Gastblog van Marleen: 6 verrassende bieren voor HopHappersGilde

Een proeverij organiseren voor speciaalbierliefhebbers in Zwolle? Gastblogger Marleen neemt de uitdaging aan! Zij wist na 3 weken intensieve voorbereiding een verrassende proeverij voor het HopHappersGilde te verzorgen in Café de Gezelligheid. Lees hier welke spannende bieren Marleen koos.

Ik ben Marleen, 24 jaar, en ik werk bij café de Gezelligheid in Zwolle. Een klein, knus, bruin, speciaalbiercafé. Vanuit dit café en vanuit m’n bazen kreeg ik alle vrijheid om een Gilde op te zetten waarbij ik 1x in de maand een proeverij geef met 6 bijzondere bieren. En dat vinden van die 6 bieren is soms best een opgave, want is het wel exclusief genoeg? Is het ergens anders binnen Zwolle te vinden? Of kent 1 van de vaste Gilde-gangers dit bier al?

De vaste Gilde-gangers tevreden houden vind ik belangrijk. Vaak zijn het vaste gasten die nu speciaal op een donderdagavond naar de kroeg komen om naar mijn verhaal te luisteren. Vervolgens worden alle biertjes zorgvuldig op Untppd ingecheckt aan aan hun grote verzameling toegevoegd.  

Maar goed, let’s talk beer!

Bier #1, ’T Uiltje, Once Upon A Time in Florida 4%

Blauw bier! Ja dat lees je goed, een nogal onnatuurlijke kleur voor bier waardoor ik gelijk wist dat ie echt in de proeverij moest. Want wij Zwollenaren staan ook wel bekend als blauwvingers. Wie kan dit beter uitleggen dan Peter Vader? Peter Vader is oud-stadionspreker van pec, oud clini clown, en werd zelfs ooit eens wereldkampioen als stadsomroeper. Naast dat alles is Peter vooral een rasechte Blauwvinger, zo eentje met blauw-witbloed. Terwijl ik de proefglaasjes vulde vertelde Peter met passie, volume, en vooral veel humor de proevers alles over de kleur blauw. Ondertussen stond mijn collega het eerste hapje voor te bereiden, namelijk heerlijke zoute frietjes met bacon mayonaise huisgemaakt door onze buren van Dogtails. Het zoute van de frietjes paste perfect, want de Once upon a time in Florida is namelijk een Florida weisse. Het amerikaanse antwoord op de Berliner weisse. Waar de traditionele Berliner wordt gebrouwen door het bier te laten verzuren en vervolgens een scheutje siroop toe te voegen, wordt er bij de Florida weisse fruit toegevoegd. Ze hebben in de ketel zo’n 120 kilo sinaasappelpuree gegooid om de ideale smaak te krijgen. Dit mocht ik uit eerste hand horen van 1 van de brouwers van Uiltje zelf. Nadat ik een mailtje had gestuurd werd ik persoonlijk gebeld. Lekker om 10 uur ‘s ochtends, met m’n ietwat brakke hoofd na een nacht werken, zat ik gelijk rechtop in m’n bed haha. 

Bier #2 Jopen, Sterrenstof 5.5%

Met deze neo saison gaan we een klein tikje hoger in de alcohol, en kunnen we vooral even bijkomen van de zurigheid van de voorganger. Sterrenstof is gebrouwen met de traditionele saison gisten en met moderne hoppen. Hierdoor wordt het bier lekker fruitig, en heeft het toch de kruidigheid zoals een saison hoort te zijn. Ondertussen zijn de proevers gezellig met elkaar aan het kletsen over het bier, welke score het krijgt op Untppd en heeft mijn vriendinnetje en oud collega van het Refter mijn instagram stories overgenomen. 

Bier #3 Frontaal, Hazy Boy 8.5%

Door naar nummer 3, mijn persoonlijke favoriet van vanavond omdat brouwerij Frontaal een van m’n favoriete Nederlandse brouwerijen is. Ik mocht ooit langskomen in Breda toen het proeflokaal 2 zeecontainers waren. Uiteindelijk kwam ik in Zwolle met een tasje vol bier om hopelijk in het assortiment op te nemen. Ondertussen lagen er al plannen om uit te breiden naar oude suikerfabriek de Faam, en dat is ze door een crowdfund-actie ook gelukt. Een half jaar geleden was ik daar weer, echt bizar als je dan ziet wat nu de brouwinstallatie is. Het bier Hazy Boy is een new england double ipa, en man man, hier is brouwerij Frontaal gewoon echt onwijs goed in. Super fruitig, lekker bitter, en vooral veel smaak. De Gilde-gangers zijn het met me eens, “oohh, maar dit is lekker zeg” terwijl ze me met grote pretoogjes aan kijken. 

Bier #4 De natte Gijt, Triplex 8%

Bier nummer vier is het abt bier van de maand, een houtgelagerde tripel van brouwerij de natte Gijt uit Weerd. Ze willen staan er niet voor het kapitaal, mensen verschillende smaken te laten leren kennen en mensen plezier te laten beleven aan het proeven van bier. Bij dit bier serveerde ik oude geitenkaas, op advies van het onwijs vriendelijke meisje bij de Zuivelhoeve.

Bier #5 Gulpener, Gerardus stout 4%

Bij dit bier heb ik flink getwijfeld op welke plaats ik het in de proeverij zou zetten, want hij is namelijk toch een stuk lichter in alcohol. Maar qua smaken en foodpairing sluit hij een stuk mooier aan op het laatste bier van de avond. 

Dus werden de glaasjes weer vol gegooid, dit maal van de tap, de Gulpener stout is namelijk het tapbier van de maand. Het bier is zwart, wat voor een 4% knap is gedaan. Door er een pure koffie chocolade bij te serveren worden alle smaken mooi naar boven gehaald. 

Bier #6 De Smokkelaer, icebreaker BA 10%

Het laatste bier van de avond alweer, dat moet natuurlijk wel een rammer zijn, en dat deze barrel aged cognac quadrupel zeker wel! Dit bier heeft op vaten van de franse cognac remi martin gelegen wat maakt dat ie heerlijk “boozy” is, maar ook mooie stevige tonen heeft van karamel, gebrande mouten, chocola, bosbes. Ik ben groot van chocola, wie niet natuurlijk. En het leek me dan ook tof bij deze laatste iets bijzonders te serveren. Dus ging ik naar de bonbonnière, die maken van hun chocola echt kunst. Samen proefden we het bier en kwamen we op 2 mooie bonbons uit. 1 mooie pure, die het bittere van het bier naar boven haalde, en een Madagaskar bonbon met een pure ganache laag en wat amarula waardoor de fruitige tonen in het bier naar boven kwamen. 

En dat was em dan uiteindelijk! De dag erna was ik gelukkig vrij, en heb ik dus alle tijd om dit verslag uit te typen, en misschien stiekem alweer op zoek naar biertjes voor volgende maand…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.