Vrouwen die bier testen: Kriek bier

Online vrouwen die bier testen: kriek bier

We zitten nog midden in de tweede lockdown, maar hebben wel dorst. Hoog tijd weer om een panel bij elkaar te zetten in quarantaine opzet. We buigen ons dit keer van achter onze laptop via zoom over kriekenbier nu het zonnetje weer begint door te breken. Lees deze Vrouwen Die Bier Testen: kriek bier of dit ‘vrouwendrankje’ ons kan bekoren.

Door: Hanna

Kriek

Kriek is een beschermde Belgische biersoort. Dat betekent dat het alleen in België gebrouwen mag worden. Het is een Lambiek die door middel van rijpe kersen (krieken) op smaak wordt gebracht. Waar letten we op bij deze proeverij van vier verschillende kriekbieren? De panelleden vragen zich af of er wel zo veel verschil kan zijn tussen de bieren. Is het niet allemaal hetzelfde zoete smaakpallet? We gaan het zien. We willen graag naast fruit ook iets van bier proeven. Dus niet alleen suiker, maar ook een bittertje. We willen dat het doet denken aan een lekker toetje in drankvorm en nemen ook de kleur mee in onze beoordeling. Tot slot is het etiket ook altijd een belangrijke factor. Want, je moet het wel uit het schap willen pakken. 

Kriek bier + shirt

Lindemans 

Met 3,5% alcohol is Lindemans een lichte kriek. Het ruikt naar een kersenlolly, smaakt ook naar snoepjes en heeft een lekker zuurtje. De kleur is troebel kersenrood wat het gevoel geeft dat je gewoon hele lekkere cassis zit te drinken. Het etiket heeft een jugendstil stijl. Het panel is het er allemaal over eens dat de rode folie om de fles ervoor zorgt dat je deze zo pakt als je trek hebt in een kersenbiertje. Dit lichte snoepige kriekje is perfect voor in de zomer en krijgt een 7.6 als cijfer.

Timmermans

Door een bezorg foutje heeft de ene helft van het panel een frambozenkriek en de andere een kersenkriek van Timmermans. De ervaring komt wel overeen want er zit aan beiden weinig smaak.  De kleur van het drankje is lichtroze en het zit in een saaie fles. Hier wordt het panel van Vrouwen Die Bier Testen op geen enkel front blij van. Timmermans kriek krijgt een 4.7 als eindcijfer. 

Kriek Boon

Deze kriek is heel duidelijk minder zoet dan de eerste twee. Kriek Boon heeft een prachtige bloedrode kleur en zorgt voor een heerlijke nasmaak. Met maar liefst 25% zien we dat deze ook veel smaak krijgt van kersen. Dit is meer een herfstig kriekje met een meer heftige smaak. Het flesje verlokt ons niet echt om het te kopen, maar het groene glas onderscheid deze wel van de anderen. Laat je niet foppen, dit is een prima kriek om te bestellen. Het panel geeft deze een 7.8.

Liefmans Brut

Dit is een groter flesje en de kriek heeft ook een andere bereidingsvorm. Brut betekent dat dit bier in eikenhouten vaten is gerijpt. Het is de champagne onder de krieken. Het eikenhout zorgt voor een minder plezante geur en een bruinrode kleur, maar de smaak is fantastisch. Een chique drankje voor bij een speciale gelegenheid. Het etiket springt er niet uit, maar straalt wel dezelfde chiqueness uit. Het panel is unaniem fan en geeft Liefmans Brut een 8.8

Tot slot

We dachten dat er niet veel verschil zou zijn tussen de krieken. We konden niet verder van de waarheid af zitten. Er is echt veel verschil tussen de kersenbieren. Liefmans Brut is de grote winnaar van deze Vrouwen Die Bier Testen kriek bierproeverij. De bieren op de tweede (Lindemans) en derde plek (Kriek Boon) zitten dicht bij elkaar qua cijfer, maar zeker niet qua smaak. Lindemans kriek is perfect voor warm weer en Kriek Boon past ook bij kouder weer. We konden maar 4 bieren proeven, want we proefden van achter ons beeldscherm en moesten de hele selectie zelf opdrinken. Gelukkig voor jullie heb ik mijn liefde voor kriek door deze proeverij weer ontdekt en ben ik nog verder gaan zoeken. Eervolle vermeldingen zijn op zijn plek voor Chouffe Cherry (8% alcohol #hoppa) en Mort Subite (vergelijkbare ervaring met Lindemans, maar dan een sterker bittertje). Hebben jullie nog kriek tips?

Benieuwd naar andere drinktips? Lees dan de andere proeverij blogs van Vrouwen Die Bier Testen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.