Girlpower in films : the sequel

In een eerdere blog schreven we over de representatie van vrouwen in grote blockbuster films. Inmiddels zijn er nieuwe films op het grote scherm gekomen en daar wordt Hanna wel blij van! Genoeg powervrouwen te zien die de menige misogynist doet beven en de nieuwe generaties positief zal beïnvloeden. 

door: Hanna

Captain Marvel

OMG wat kregen een aantal geeks een rolberoerte toen ze hoorden dat de filmversie van Captain Marvel een vrouw zou worden. Niet zomaar een actrice, maar Oscarwinnares Brie Larson. Punt is dat Captain Marvel in de stripboeken beide mannelijk en vrouwelijk geslacht heeft gehad dus het is getrouw aan de bron. In de film wordt Carol Danvers neergezet als een complex en realistisch karakter. Er is geen love interest, maar een band met haar beste vriendin en haar dochter die zorgt voor de zachte gevoelens. Geen bloot pakje, maar een passend ruimtesuit (waar ze naar eigen wens de kleuren voor kan instellen, superhandig). Deze kapitein is een regelrechte eindbaas. Dat wordt nog eens extra benadrukt wanneer ze het Avengers universe betreedt. De god Thor approves 🙂

Captain Marvel Smile GIF - Find & Share on GIPHY

The Avengers: Endgame

Alle grote helden komen in deze film langs. Dat zorgt voor een letterlijke kaskraker. Met 2,796 miljard USD is dit de meest winstgevende film ooit. Wat mijn favoriete scene was? *spoiler alert* De epische strijd aan het einde laat een moment zien dat de infinity gauntlet van punt a naar punt b moet worden gebracht. Wat hierop volgt is een complete vrouwelijke garde die de handschoen verdedigd tegen de legers van Thanos. O.a. Valkyrie, General Okoye, Pepper Potts, Red Witch, Captain Marvel en Gamora helpen gezamenlijk een handje. 

Ik zat letterlijk joelend op de bank. Dit had ik nog nooit gezien! Doet mij denken aan het volgende twitterbericht, waar ik het geheel mee eens ben. 

De kleine zeemeermin

Dit jaar was er een flinke ophef na de aankondiging van de persoon die de real life kleine zeemeermin zou spelen. Het is een vrouw, ze is knap en jong, kan zingen en een bewezen staat van dienst als performer. Halle Bailey klinkt als de perfecte keuze. Waar alle ophef over was? Jaja lieve mensen, het is 2019, maar het probleem voor vele mensen bleek haar huidskleur. Ze hadden er zelfs zulke problemen mee dat ze massaal twitterde met de hashtag #notmyariel. Hoe triest. Het argument was dat de originele Ariel blank is in de tekenfilm en dat er ook niet zomaar een blank persoon Mulan of Pocahontas kan spelen. Na jarenlange whitewashing zou je toch zeggen dat er wel één karakter kan worden omgezet naar een exemplaar met wat meer melanine. En al zeker bij een karakter wat zo fictioneel is als het maar zijn kan, want zeemeerminnen bestaan niet! Pocahontas heeft wel bestaan en het verhaal rondom Mulan speelt zich ook in de bestaande historie af. Als iemand die is opgegroeid met Ariel zie ik in ieder geval het probleem niet. #getoverit 

Tot zover weer mijn duit in het zakje rondom representatie. Dit wordt zeker vervolgd. Kennelijk is Net 5 van plan om weer een echte vrouwenzender te worden. Klinkt mij niet echt als muziek in de oren. Ik krijg al de kriebels van de slogan ‘MEER VOOR MANNEN’ van RTL 7, alsof ik die films niet leuk vind?! Misschien iets voor de volgende blog, of vind je dat ik mij aanstel? 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.