Vrouwen die bier testen: blond bier

Eerste biertje van de avond

Wat maakt een regenachtige zaterdagavond leuk? Neem 6 vrouwen, 6 soorten blond bier en 1 kat. Een gezellige bende werd het. Maar er werd ook serieus bier getest. Lees hier welk blond bier als favoriet uit de bus kwam.

Door: Irene

Terwijl buiten de regen tegen de ramen klettert, schuiven zes vrouwen aan een grote keukentafel. Gastvrouw Marie-Louise heeft haar huiswerk gedaan en schotelt het testpanel vanavond 6 blond bieren voor. Gezamenlijk bepalen we wat wij verstaan onder een goed blond bier. We komen tot de volgende drie criteria: 1. het is een aantrekkelijk goudgeel bier met mooie witte schuimkraag. 2. het is een toegankelijk bier, een allemansvriend en je drinkt het het hele jaar door. 3. het bier is mild zoet en niet bitter.

Brothers in Law Blond 5,9% – Brothers in Law Brewing

De eerste glazen worden gevuld. Niet veel later zijn de glazen leeg. Het testpanel heeft dorst, dat is duidelijk. Het oordeel? Een prima blond bier. Het uiterlijk is wat afwijkend, want het ziet er lichttroebel uit. Een toegankelijke wegdrinker met fruitig zoetje. De nasmaak is bijzonder, een beetje droog. Al met al een goede start van de proeverij.

testpanel
Testpanel

Affligem Fris Blond 4,6% – Brouwerij Affligem

Nummer twee ziet er aantrekkelijk uit, mooi helder van kleur met flink veel belletjes. Na de eerste slok vraagt een van de vrouwen zich hardop af of dit bier iets te verbloemen heeft. Het is net frisdrank, zoveel koolzuur zit er in. Hierdoor maakt het zijn naam waar, want het is extra fris, maar qua smaak is het hierdoor wat vlak. Inmiddels is een nieuwsgierige zwarte kater de groep komen vergezellen. De blond biertjes vallen bij de viervoeter niet in de smaak, maar de gezelligheid van de groep en de lekkere snackjes op tafel wel.

Leffe Blond 6,6% – AB Inbev

Als de glazen zijn gevuld, wordt er gekeken, geroken en gulzig geproefd. Dit is bier voor bij een goed gesprek, voor een regenachtige herfstavond. Daarmee typeren wij het als een herfstblond, niet een bier dat je het hele jaar door wilt drinken. Daar is het net iets te zoet en kruidig voor. Voor de liefhebber van zacht, kruidige blondbieren, is dit zeker een aanrader.

Leffe Blond
Leffe Bond

La Trappe Blond 6,5% – Abdij Koningshoeven

Alle vrouwen vallen in katzwijm voor dit bier: mooie kleur, fris bruisend met volle smaak. Het bier is mild zoet, niet te zoet en niet bitter. Goed in balans en ook heel toegankelijk. Dit is een blond bier dat je graag het hele jaar door drinkt. Hebben we hier een winnaar te pakken? De vrouwen nippen op hun gemak en genieten van elke slok. Ja, dit bier eindigt zeker ergens bovenaan ons lijstje.

Ruiken, kijken, proeven
Ruiken, kijken, proeven

Koor + blond 7,3% – Brouwerij De 7 Deugden

Nummer 5 knalt uit de fles en gelijk wordt duidelijk dat dit een buitencategorie biertje is. Compleet anders dan het vorige bier. Veel koolzuur, veel hop en ook bitter. Dit valt niet binnen onze drie criteria. Twee vrouwen kunnen dit bier wel waarderen, omdat het meer richting IPA of saison gaat. Twee andere vrouwen totaal niet en drinken hun glas niet leeg. Atypisch blondje.

Brunette aan het blond bier
Brunette aan het blond bier

Omer Blond 8% – Omer vander Ghinste

De proeverij wordt afgesloten met een pittig blond bier. Goudgeel van kleur, stevige schuimkraag. Heftig! Duidelijk veel alcohol aanwezig, het klotst lekker door de aderen. Tinteling op de tong. Niet heel toegankelijk, want dit is een krachtig blond bier waar je de tijd voor moet nemen.

De selectie
De selectie

Conclusie

Alle bieren zijn door het testpanel blind geproefd. De verrassing van de avond was dan ook het blond bier dat als winnaar uit de bus kwam: La Trappe Blond. Qua uiterlijk nogal traditioneel en totaal niet hip. Niet een blond bier dat je snel uit het schap trekt in de supermarkt. Maar dat gaan we vanaf nu wel doen. Met een dikke 8 is La Trappe Blond de winnaar van onze blond proeverij. Een gedeelde tweede plek is voor Leffe Blond en Omer. De Leffe Blond is bestempeld als herfstblondje, dus helemaal van dit seizoen. Omer is voor de stevige blonddrinkers onder ons. Brothers in Law Blond is een prima toegankelijke blond en eindigt op de vierde plaats. Ten slotte eindigen Koor + Blond en Affligem Fris Blond onderaan ons lijstje. Koor + Blond is het buitenbeentje van deze proeverij. Hou je van blond bier, drink dit bier dan niet. Hou je wel van een experiment? Dan kun je je lol op met Koor + Blond. Affligem Fris Blond heeft teveel koolzuur en te weinig smaak. Die laten wij voortaan staan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.