Vrouwen Die Bier Testen – Glutenvrij bier

Glutenvrij bier proeverij - Vrouwen Die Bier Testen

We kregen meerdere malen het verzoek of we glutenvrij bier wilde testen. En zo geschiedde, want we waren heel benieuwd of glutenvrij bier echt anders is dan gewoon bier. Om tot een goed oordeel te komen nodigde we twee gasten uit die een glutenvrij dieet volgen. Want hun mening weegt uiteraard het zwaarst. We proefden 5 glutenvrije bieren en aan het einde van de avond was er een overtuigende winnaar en een duidelijke verliezer. Ben je benieuwd naar ons oordeel? Lees dan snel verder.

Door: Meike

Waarom glutenvrij bier?

Longtime friend Nadine en collega Michiel zijn vanavond onze gast testers en we vroegen hen waarom ze een glutenvrij dieet volgen. Zowel Nadine als Michiel kunnen om gezondheidsredenen geen gluten eten. Zo heeft Nadine een glutensensitiviteit en een auto-immuunziekte aan haar schildklier. Als ze gluten eet voelt ze zich aanzienlijk slechter. Michiel krijgt enorme buikklachten als hij gluten binnenkrijgt. Zolang ze hun glutenvrij dieet volgen, voelen ze zich stukke beter. 

Hierdoor moeten ze helaas de meeste bierenlaten staan, want vrijwel alle bieren bevatten gluten. Gluten zijn aanwezig in de meeste granen, waaronder gerst en tarwe. Gelukkig zijn er steeds meer bierbrouwerijen die glutenvrij bier produceren. Hierbij worden de tarwe en gerst vervangen door andere ingrediënten als gierst, rijst, sorgo, boekweit en mais. 

Nr. 1 – Brewdog Vagabond Pale Ale – 4,5%

Brewdog Glutenvrij Vagabond American Pala Ale

Het staat er in koeienletters op: de BrewDog Vagabond Pale Ale is overduidelijk GLUTEN FREE! Maar het etiket is verder wel heel stoer en verre van truttig. Naast glutenvrij is de Vagabond ook 100% vegan, zo staat op het flesje vermeld. 

Wil je weten welke bieren vegan zijn? Lees dan onze blog Is Bier Vegan?

Tijd om te proeven hoe lekker dit GLUTEN FREE biertje eigenlijk is. Na de eerste paar slokken is het testpanel verdeeld in twee kampen. Het ene kamp is enthousiast. Echt een lekker biertje met een hoppige smaak. Het bier is bitter wat de mensen in dit kamp zeer waarderen. Het andere kamp is minder blij. Ze vinden de smaak veel te uitgesproken voor een ale van 4,5% en ‘echt niet lekker’. Maar goed, smaken verschillen. Het testpanel komt tot een eindcijfer van een 6,6. 

Eindcijfer: 6,6

Nr. 2 –  Mongozo Buckwheat White beer – 4,8%

Mongozo Buckwheat White Beer - Organic glutenvrij bier

Onze verwachting van de Mongozo Buckwheat: een fijn glutenvrij alternatief voor witbier. Aan alle certificaten en prijzen op het flesje te zien, moet dit bier wel een toppertje zijn. De realiteit: een weeïg brouwsel dat stinkt en smaakt als een slecht ijsje. Dat is het unanieme en keiharde oordeel. Ook het ouderwetse etiket wordt flink afgekraakt. Voor wie op zoek is naar een lekker glutenvrij witbier, kan de Mongozo Buckwheat White Beer beter laten staan. De Mongozo Buckwheat White krijgt met een 4,5 een dikke onvoldoende en eindigt in ieders eigen gootsteen.

Eindcijfer: 4,5

Nr. 3 – Mongozo Premium Pilsener glutenvrij- 5%

Mongozo Premium Pilsener glutenvrij bier

Het derde bier is een glutenvrije premium pilsener van Mongozo. Het vorige biertje van Mongozo was verre van succesvol, dus de verwachtingen zijn niet al te hoog. Maar gelukkig wordt het tegendeel bewezen. De Mongozo Premium Pilsener is echt een prima pils. Het smaakt zoals pils moet smaken. Ook op dit flesje staat dat deze pils veel verschillende prijzen heeft gewonnen. De glutenvrije testers zijn blij met dit bier, want hierdoor kunnen ze gewoon nog steeds een lekker pilsje drinken. De niet-glutenvrije zijn uiteraard ook enthousiast, maar zouden toch voor een niet-glutenvrije variant gaan. Het panel komt uiteindelijk tot een cijfer van een 6,8. 

Eindcijfer: 6,8

Nr. 4 – Lowlander Organic Blond Ale – 4%

Lowlander Organic Blonde Ale glutenvrij bier

De brouwerij Lowlander staat bekend om het toevoegen van botanische ingrediënten aan hun bieren. Ook de Lowlander Organic Blond Ale is rijk aan botanische toevoegingen als bloesemhoning en citroenschil. Het etiket wordt door iedereen gewaardeerd. “Als Michiel zou komen eten, zou ik dit voor hem kopen”, aldus Hanna. Maar na de eerste slok, valt de smaak bij de meeste testers toch wat tegen. We vinden hem toch wat vlak en voor een blond bier is het wel erg zuur. Na het nemen van meerdere slokken wordt het panel toch enthousiaster. De smaak komt steeds meer tot zijn recht. De bloesemhoning geeft het bier een zoetig aroma en de citroenzest zorgt voor een friszure afdronk. De Lowlander Blond Ale krijgt een uiteindelijke een dikke voldoende, namelijk een 7,1. 

Eindcijfer: 7,1

Nr. 5 – Jopen Hop Zij Met Ons Gluten free IPA – 6%

Jopen Hop Zij Met Ons glutenvrij bier IPA

Omdat de alcoholpercentages van de vorige bieren niet zo hoog waren, is het voltallige Vrouwen Die Bier Testen panel nog opvallend fris en past het laatste bier van de avond er nog prima bij. De afsluiter is de Hop Zij Met Ons IPA van brouwerij Jopen. Na het bestuderen van het mooie ontworpen etiket is iedereen het erover eens, dit moet wel een goed biertje zijn. En ja hoor! Hop Zij Met Ons ruikt goed en smaakt heerlijk. Echt een lekkere IPA. Het gebrek aan gerst wordt waarschijnlijk gecompenseerd door het hogere alcoholpercentage. En dat maakt dat de Hop Zij Met Ons IPA van Jopen met een 7,8 de duidelijke winnaar van de avond is.

Eindcijfer: 7,8

Over het algemeen heeft het Vrouwen Die Bier Drinken panel de hele avond prima biertjes gedronken. Maar toch vinden de niet-glutenvrije testers glutenvrij bier wel wat vlakker dan ‘normale’ bieren. Je hebt toch altijd het gevoel dat er iets mist. Maar het is wel fijn om te weten dat mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen, toch lekkere biertjes kunnen drinken. Maar het Vrouwen Die Bier Testen panel was het er wel over eens; er ligt nog wel een mooie uitdaging voor brouwerijen om nog lekkerdere glutenvrije bieren te gaan brouwen. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.