Review: Graansilo Groningen Blond en IPA

Als rasechte Rotterdammer blijf ik vooral binnen Randstedelijke grenzen. Verre tochten naar de zuidelijke, oostelijke en noordelijke provincies vinden zelden plaats. Mijn kennis over Groningen blijft beperkt tot bij de stadsslogan (Er gaat niets boven Groningen!), het feit dat er een fantastisch museum staat en dat je er prima een kroegentocht kunt houden (geloof me!). Wat blijkt nu, er worden ook prima biertjes gebrouwen. Lees hieronder mijn review van twee bieren van Graansilo Groningen. 

Door: Hanna

Moi eem!

Met ‘Moi eem!’ word ik begroet op het kaartje bij mijn bierpost. Het stijgt mij meteen boven mijn pet. Wat betekent dit? Gelukkig is zelfs deze randstedeling bevriend geraakt met wat Groningers in haar studententijd. Anne B. uit Nieuwe Pekela (mede verantwoordelijk voor de eerder genoemde legendarische kroegentocht) helpt mij uit de brand. Kennelijk is dit de gebruikelijke manier waarmee Groningers elkaar onderling groeten. Om de show te stelen kun je er ‘Hou wortaal’ aan toevoegen. Dat betekent ‘Hoe gaat het?’. Zo, weer wat geleerd. Met deze aanhef rekent Brouwerij Graansilo mij meteen tot de incrowd dus. Daar word ik blij van. 

Graansilo Groningen

Zoals de naam doet vermoeden is deze brouwerij ontstaan in een oude graansilo. De brouwers lieten zich onder andere inspireren door de graansoorten die hier verhandeld werden. Belangrijk in het bepalen van hun brouwsels is dat het bier echt Gronings moet zijn. Inwoners van deze mooie stad proeven mee en bepalen wat de uiteindelijk smaak en opmaak van de bieren wordt. Zo ontstond ook hun eerste bier, een blond bier. Tijd om te proeven. 

Blond

Laat dit bier nu net mijn favoriete biersoort zijn. Met veel zin neem ik een eerste slok van het blonde bier van Graansilo uit Groningen. Fris en scherp is mijn eerste gedachte. Niet zo zoet als een aantal andere blond bieren die ik ken. Fruitig en lekker door te drinken. Bij nader inspectie van het label zie ik dat dit blondje ook de eerste prijs op het Bierfestival Groningen 2019 heeft gewonnen. Terechte winnaar. Zeker een aantal in je winkelwagentje knallen als je van blond bier houdt. 

IPA

Nog een biersoort die ik vaak kies in mijn speciaalbierkroeg. De verwachtingen zijn hoog. Een mooie gouden kleur prijkt in mijn Vrouwen Die Bier Drinken glas en er stijgt een sterk hoppige geur op. Hop is ook precies wat je proeft. Bij de omschrijving wordt bevestigd dat hier een mooie mix van verschillende hopsoorten in te vinden is. Precies bitter genoeg en zonder vervelende nasmaak. Qua smaak niet de meest rijke IPA die ik heb geproefd, maar daardoor een prima doordrinkertje. 

Kortom, ik kreeg een traktatie uit Groningen. Graansilo Groningen heeft naast deze twee bieren ook een lentebier en een tripel gebrouwen. Mocht ik deze in de winkel tegenkomen zal ik deze zeker proberen. De Blond en IPA beloven al veel goeds. Kennelijk hebben Groningers een goede smaak voor speciaalbier wat je kunt doordrinken. Is ook logisch, want dat heb je nodig bij een goede kroegentocht ;p

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.