Is bier vegan?

Is bier vegan? Vrouwen Die Bier Drinken leggen het uit

Is bier vegan? Het is een van de eerste suggesties als je het woord ‘bier’ in de Google zoekbalk typt. Blijkbaar wordt die vraag dus vaak gesteld. Tijd voor Vrouwen Die Bier Drinken om voor je uit te zoeken of bier veganistisch is of niet.

Door: Meike

Veganisme is populairder dan ooit

Het is met een reden dat de zoekterm ‘is bier vegan’ populair is op Google. De veganistische en vegetarische lifestyle is namelijk populairder dan ooit. Dat blijkt wel als je naar de cijfers kijkt. Volgens onderzoek is het aantal mensen dat vegetarisch eet in de afgelopen twee jaar gestegen met 150%. Het aantal mensen dat elke dag vegetarisch eet (incl. veganisten) is 3,9%. Het aantal mensen dat enkel veganistisch eet is 1,5%. Klinkt weinig, maar dat komt neer op zo’n 261.000 mensen. Maar je hoeft natuurlijk niet hardcore veganist te zijn om behoefte te hebben aan ‘even geen vlees’ of dierlijke producten. Want steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van het eten van vlees of dierlijke producten. Naast dierenleed, zorgt het voor meer CO2-uitstoot en vraagt het om enorme hoeveelheden grondstoffen als water en land. Dus de term ‘is bier vegan’ zal heus niet altijd alleen door veganisten gesteld worden.

Is bier vegan?

Dan nu eindelijk het antwoord op de vraag of bier vegan is of niet. De hoofdbestanddelen van bier zijn mout, hop, water en gist. Allemaal plantaardige ingrediënten. Op basis daarvan zou je zeggen dat bier veganistisch is. Maar er zit wel een addertje onder het gras, want niet alle bieren zijn vrij van dierlijke producten. Het brouwproces bepaalt of je een vegan of niet-vegan biertje in je handen hebt. Sommige brouwerijen gebruiken namelijk dierlijke producten voor het klaren (filteren) van het bier. Ingrediënten zoals vislijm, gelatine, kippen – en melkeiwitten zijn ingrediënten die hiervoor gebruikt kunnen worden. En dat is precies waar veganisten en strenge vegetariërs niet blij van worden.

Hoe weet ik dat bier veganistisch is?

Het zou logisch zijn als je op het etiket zou kunnen zien of je bier enkel plantaardige ingrediënten bevat. Maar zo logisch is dat helaas niet. Brouwerijen zijn namelijk niet verplicht de dierlijke ingrediënten die ze tijdens het brouwproces gebruiken te vermelden. Gelukkig is er wel een andere manier om erachter te komen welke ingrediënten gebruikt zijn. Kijk gewoon even op de website van Barnivore. Dat is een database van ruim 52.000 alcoholische dranken. Vul daar de naam van je biertje in en je ziet gelijk of het vegan is of niet. Handig voor alle bewuste vega-bierdrinkende vrouwen onder ons!

Een gedachte over “Is bier vegan?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.