Vrouwen Die Bier Testen: Zomerbier

Wat heb je nodig voor een proeverij van zomerbier? Hittegolf: check. IJskast vol koud bier: check. Testpanel met dorstige dames: check. Met de belangrijkste ingrediënten aanwezig ging op een lome middag het testpanel van Vrouwen Die Bier Drinken van start.

Door: Irene

Voorafgaand aan de proeverij was er al discussie, want welk zomerbier moesten wij kiezen? De supermarkt, slijterij en bierspeciaalzaak staan vol met bieren die pretenderen dé dorstlesser te zijn in de zomer. Na veel wikken en wegen kwamen wij uit op een selectie van zes bieren. Bij aanvang van de proeverij was er wederom discussie. Aan welke kenmerken moet een zomerbier voldoen? Al kibbelend kwamen wij uit op deze criteria: een zomerbier is een dorstlessende doordrinker met een frisse uitstraling, verrijkt met zomerse ingrediënten en ideaal om te nuttigen op het terras, in het park of op je balkon.

Vrouwen Die Bier Drinken_Zomerbier (1)
Selectie van zomerbieren

Life’s a beach

De glazen zijn gevuld met de session IPA Life’s a beach van Brouwerij Jopen en we genieten gelijk met volle teugen. Je merkt dat dit een session IPA is met slechts 3,3% alcohol. Dorstlessend, aromatisch, hoppig en fruitig. Op het flesje staat dat er ananas, citroen, papaya en mango te ontdekken is in dit bier. We doen erg ons best, maar we weten ze niet allemaal te ontdekken. Wel ontzettend lekker bier, waarvan je er gerust meer kunt drinken op die zwoele zomeravond. Een dikke 8 is het oordeel.

Club Tropicana

We vervolgen de proeverij met Club Tropicana van Brouwerij Troost. Een zuur fruitbier van slechts 3,8% alcohol dat wel iets weg heeft van cider of een prosecco. Er is hierdoor wat verwarring over de ingrediënten, want het bier smaakt zuur en zoet tegelijk, maar het is zeker geen Kriek. Volgens één van de proevers smaakt het te veel naar Yogo Yogo en is er te weinig bier te ontdekken. Maar daarom juist een geschikt zomerbier voor de bierdrinker die stiekem liever wijn drinkt, denkt een andere dame. Al met al proeven wij te weinig zomer en daarom krijgt het een eindscore van 6.5.

Vrouwen Die Bier Drinken_Zomerbier (3)

Summer Session IPA

De Summer Session IPA (5% alcohol) van Brouwerij Hoop is aan de beurt. Niet echt een doordrinker, daar is het bier net iets te bitter voor. Wel een erg smakelijk bier. Bovendien is het etiket hilarisch. Het typisch Hollandse strandtafereel met een horizon vol windmolens in de zee en een onderuitgezakte roodverbrande man met bierbuik kunnen we waarderen! Ook al is het qua smaak niet echt een zomerbier – iets te bitter voor een doordrinker – maar het smaakt goed. En dankzij het komische tafereel op het etiket pik je hem zo weer uit het schap. Een 7,5.

Zonnesteek

Bij de Zonnesteek van Brouwerij VandeStreek worden wij even bevangen door de hitte. Door een verhitte discussie om precies te zijn. De slimmerik in ons midden noemt zomerbier een pleonasme, want bier is toch altijd lekker in de zomer? Iedereen knikt instemmend. Het is veel te warm om hier een zinnig weerwoord op te hebben. Deze Zonnesteek van 6% smaakt goed, maar is voor een zomerbier te moutig, zo luidt het oordeel. Dankzij het opvallende etiket zal je dit bier blijven herinneren. Nog niet geprobeerd? Dan zeker doen. Van ons krijgt het een mooie 7.

Vrouwen Die Bier Drinken_Zomerbier (2)

Chouffe Soleil

Het glas wordt gevuld met de welbekende vrolijke kabouter van Brouwerij Achouffe. De La Chouffe-liefhebber onder ons wordt hier instant blij van. Het bier is een stuk zoeter dan de voorganger die wij net hebben geproefd. Het is een fris en dorstlessend speciaalbier met 6% alcohol. Een doordrinker is het eerste glas, maar bij het tweede glas begin je een vol gevoel te krijgen. Ons advies? Kies dit zonnetje zeker als je op het terras zit, maar gun jezelf na twee glazen of flesjes vrolijkheid een break. Een lachende 7,5 is hier het oordeel.

Vrouwen Die Bier Drinken_Zomerbier (5)

Grolsch Zomerbok

De proeverij wordt afgesloten met de Zomerbok van Grolsch. Met 6,4% alcohol is hier ook het advies: drink er niet teveel van op een snikhete dag. We proeven veel granen en zoetigheid, het blijft plakken in de mond. Hoewel de uitstraling je helemaal in zomerse sferen brengt dankzij het zonnige etiket, proeft deze Zomerbok niet als die dorstlessende sprankeling waar wij naar op zoek zijn. Grolsch zomerbok krijgt daarom een 6, wat de laagste score van deze proeverij is.

Conclusie

Geweldig om te zien en te proeven dat er zoveel heerlijke en diverse zomerbieren worden gemaakt. Chapeau aan alle brouwerijen die de zomer aangrijpen om een speciaaltje te brouwen! Ons ultieme zomerbier is Life is a Beach van Brouwerij Jopen. Zo fijn dat het laag in alcohol is, maar toch een smaakontploffing in de mond teweeg brengt.

Vrouwen Die Bier Drinken_Zomerbier (1)

Met een blos op de wangen en wat zweetdruppels langs het gezicht maak ik de balans op en wordt de  zomerbier proeverij afgesloten. Het eindrapport ziet er zo uit:

  1. Life is a Beach: 8
  2. Chouffe Soleil en Summer session IPA: 7,5
  3. Zonnesteek : 7
  4. Tropical Troost : 6,5
  5. Grolsch Zomerbok : 6

Deze zomer ook chillen zo’n gave Tropilex hangmat? Kijk dan eens op hun website of het aanbod hier.

2 gedachten over “Vrouwen Die Bier Testen: Zomerbier

Reacties zijn gesloten.