Vrouwendag 2020: het einde van mansplaining?

‘Oh wat gaaf een vrouw die bier drinkt, dat zie je ook niet vaak’ ‘Vrouwen moeten wijn drinken, bier staat zo oncharmant’ ‘Wacht maar, ik weet wel wat je lekker vindt, iets dat niet te bitter is.’  Zo maar een greep uit de opmerkingen die vrouwen horen in een kroeg. Zelfs barvrouwen maken mee dat mannen aan de bar aan hen uitleggen hoe ze hun werk moeten doen. Dit wordt in de volksmond “mansplaining” genoemd. Hanna legt het uit aan de hand van een aantal voorbeelden.

Door: Hanna

Mansplaining, wat is dat?

De term mansplaining is geboren in de essay ‘Men Explain Things to Me’ van Rebecca Solnit. Dit essay wordt gezien als belangrijke bijdrage aan de nieuwe feministische beweging en zou volgens de kaft van het boek zelfs Beyoncé hebben geïnspireerd.

Mansplaining vindt plaats als een man een onderwerp op een neerbuigende en betuttelende manier uitlegt aan een vrouw. Het is een samentrekking van de Engelse woorden man en de informele vorm splaining van het werkwoord to explain (uitleggen). (bron: Wikipedia) 

Twitteraar Kim Goodwin had speciaal voor haar collega’s onderstaande chart gemaakt zodat ze kunnen beoordelen of ze mansplainen. Dit ging onverwacht viraal en werd de hele wereld over gestuurd. Voor veel vrouwen bleek het een feest van herkenning. 

‘Mannenonderwerpen’

Na een korte rondvraag in mijn eigen vriendinnenkring kom ik tot de conclusie dat met name ‘mannenonderwerpen’ zorgen voor mansplainingsanekdotes. De anekdotes zelf zijn niet grappig of sappig. Het is eerder dat mannen er vanuit gaan dat mijn vriendinnen niks weten van voetbal, motorrijden, klussen en natuurlijk bier. Dat terwijl hun vriend vaak niet eens weet wat het verschil tussen NAC en NEC is, geen motorrijbewijs heeft en niet degene was die zorgvuldig een megagave cirkelzaag had uitgezocht bij de Hornbach. Vaak zit er geen kwade bedoeling achter, maar voelen ze de noodzaak om een vrouw deze #typischemannendingen uit te leggen. Kunnen vrouwen overigens ook een handje van. Met name de oudere generatie dames heeft menig vader lastiggevallen als ze hun kinderen verschonen, want.. dat gaat vast niet goed!

Hillary Clinton & Jimmy Kimmel

Toen Hillary nog een gooi waagde naar het presidentschap van Amerika poogde Jimmy Kimmel haar met een knipoog te helpen. Door te mansplainen uiteraard. In één speech onderbrak Jimmy haar meerdere malen met de dooddoeners die hier in de media om de oren vlogen. Niet te hard praten, niet te zacht, lach eens, lach niet zo fake. Helaas heeft het niet mogen baten en zit er nog steeds geen vrouw in het Witte Huis. Jammer genoeg heeft Elizabeth Warren zich teruggetrokken dus ook bij de komende verkiezingen zal er waarschijnlijk niemand door het glazen plafond breken.

Aanstellerij

Misschien moeten we ons er gewoon niets van aantrekken en overal iets achter zoeken? Laat die gekkies maar kletsen en loop lekker de andere kant op. We zijn het sterkere geslacht als we deze comedian mogen geloven. Jonathan Pie zegt dat hij een probleem heeft met de term mansplaining. Hij legt namelijk aan iedereen zaken op een neerbuigende toon uit, ongeacht of ze man of vrouw zijn. Hij roept vrouwen op om niet in een slachtofferrol te schieten. Je vrouw zijn is niet altijd de reden dat iemand bot tegen je is. Het kan ook gewoon een botte lul zijn. Zeker iets om in je achterhoofd te houden…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.