Reinheitsgebot: u zal niet met bier sjoemelen

Denk je aan Duitsland, dan denk je aan bier. Met auto’s willen de Duitsers nog wel eens sjoemelen, maar met bier absoluut niet. Veel brouwers volgen het Reinheitsgebot en maken bier met zuivere ingrediënten volgens een vaste formule. Geen gesjoemel met Duits bier dankzij deze traditie uit 1516. Maar wat betekent zo’n Reinheitsgebot eigenlijk?

Door: Irene

Alcoholvrij bier is geen bier

Het Duitse Reinheitsgebot komt oorspronkelijk uit Beieren en werd in 1516 ingevoerd. In deze wet staat dat bier enkel en alleen gebrouwen mag worden met water, mout en hop. En gist dan, zul je je afvragen? Dit ingrediënt was nog niet ontdekt en werd in de 17e eeuw opgenomen. Door dit zuiverheidsgebod zijn de toevoegingen van andere granen dan tarwe en gerst verboden, net als kruiden. Speciaalbier maken is dus lastig. Niet omdat ze het niet kunnen, maar het sluit niet helemaal aan bij de Duitse brouwtraditie. Wist je dat zelfs alcoholvrij bier volgens het Reinheitsgebot geen bier mag heten? Let maar eens op het etiket. Eerder viel ons dat al op bij de proeverij van alcoholvrije bieren, waar onder meer Jever Fun en Warsteiner Alcoholfrei getest werden.

Vrouwen_die_bier_drinken_Reinheitsgebot2

Traditie als marketinginstrument

Hoe zit het anno nu? Van een echte wet is inmiddels geen sprake meer, sjoemelen is toegestaan! Wie nu nog de slogan “Gebraut nach dem deutschen Reinheitsgebot” gebruikt op het bieretiket moet zich echter wel aan de oude bierwet houden. Het is vooral een marketinginstrument geworden en veel brouwers vermelden het trots op hun flessen als ze aan de regels voldoen. Kwaliteitsbier wordt dus nog steeds volgens de strikte formule van water, mout, hop en gist gebrouwen. Maar wat als je van meer variatie houdt?

Vrouwen_die_bier_drinken_Reinheitsgebot

Duitse speciaalbieren

Laten we naar de cijfers kijken: Duitsland is de grootste bierproducent en -consument van Europa, er zijn meer dan 1.400 brouwerijen (2016) en samen brouwen ze 5.000 verschillende bieren.  Inclusief seizoensbieren, mixbieren en niet-alcoholische bieren komt het op 7.000 (wiki). Kortom, die Duitsers weten van brouwen. Variatie is steeds vaker te vinden. Wij wisten wat Duitse speciaalbiertjes op de kop te tikken en dat was genieten. Ook de alcoholvrije bieren doen ze goed en de Weizen zijn niet te versmaden. Reinheitsgebot of niet, wir lieben alle Deutschen Bieren!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.