Gastblog van Kelly: Bier down under

Naast koala’s, kangoeroes en Crocodile Dundee heeft Australië ook een ruim aanbod aan bieren. Met de komst van Covid-19 kwam er echter een einde aan de hobby van veel Australiërs en ook aan die van ondergetekende; een biertje buiten de deur doen was er niet meer bij. Maar zoals ze hier zeggen: no worries! De slijterijen bleven gelukkig open en een biertje smaakt thuis minstens zo lekker. Ik neem je daarom mee in een proeverijtje met de lekkerste bieren uit de plaatselijke bottle shop.


Bier is in Australië goed vertegenwoordigd. In de 17e eeuw zetten de eerste Europeanen hun voet op Australische bodem en namen hun eten en gebruiken mee. Een goed glas “ale” konden ze – de Britten in het bijzonder – natuurlijk niet missen. Inmiddels zijn er verspreid door Australië heel wat brouwerijen te vinden. Naast “gewoon” bier wordt hier gemberbier en cider gebrouwen. Ook wijngaarden vind je hier in overvloed. Maar goed, ik dwaal af. Om zo eerlijk mogelijk te keuren, heb ik een mengelmoes van specialiteiten geselecteerd. Vervolgens zijn de bieren onderverdeeld in drie categorieën: Light & easy, Bold & flavourful en Not your average pint

Light & easy

Zytho Brewing’s Zesty Pale Ale hoort beslist in dit rijtje. Het vrolijke, gele blikje doet de fruitige, citrusachtige smaak van deze PA eer aan. Het bier is een beetje bitter en drinkt gemakkelijk weg. Dat geldt ook voor de The Surprise Summer Ale van John Boston en Amazing Wakachangi Lager van Great Uncle Kenny. Die laatste is Nieuw-Zeelands, maar had zo’n gaaf label dat ik de verleiding niet kon weerstaan. De smaak was echter een heel stuk minder uitgesproken. Mild, licht en fris. Precies zo “multi-purpose” als het etiket vermeldt. De Summer Ale is ook fris, maar door de fruittonen en lichte bitterheid een stuk spannender qua smaak. Een lekker zomers biertje voor bij de barbecue!

Bold & flavourful

Vol van smaak en mijn persoonlijke favorieten: Little Creatures’ Extra Pale Ale en Prancing Pony’s India Red Ale. De XPA heeft alles wat je zoekt in een goed glas bier: bitterheid, fruit (is het passievrucht?) en toegankelijkheid. De India Red Ale voegt daar nog een dosis caramel aan toe, heerlijk! De warme kleur van dit bier doet me denken aan verkleurde herfstbladeren. Ik blijk niet de enige fan; op Untappd scoort deze red ale maar liefst een 3,86!

Not your average pint

Het zijn geen échte bieren, maar ik wilde ze je toch niet onthouden. Daarom ook een review van Crabbie’s Alcoholic Ginger Beer en Bulmers Original Cider. Gemberbier kende ik eigenlijk alleen van de toko. Heerlijk, vooral naast een pittig gerecht. Ook Crabbie’s gemberbier valt goed in de smaak. Wel oppassen, want je proeft bijna niet dat er alcohol in zit. Bulmers Original Cider is precies wat je van een cider verwacht; friszurig, bruisend en heerlijk als je trek hebt in iets anders. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.