Papa krijgt een bierpakket en mama maak je blij met een strijkbout?

Een schort, naaimachine of een pannenset. Daar moeten de moeders het mee doen als cadeau tijdens Moederdag als we de reclamefolders mogen geloven. Tenenkrommend om te zien dat winkelketens blijven hangen in ouderwetse stereotypen.  

Door: Irene

Dit item van EditieNL werd gedeeld in de vriendinnen app-groep. Een analyse van de folders die deze week in de brievenbus vallen laat zien dat retail-Nederland denkt dat je je moeder kunt verwennen met een nieuwe naaimachine. Hilarisch! Of iemand in de vriendinnengroep blij zou zijn met een naaimachine, schort of pannenset als Moederdagcadeau? Not really. Dat laat ook dit filmpje zien.

Lief gebaar

Het was mij eerder nooit opgevallen dat moederdag zo traditioneel in de markt wordt gezet. Bloemen, parfum en chocolade zijn geijkte cadeaus. Afgezaagd, maar wel lief bedoeld. Daar gaat het ook om volgens mij. Een moment in het jaar om stil te staan bij wat je moeder voor jou betekent, wat zij (elke dag) voor je doet of heeft gedaan. Dat mag met een mooie kaart, een kleinigheidje (zelf geknutseld blijft favoriet!) of een ontbijtje op bed.

Moederdag_Vrouwen_Die_Bier_Drinken2

Reclamewereld, wake up!

Een tijdje geleden schreven wij al dat representatie belangrijk is. Alles wat je veel ziet in de media draagt bij aan je beeld wat je bestempeld als ‘normaal’ of ‘acceptabel’. We worden blij van de nieuwe generatie vrouwelijke superhelden, de sterke vrouwen in Disney films en andere spektakelfilms. De reclamewereld blijft echter ver achter met deze trend, zo blijkt ook weer uit de reclamefolders die op de mat lagen. Passend bij de huidige tijdsgeest, met onafhankelijke vrouwen die gewoon een baan hebben en huishoudelijke taken eerlijk delen met hun partner, zouden winkelketens toch moeten snappen dat ze gruwelijk de (strijk)plank misslaan met deze Moederdagreclames.

Vaders krijgen neushaartrimmer 

Bovendien vrees ik voor de ouderwetse denkbeelden bij de cadeausuggesties voor Vaderdag (21 juni). Een blik op de vaderdagpagina van Bol.com en ik zie schroevendraaiersets,  scheerapparaten en neushaartrimmers als cadeausuggesties voor vader. Kennelijk zitten mannen en vrouwen in hetzelfde schuitje. Al valt dat geijkte bierpakket, dat veel vaders (waarschijnlijk met een grote grijns) in ontvangst nemen op Vaderdag, ook zeker in de smaak bij veel vrouwen. Zeker bij de Vrouwen Die Bier drinken (hint hint). Dus wees origineel en geef je moeder bier met moederdag!

Moederdag_Vrouwen_Die_Bier_Drinken3

We zijn benieuwd wat voor cadeaus jullie willen of krijgen. Laat het ons weten in de comments!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.