Bier met zout is helemaal hip

Duitsland is bierland nummer 1. Van oudsher wordt er oneindig veel bier gemaakt, waarvan pils en Weizen de bekendste soorten zijn. Maar ken je ook Gose? Dit oer brouwsel werd al in de vroege Middeleeuwen gebrouwen. Sinds enkele jaren is het recept afgestoft en opgepimpt en ligt het schap vol met hippe Gose biertjes. Lees hier wat Gose zo bijzonder maakt.

Door: Irene

Gose bier is uniek. Waarom? Allereerst omdat het een traditioneel Duits bier is dat niet volgens de strenge regels van het Reinheitsgebot wordt gebrouwen. Legaal, welteverstaan. Het is een geaccepteerde regionale bierstijl dat de strikte basisregels niet hoeft te volgen. Wat is er dan zo anders? Zout. Je leest het goed. Het bier wordt gezouten en gekruid, vaak met koriander. Klinkt vreemd, maar als je het probeert dan merk je dat het echt wel lekker is.

Brauhaus Goslar: hier wordt de liefde verklaard aan Gose bier

Wie bedenkt zoiets?

Gose bier komt oorspronkelijk uit de Duitse stad Goslar. Het draagt ​​dezelfde naam als het riviertje de Gose, waar ook de stad Goslar naar is vernoemd. Al in de Middeleeuwen was deze stad bekend om zijn goede bier, de “Goslarische Gose”. De legende wil dat koning Otto III het in 995 zou hebben gedronken en geprezen. Het bier werd populair in de 18e en 19e eeuw en het werd geëxporteerd naar veel andere Duitse plaatsen. De stad Leipzig omarmde het zelfs als hun stadsbier. In het begin van de 20e eeuw raakte het bier in de vergetelheid. Pas begin jaren negentig trokken brouwers uit Leipzig en Goslar de stoute schoenen aan en gingen opnieuw Gose brouwen. Afgelopen zomer was ik in Goslar. Pittoresk stadje met een rijke geschiedenis. En een geweldig Brauhaus. Daar zijn ze trots op wat ze brouwen!

Helles Gose van Brauhaus Goslar

Uniek brouwsel

Gose werd vroeger gebrouwen volgens het principe van “spontane gisting”. Deze manier kennen we van de geuzebieren uit Brussel. En door het gebruiken van het zoute water uit de rivier de Gose als brouwwater kreeg het bier die typische zoute smaak. Tegenwoordig wordt het niet meer spontaan vergist en de lichtzure smaak wordt gemaakt met behulp van melkzuurgisting. Vervolgens wordt het bier op smaak gebracht met onder meer koriander en zout. Het is een unieke smaak die je zeker eens moet proeven. Tijdens mijn bezoek afgelopen zomer aan Goslar, de bakermat van het Gose bier, bezocht ik het Brauhaus Goslar. Op de kaart staan de Helle Gose en Dunkle Gose op de kaart. Bij het proeven van beide biertjes viel mij op hoe mild van smaak ze zijn. Helemaal niet uitgesproken zuur of zout. De Helle Gose was juist een heerlijk verfrissende pils met een kleine twist en de donkere variant is qua smaak licht rokerig/moutig. Opvallend, want eerdere varianten die ik in Nederland proefde waren veel meer uitgesproken zuur of zout.

Ook Gose proeven? 

Je hoeft er niet speciaal voor naar Duitsland, want Gose is hip! Er is inmiddels volop keus in het schap mede dankzij ondernemende Nederlandse brouwers. Ik zet er een paar op een rij:

  • De Star Gose van VandeStreek is een licht troebel blond bier en is lichtzuur van smaak. Het is een Happy Sour volgens de brouwers met een duidelijk aroma van grapefruit. Voor de beginnende Gose drinker even wennen.
  • Blood Orange Gose van Anderson Valley Brewing Co. was een van de eerste Gose bieren die ik proefde. Dit blonde bier is gebrouwen met sinaasappel, zeezout en koriander en is zuur, zoet en zout tegelijk. Smakelijk bier, ook al bleek later dat het weinig meer weg had van de traditionele variant.
  • ROFFA x UTCA is een Red Gose die het resultaat is van de samenwerking tussen ROTT. brouwers en Eleven brewery. Kneitersveel zomers fruit in dit paarsrode bier. Heerlijk zomers en toegankelijk.
  • Welde Badisch Gose is van de Duitse brouwerij Welde Braumanfaktur. Volle smaak met licht zuurtje. Dit is een Gose zonder poespas.
  • Brouwerij De Kromme Haring heeft Rosemary’s Spawn gemaakt, een Gose met rozemarijn en koriander. Ik ben alleen een fles van 75 cl tegengekomen, dus zorg dat je dorst hebt als je deze fles opentrekt. 
  • Brouwerij Oedipus heeft een Swingers Gose, een lichtzuur bier verrijkt met grapefruit, limoen en zeezout. 
  • De Budelse brouwerij heeft een Budels White Gose Bio. Een biologisch bier, lichtzuur met accenten van citrus en koriander.
  • Ten slotte de limited edition van Brand. Helaas nog niet op de kop getikt, maar hopelijk snel te proeven. Bij de Brand Bierbrouw Wedstrijd kwam dit brouwsel als winnaar uit de bus. Dat belooft wat!

Kortom, heb je nog niet eerder een Gose geproefd? Zeker doen? Weet wel dat er veel variaties is in het aanbod, dus de ene Gose is de andere niet.

Heb jij een favoriet die hierboven niet genoemd is? Of wil je jouw ervaring delen?  Laat het weten in de comments.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.