vanaf het water
Skyline Rotterdam vanaf het water

Tip 3: Flaneer over de brede lanen van het Scheepvaartkwartier

Eenmaal op de kade stuiten we op de brandgrens. Met lampjes in de straten wordt de brandgrens gemarkeerd tot waar de brand als gevolg van het bombardement van Rotterdam in 1940 de stad had verwoest. Rechts het gebied van de wederopbouw, links het historische gedeelte. Het contrast is vanaf dit punt duidelijk te zien. We slaan linksaf richting de Veerhaven, waar havenbaronnen begin 20e eeuw statige panden lieten bouwen. Bijzondere plek is de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas, een roei- en zeilvereniging, die in 1851 werd opgericht. Isabelle is zelf fervent roeier en verklapt sappige details en anekdotes aan ons. Tijd om meer verhalen te horen onder het genot van een biertje?

Tip 4: Struin door Het Park

“Nog even doorstappen, dames!” Isabelle is een gezellige, maar ook sportieve gids. Twee uur wandelen betekent dus ook echt wandelen. Wij hebben er dorst van gekregen. Gelukkig is de finish in zicht, het Park. Dit park, met gewoon de naam “Het Park”, ligt ingeklemd tussen de Maas en de Westzeedijk en wordt gekenmerkt door de Euromast. Deze uitkijktoren werd aangelegd voor de Floriade in 1960. Wij blijven met onze voeten op de grond en zoeken een bankje om neer te ploffen. 

Tip 5: Plof neer en proost!

In corona-tijd zijn bankjes in het park een perfect alternatief voor het terras. Terwijl Isabelle onverminderd enthousiast verder vertelt, openen wij de meegenomen biertjes door Isabelle van Brouwerij HillDevils uit Wouwse Plantage. De Thirsty Mosquito (dorstlessend American Pale Ale), Woody Wall of Death (double IPA gerijpt op Jack Daniels vaten) en de HillDevil IPA (lekker fris en hoppig) gaan erin als zoete koek. Inmiddels zijn de terrassen weer open, dus plof je liever neer op het terras? Ga dan naar Parqiet, een fijn café met terras in een oud Koetshuis of plof neer bij het naastgelegen en sjiekere Dudok in het Park. Met een biertje erbij het je zeker een goede afsluiter te pakken!Wil jij op stap als een toerist in eigen land met een energieke en enthousiaste gids? Kijk dan eens op de website van Guided Tours By Isabelle of op instagram. Ze biedt tours (wandel of fiets) aan door Rotterdam en de Haven van Rotterdam, Hoek van Holland, Den Haag, Delft, Dordrecht, Schiedam, Gouda, Utrecht, Kinderdijk, Zeeland, Middelburg, Amsterdam, Edam, Volendam, Monnickendam, Hoorn, Enkhuizen of Medemblik.

Toerist in eigen land
Toerist in eigen land

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.