Wat weet jij van Pils, I.P.A. en Herfstbok?

Biersoorten Vrouwen Die Bier Drinken

Er zijn heel veel verschillende biersoorten. Te veel om allemaal in 1 artikel te beschrijven. Daarom doe ik het in verschillende delen. In dit eerste deel beschrijf ik het beroemde Pils, het populaire biersoort Indian Pale Ale en omdat het nog steeds herfst is, komt ook de herfstbok ter sprake.

Door: Meike

Pils

Ik begin met de meest bekende biersoort. Pils (ook wel Pilsner genoemd) wordt in Nederland nog altijd het meest gedronken. Want zeg nou zelf: er gaat soms toch niks boven een ordinair blikje Grolsch (o.i.d)? Pils heeft zijn oorsprong in het stadje Pilzen in Tsjechië, waar het ook de naam aan te danken heeft. Daar werd in 1842 het eerste pils gebrouwen. Pils wordt gemaakt van gerstemoud, hop, water en soms wat suiker. Het bevat meestal 5% alcohol, is helder en heeft een bittere smaak. Het is een ‘lager’ bier, wat inhoudt dat het bier gist bij lage temperaturen tussen de 0 en 5 graden. Pils moet ongeveer 4 weken rijpen in een koele ruimte. Vandaar dat de Pilzenaren destijds hun heil zochten diep onder de grond. Onder de brouwerij werden 9 kilometer lange gangen en grotten gegraven om het bier koel te houden. Tegenwoordig hebben we daar speciale koeltanks voor.


Leestip: Het verschil tussen Witbier en Weizen eindelijk uitgelegd


Indian Pale Ale (I.P.A.)

I.P.A. is een biersoort wat de afgelopen jaren sterk in populariteit is gestegen. Indian Pale is in de 17de eeuw uitgevonden door de Engelsen en is geboren uit noodzaak. De Engelsen hadden destijds veel overzeese kolonies die alleen per boot te bereiken waren. Maar over een tripje van Engeland naar India deed je ongeveer 5 maanden. Om het bier aan boord goed te houden besloten Engelse brouwers  om extra hop en alcohol aan het bier toe te voegen. Beide ingrediënten zijn namelijk prima conserveringsmiddelen. En toen was de Indian Pale Ale geboren. I.P.A. heeft vaak een fruitachtige smaak. Dat komt doordat er na het koken extra hop wordt toegevoegd (dry hopping). Dit zorgt dat het bier minder bitter wordt.

Herfstbok

Dit biersoort heeft zijn oorsprong in Duitsland, maar is al gauw overgewaaid naar Nederland in de 19de eeuw. Zoals de naam al aangeeft is dit een seizoensgebonden bier en mag vanaf de eerste week in oktober t/m februari verkocht worden. Een herfstbok heeft een moutige en caramelachtige smaak en het bevat ongeveer 6,5% alcohol. Ik kan je nu wel uitleggen hoe het gebrouwen wordt, maar het brouwproces bevat termen als ‘ondergisting’ en ‘stamwortgehaltes van minimaal 15,5 Plato’. Voor dit artikel vind ik dat te ingewikkeld. Als je daar meer over weten, klik dan hier. Weten welke Herfstbok lekker is? Lees dan even dit artikel van Vrouwen Die Bier Testen.

Welke drie biersoorten moet ik in deel 2 beschrijven? Laat het me weten in de comments.

Een gedachte over “Wat weet jij van Pils, I.P.A. en Herfstbok?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.