Verrassend veel lekkers tijdens BierSpijs-wandeling in Gouda

Zin in een zondagmiddagwandeling met regelmatig een pitstop voor bier met bijpassend gerecht? Daarop zeggen wij volmondig JA! De uitnodiging kwam van WijnSpijs die ons erop uit stuurde naar Gouda om daar hun BierSpijs-wandeling uit te proberen.

Door: Irene

Allereerst: hoe werkt het? Na aanmelding via de website WijnSpijs kun je de app downloaden waar je route staat uitgestippeld. Er staan kleine omschrijvingen bij de locaties op je route, dus je hebt gelijk voorpret. Op de dag zelf wandel je van 12:00 tot 17:00 uur langs zes bierstops in de gekozen stad. Tijdens elke stop geniet je van een bijzonder bier gecombineerd met een bijpassend gerecht. Je loopt in je eigen tempo en met eigen gezelschap langs de culinaire stops. Combinatie van lekker én gezellig dus!

Heerlijke start bij Grand Cafe Central

Om stipt 12.00 rijden wij Gouda binnen en niet veel later staan we op de markt. Je weet wel, dat plein rondom het kenmerkende stadhuis in de knusse binnenstad. We nemen plaats op het terras van Grand Cafe Central en krijgen ons eerste BierSpijs-combinatie voorgeschoteld: Waardse rund, een mals stuk biefstuk uit de regio, geserveerd met een kruidig Belgisch abdijbier, de Paix Dieu. Deze ambachtelijke tripel wordt alleen bij volle maan gebrouwen door Brasserie Caulier. Heerlijke start, dat belooft veel goeds.

Nieuw oud bier bij Kamphuisen

We verlaten de markt en strijken na een korte wandeling neer op het terras van Kamphuisen. Dit eet- & drinklokaal is gezellig ingericht en mooi gelegen aan een oude gracht. Hier krijgen we Portugese mosselen met een glas Goudsch Kuyt. Die mosselen was overheerlijk en ook het bier, van oorsprong een Middeleeuws bier dat nieuw leven ingeblazen is door Stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw, smaakte goed. Fijne combinatie ook, die grote mosselen met stukjes chorizo en het fris-fruitige van het bier.

De Vtwonen-woonboot

Locatie nummer drie is De Kleischuur, een hippe tent die ook beetje aanvoelt als een Vtwonen-woonboot. Helaas zijn de tafels voor de BierSpijs-gasten alleen binnen gedekt en kijken wij jaloers naar de overige gasten die wel buiten aan het water op het terras zitten. Gelukkig krijgen wij snel een biertje voorgeschoteld, een Red Rye van Brouwerij t ‘IJ. Niet veel later verschijnt een prachtig bordje met makreel met gerookte hangop. Bijzonder en smaakvol. Het bier past wat ons betreft iets minder goed bij het gerecht, omdat het de smaak niet echt versterkt. Afzonderlijk smaakt het wel top.

Love in de Lichtfabriek

Vervolgens is de Lichtfabriek aan de beurt. Al bij binnenkomst wordt je door de trap verleidt door het grote LOVE bord dat boven de bar prijkt. Geweldige locatie, industrieel maar sfeervol ingericht. We krijgen een La Trappe Quadrupel voor ons neus. Voor dit Trappistenbier met een alcoholpercentage van 10% moet je goed gaan zitten. Het wordt geserveerd met een lamskotelet met paksoi en aardappel. Dit is smullen: de combinatie van het lam met een zoute korst en het zoete karamel en kleine bitter van het bier doen het uitstekend.

Even lekker snacken?

Een beetje beduusd stappen we de Lichtfabriek uit, die Quadrupel heeft z’n werk gedaan! We wandelen op ons gemak door Gouda om vervolgens bij de vijfde stop halt te houden: De Goudse Eend. Dit is een leuk buitenbeentje vergeleken met de andere stops, want het is zo’n typisch speciaalbiercafe. Zo’n cafe doet een beetje studentikoos aan (terwijl Gouda helemaal geen studentenstad is) en bloeit vooral op in de avonduren. In de biertuin vinden we een gezellig hoekje waar we spitskoolrolletjes gevuld met gehakt krijgen, gecombineerd met Datsmaaktnaar Meerkoet van Bird Brewery. Is de woordspeling hilarisch of flauw? Allebei een beetje is onze conclusie. De bierspijs-combinatie is oké, maar stiekem hadden we hier gehoopt op bierbites ofzo. Gewoon even lekker snacken tussendoor. Dat zou goed passen bij deze biertent die trouwens een goedgevulde bierkaart heeft van ruim 150 speciaalbieren. En waar is eigenlijk de Goudse kaas? Die hebben we nog niet voorgeschoteld gekregen vandaag. Snel naar de laatste locatie, hopelijk vinden we daar ons geliefde kaasje.

Rumoerig (bar)biertje

In een handomdraai staan we weer op de markt. Hier is het inmiddels gezellig druk geworden. Tja, een zonovergote zondagmiddag, natuurlijk ga je het terras op. Als wij bij BarBier aankomen zijn alle plekken bezet. Er zijn geen plekken gereserveerd voor ons wandelaars. Inmiddels herkennen we een paar andere BierSpijs-gangers, maar de meeste gasten zijn hier niet voor de wandeling. Ook de bediening heeft weinig aandacht voor ons. We wachten ongeduldig totdat er een stelletje vertrekt en wij aan een grote, drukke tafel kunnen aanschuiven. We krijgen een Reeuwijk IPA-tje met wortelrisotto. Een mooi opgemaakt gerecht dat lekker pittig was gemaakt met gember. Fijne combinatie met de lokaal gebrouwen frisse IPA. Door het rumoer en de drukte om ons heen blijven we hier niet lang zitten. Helaas hebben we geen Goudse kaas meer geproefd. Niet getreurd, we sluiten onze BierSpijs-wandeling daarom in Goudse stijl af met een rondje om het iconische stadhuis.

Ook zin in een culinaire verrassing?

Als we de balans opmaken, dan hebben we een heerlijke zondagmiddag gehad. Leuk om te zien dat elke locatie zijn eigen draai eraan geeft en ook met lokale producten werkt. Zoek jij een gezellig uitje en wil je culinair verrast worden met smakelijke bierspijs-combinaties? Zeker eens zo’n wandeling proberen, het is gezellig én lekker! Bekijk hier de agenda van aankomende BierSpijs-wandelingen.

Heb je een tip, suggestie of wil je ook een review? Stuur ons dan een berichtje via het contactformulier, Facebook of Instagram.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.