Gastblog van Frouke: Over smaak valt niet te twisten – flesbier vs. tapbier

Vrouwen Die Bier Drinken - Bier uit de fles vs tap

‘Heb je deze ook van de tap?’ Menig horecamedewerker krijgt zo’n vraag wel eens voor zijn of haar kiezen. Een bierdrinker met voorkeur, *zucht*… Volgens gastblogger Frouke valt over smaak niet te twisten. Echter, over het werkelijke verschil tussen bieren van de tap of bieren uit de fles wél.

Door: Frouke

Put it to the test 

Schenk eens een bier uit de fles in en zet daarnaast exact hetzelfde bier van de tap. Je zult zonder twijfel verschillen ruiken en proeven, en in sommige gevallen ook zien. Hoe het bier zich in het glas ontpopt is namelijk van veel factoren afhankelijk: temperatuur, tapinstallatie, staat van het glas, houdbaarheid, manier van schenken… Niet gek dus dat een bier uit de fles anders kan bevallen dan hetzelfde bier van de tap. 

Bij het overgrote deel van de (doordrinkbare) bieren gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar bieren van de tap. Dit zorgt voor die extra kick en volheid van het bier, mits de verschillende factoren (en natuurlijk de leuke barman of barvrouw) hun krachten bundelen. 

Ga er maar even goed voor zitten 

Degustatiebieren (lees: proefbieren), drink ik liever geschonken uit de fles. Denk aan zware IPA’s of zware blonde bieren, donkere Stouts en Porters of vatgerijpte bieren. Deze bieren verdienen een rustige gang naar het glas om zo het bouquet aan geuren en smaken te openen. 

Sommige van dit soort bieren zijn ook daadwerkelijk bedoeld om een aantal jaren te laten rijpen. Kijk maar eens naar Hertog Jan Vatgerijpt. Deze bieren kun je ondertussen in verschillende jaargangen vinden (of zelf rijpen) en de diversiteit per fles (her)ontdekken. Maar ook Orval wordt bijvoorbeeld gezien als een bier dat je gerust nog een jaar of langer kunt laten rijpen na het afvullen, om van de beste versie van het bier te kunnen genieten. 

Kleine sidenote: drink je bieren altijd uit een glas, niet direct uit de fles. Je zult gegarandeerd minder last van je buik krijgen doordat het koolzuur al vrijheid vindt bij het inschenken en niet pas in jouw lichaam. 

Door bier uit een glas te drinken krijg je minder snel buikpijn.

Doe mij maar van de tap 

Een fris Witbier, een Weizen, Lager, Sour of Amber Ale krijg ik dan liever van de tap voorgeschoteld. De extra push in druk vanuit de tapinstallatie geeft het koolzuur, de schuimkraag en de body net wat meer kick en de geuren en smaakje dat extra duwtje om zich te ontpoppen bij het tappen. Daarnaast is het bier van de tap (als het goed is) altijd constant gekoeld en zo min mogelijk in bewogen.

Natuurlijk zit er meer dan alleen voorkeur aan dit verhaal. Nogmaals: over smaak valt niet te twisten. Toch wordt ook in diverse wetenschappelijke onderzoeken aangegeven dat bier van de tap de betere bierbeleving zou moeten geven. Dit wordt geconcludeerd aan de hand van de hoeveelheid lucht per hoeveelheid bier dat bij bier van de tap aanwezig is, deze hoeveelheid zorgt voor minder oxidatie. Ook wordt ook de temperatuur aangekaart doordat de fusten, zoals eerder aangegeven, in de meeste gevallen constant gekoeld blijven. Dat is bij kratten minder vaak het geval en de verandering in temperaturen kan een slechte invloed hebben op de kwaliteit van het bier. 

Proost op smaakmakers! 

Toch blijft de uiteindelijke conclusie in het midden. Het is namelijk echt afhankelijk per bier. Zo zijn er ook brouwers die bepaalde bieren na het afvullen op de fles nog een extra rondje suikers meegeven die na het doppen omgezet worden tot alcohol en koolzuur. Deze extra dimensie krijg je niet bij bieren uit een fust. Toch zijn er ook taplokalen waar alle bieren wel de juiste behandeling van de tap krijgen. Dus laten we proosten op smaak, uit de fles en van de tap. En ga op ontdekking, dan ontdek je vanzelf waar jouw voorkeur ligt! 

Benieuwd naar mijn favoriete bieren en bieravonturen? Op Instagram vind ik het super leuk om te delen en te zien welke bieren jou zo goed smaken. See you there! 

Ook gastblogger worden? Dat kan. Deel jouw verhaal, suggestie of tip via e-mail, of neem contact op via Instagram of Facebook.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.