Bierproeverij op grote hoogte

Alle ingrediënten waren aanwezig: een groep bierliefhebbende vrouwen, een vrijdagmiddag, een zonovergoten dakterras en niet geheel onbelangrijk: bier met bijpassende hapjes. Onlangs was onze razende reporter Maaike op een bierproeverij en vertelt ons in geuren en kleuren hoe ze dat heeft ervaren. Plus nog wat inspiratie voor heerlijke hapjes.

Door: Maaike

De groep bierliefhebbers, waaronder mijzelf, zijn allemaal lid van hetzelfde dames dispuut. Evenals het brein achter de bier-hapjes-combinaties: Marjolein. Als chef en biersommelier, woonachtig in Antwerpen, wist zij als geen ander hoe deze proeverij tot een succes gemaakt kon worden, en dat was het.

De basis

Voor het proeven kon beginnen, werd eerst onze bierkennis bijgespijkerd. Wist je bijvoorbeeld dat de godin van bier vrouwelijk is? Nee? Nou, nu wel. Vroeger was bier brouwen namelijk een taak van de vrouwen, met Ninkasi als godin van het bier in Egypte. Dit eerste bier was overigens niet zo lekker als onze biertjes nu. Maar in de middeleeuwen was het in ieder geval het betere alternatief voor water. Wel was het bier een stuk wateriger dan nu, een soort aangelengd festivalbier zullen we maar zeggen.

Een laatste belangrijke instructie voor het proeven van start kon gaan: schenk je bier op ooghoogte, zo zie je goed wat je doet. Daarnaast begint het proeven al bij het kijken, vervolgens ruik je aan het bier en dan kan er geproefd worden. Let niet alleen op de hoofdsmaak, maar ook op de nasmaak. Na de eerste slok ruik je opnieuw, dan is de hele proefcirkel rond.

Proeven! (Het-doorslik-gedeelte van de proefcirkel)

Gelukkig was het na het gepraat over bier ook snel tijd voor het proeven ván bier, elk met een bijpassend hapje. Hier een overzicht van alle bier-hapjes combinaties!

1. Boon Oude Geuze Black Babel (6,4%) – Toast met gerookte makreel, radijs, komkommer en mayonaise.

Dit biertje is blijkbaar een goede om wijndrinkers te overtuigen hoe lekker bier kan zijn. Dit komt door zijn zuurdere karakter. Bier- of wijndrinker: deze smaak zorgt ervoor dat hij wat frisser is, en combineert goed met de makreel.

2. Orval (6,2%) – Kaas en mosterd

Orval is een erkend trappistenbier. Dat houdt in dat het wordt gemaakt door de monniken van de orde der cisterciënzers, binnen de muren van de abdij en de opbrengsten aan het goede doel worden geschonken. Door de unieke manier van gisten, – wilde gisting – heeft dit biertje een unieke smaak! Van alle biertjes deze middag was dit absoluut mijn favoriet.

3. Saison Dupont (6,5%) – Stokbrood met sambalmayonaise, tofu gemarineerd in citroengras, radijs, komkommer, bieten en eventueel koriander. 

Een typische Saison. Saisons worden gebrouwen in de winter, maar pas gedronken in het oogstseizoen. En de setting van een warme namiddag na lange dag hard werken, past dit biertje erg goed. Hij was wat zoeter van smaak, daarom mooi in balans met de pittigheid van de sambalmayonaise en het frisse van het citroengras, radijs en komkommer!

4. Bird of Prey IPA (5,8%) – Balletjes of linzen (v) in pittige tomatensaus

Zelf ben ik erg kieskeurig wat IPA betreft, het is al snel een “hit or miss”, maar de Bird of Prey IPA was zeker een hit! Een lekkere combinatie van blond en fruitig, vertegenwoordigd door een stoer uiltje. Wat wil een mens nog meer? Misschien balletjes in pittige tomatensaus… maar dat was er ook!

5. Broken Dream Breakfast Stout (6,5%) & Mavka (porter, 11,4%) , beide van Siren. – Chocolade met studentenhaver en zeezout.

Hoe een bierproeverij meestal eindigt…

Oké, ik ga niet liegen: tegen de tijd dat we waren aangekomen bij de Stout en Porter van Siren, voelde ik de voorgaande gangen aardig zitten. En misschien dat je het al had gezien: dit waren geen kleine jongens. Beide waren vol van smaak, met een sterk koffie en chocolade karakter. Helaas ben ik zulke speciaalbiertjes na 3 slokken wel een beetje zat, maar gezien het alcoholpercentage in de Mavka was dat misschien maar beter ook ;).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.