Review: kijkje achter de schermen bij Jopen brouwerij

Bezoek je weleens een brouwerij? Dan weet je dat het leukste van de rondleiding vaak pas als laatste komt: het proeven. Toch was het kijkje achter de schermen bij de brouwerij van Jopen in Haarlem zeker de moeite waard. Lees hier het verslag van twee nieuwsgierige en dorstige vrouwen.

Door: Irene

Op een zaterdagmiddag rijden we het verlaten industrieterrein Waarderpolder op. Niet de meest sfeervolle omgeving van Haarlem. Als we bij de brouwerij aankomen, waar ook een proeflokaal is ingericht, de Jopen Tap Room, zie je gelijk dat ze hun best hebben gedaan om het gezellig te maken. Industrieel met veel zwart en rood, maar ook sfeervolle zitbanken van Perzische tapijten om biertjes te nuttigen. 

Historische biertjes

Jopen bestaat sinds 1994, toen Haarlem haar 750-jarig bestaan vierde. Twee vergeten Haarlemse bieren werden opnieuw geïntroduceerd: Koyt en Hoppenbier. Sindsdien is de Haarlemse brouwtraditie in ere hersteld. In 2010 werd de Jopenkerk geopend, een kleine brouwerij met grand café in hartje Haarlem. De Jopen Tap Room werd in 2014 geopend. Vanaf de eerste verdieping heb je zicht op het brouwhuis (open sinds 2015) en de bottellijn. Inmiddels is Jopen een van de grootste micro-brouwerijen van Nederland, brouwt het zo’n 6 miljoen liter per jaar en exporteert het naar 33 landen wereldwijd.

Klaar voor de start

Tijd voor een kijkje achter de schermen! Een enthousiaste jongeman start de rondleiding met een beetje theorie. De groep van in totaal 15 vrouwen en mannen luistert aandachtig via koptelefoontjes mee. Met slechts vier ingrediënten wordt bier gebrouwen: water, mout, gist en hop. Jopen gebruikt gezuiverd Haarlems water, diverse soorten granen om mout te maken, een beetje gist voor de magie en natuurlijk hop voor de geur en smaak. We zien de watertanks, en de ketels voor het maischen, filteren en brouwen van het basisgoedje dat uiteindelijk dat mooie bier moet gaan opleveren. Zo ver is het nog lang niet.

Gluren in de ketels

Dan door naar de gisttanks waar we kunnen meegluren in de ketels. Naast De bieren van Jopen worden hier ook de bieren van Gebrouwen door Vrouwen, Lowlander en Bird brewery gemaakt. Vervolgens zien we hoe het vervolgtraject gaat van flessen vullen, via de kroonkurker en etiketteermachine naar de inpakker. Jopen maakt gebruik van flesjes van gerecycled bruin glas (zonder statiegeld). Volgens onze gids een bewuste keuze en bovendien is het glas nauwelijks lichtdoorlatend. Aan bier in blik doet het (nog) niet. Er vliegen ons nog wat leuke weetjes om de oren. Weet je bijvoorbeeld waar Jopen zijn naam aan dankt? Niet de naam van de eigenaar, of een hint naar een vrouwelijke voorgevel, maar een verwijzing naar ouderwetse biervaten van 112 liter.

Dorst

Dan terug naar het proeflokaal, want we hebben dorst gekregen. Wij proeven het historische Koyt, het Hoppenbier uit 1501 en Het NONnetje (alcoholarme IPA van 0,3%). Vervolgens neergestreken in de Jopenkerk. Toch wat leukere omgeving, en wat een gezelligheid hier op de zaterdagavond! Onze conclusie is dat Jopen zijn motto Anything but boring absoluut waar maakt. Geen saaie standaard biertjes, maar kwaliteitsbiertjes die verrassen.

Cheers!

Tip? 

Hou je van een kijkje achter de schermen in een brouwerij? Dan zeker kijkje gaan nemen. Het is een ontspannen sfeertje, maar mist wat leuke extra’s. Er werd totaal geen reclame gemaakt om ook naar de Jopenkerk te gaan of om wat biertjes (of merchandise voor de echte fans) mee naar huis te nemen. Toch is het voor de craftbierliefhebber zeker de moeite waard.

Een gedachte over “Review: kijkje achter de schermen bij Jopen brouwerij

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.