Vrouwen Die Bier Testen: Witbier

Witbier heeft een imagoprobleem. Denk jij ook gelijk aan dat citroentje? Gauw vergeten, want dat hebben de nieuwe generatie witbieren echt niet nodig. Het testpanel van Vrouwen Die Bier Drinken waagt zich deze keer aan dit typische zomerbier. Lees hier welk witbier jij deze zomer moet inslaan!

Door: Irene

Zes vrouwen strijken neer in het park. Dorstig en vol verwachting wordt er wat gekwebbeld over borrels, Despo’s en natuurlijk witbier. Witbier wordt vooral op het terras gedronken, thuis nauwelijks. Waarom niet? De eerste associatie is dat het een terrasbiertje is, maar ook vanwege de onbekendheid met het witbier-aanbod. Tijd om daar achter te komen!

Witbier proeven in het park

Fris, licht en toegankelijk

Wat verwacht je van een goed witbiertje? Daar was het testpanel snel over eens. Allereerst moet het een frisse citrusachtige, lichte smaak hebben en een niet te overheersende nasmaak. Daarbij past het beeld van licht troebel bier met goede, stevige schuimkraag. Ten slotte moet het toegankelijk zijn, een echte doordrinker. Of zoals eens van de meiden zei: “Ik moet er 5 van kunnen drinken”. De sfeer zit er gelijk goed in. We proeven de bieren blind. Pas na afloop wordt bekend welke bieren we hebben geproefd.

“Ik moet er 5 van kunnen drinken”

Hoegaarden Wit 5%, Anheuser-Busch Inbev Brouwerij

De eerste glazen zijn gevuld en worden rondgedeeld. Vol verwachting wordt er gekeken, geroken en geproefd. De geur is wat bedompt en de smaak komt beetje saai en flets over. De mooie witte en romige schuimkraag maakt veel goed. Hoewel het een licht witbier is zullen we er niet meer dan 1 van drinken. Misschien toch maar dat citroentje in gooien? Naderhand blijkt dit een Belgische klassieker onder de witbieren te zijn: Hoegaarden. Ons gezelschap geeft een 6.

Hoegaarden wit

Ruw Bolster witbier 5%, Brouwerij de 7 Deugden

Wauw, dit tweede biertje is echt andere koek. Fris, fruitig en licht zuur. Dit bier barst uit je glas, zowel omdat het flink schuimt, maar ook omdat het vol smaak is. Overduidelijk citrus met een licht bittere nasmaak. Past waarschijnlijk geweldig bij een pittige maaltijd. “Is dit wel witbier, of was het vorige biertje wel witbier?” De vrouwen zijn verbaasd over het verschil tussen deze smaakbom en het eerste biertje. Het bier is verrijkt met limoen, direct uit de schil, zo blijkt later bij bestudering van het etiket. Score: 7,5. Ben jij avontuurlijk ingesteld? Proberen!

Witte raaf witbier 5,1%, Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company

Wat een plaatje! Dit witbier levert een mooi glas op met lichttroebel bier en een witte, romige schuimkraag. Friszoete smaak met beetje sinaasappel of perzik. Ook heel zacht van smaak. Een regelrechte dorstlesser! Dit witbier blijkt een uniek exemplaar. Witte raaf was in de jaren tachtig tot halverwege de jaren negentig zeer geliefd was bij bierliefhebbers. Het is ter gelegenheid van de Week van het Nederlandse Bier door Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company opnieuw uit de ketel gekomen. Is het eenmalig nieuw leven ingeblazen? Hopelijk niet. Wij kunnen er wel vijf van op, dus brouwen maar!

Witbier proeven in het park

Kompaan Wannabee 5,5%, Kompaan bier

Direct bij de eerste slok is het testpanel verdeeld. Het is fris en heeft de typische citrussmaak. Maar daar waar de ene vrouw het bier te zoet vindt of de nasmaak te droog, meent de ander juist de kruidigheid te waarderen. Smaken verschillen zo blijkt maar weer. Het hoogste cijfer  is een 7,5 en het laagste een 6. Eindscore is een 7. Leuk weetje: met dit bier steun je de Stichting Honey Highway, een initiatief om de bijengroei te stimuleren. Tof! Dat is al de moeite waard om dit bier te proberen. 

Kompaan Wannabee

Mort Subite witte lambic 5,5%, Brouwerij Mort Subite 

“Perzik!” Van de eerst slok worden de vrouwen al helemaal enthousiast. Dit blijkt een buitenbeentje in de proeverij. Maar wat een heerlijk buitenbeentje! Het is fris, maar ook zoeter dan de vorige witbieren. “Hoeveel suiker zit hier in, word ik hier dik van?” mijmeren de vrouwen. Het bier is zacht en vol van smaak, maar met een zurige afdronk. Het doet ergens denken aan de kriek lambic en is dus het perfecte zomerbier voor de fruitbierliefhebbers onder ons. Bierkenners weten dat dat spontane gisting bij lambic zorgt voor die unieke, lichtzure smaak. Als de fles er na de proeverij bijgehaald wordt valt het ontwerp van de etiket ook in goede smaak. Al met al een topper, met eindscore: 7,8.

IJwit 6,5%, Brouwerij ‘t IJ

Het testpanel kruipt wat dichter bij elkaar, want het is inmiddels gaan regenen. Doet niets af aan de pret. De picknickkleedjes worden wat dichter naar elkaar geschoven en vrolijk starten we met het laatste witbier van de proeverij. Licht troebel met mooie schuimkraag. De smaak is stevig, maar tegelijkertijd heel verfrissend en met een zachte afdronk. Hebben we hier een winnaar te pakken? De vrouwen knikken instemmend, en met een zucht concluderen ze: dit is onze favoriet vanmiddag. Een dikke 8 als eindscore. Met 6,5% best een gevaarlijke doordrinker. Toch is dit er zo eentje waar je er wel 5 van wilt drinken, het risico van ultieme joligheid waard. 

Flink schuimkraag van IJwit

Conclusie

Roep je vriendinnen bij elkaar en ga ook eens witbier proeven. Jullie zullen verbaasd zijn over het geweldige aanbod. We hebben genoten van elk biertje, maar de favorieten bleken Mort Subite witte lambic (7,8) en IJwit ( dikke 8). Staan die op de kaart als je op het terras zit? Direct bestellen. Hoegaarden wit heeft als eindscore een magere 6 en kreeg hiermee de laagste score. Dorstlessend ja, maar qua smaaksensatie is er meer op de markt. Ben jij in voor een bijzonder exemplaar, een citrus smaakbommetje? Kies voor Ruw Bolster (7,5), een smakelijk avontuur. Of ga voor Kompaan Wannabee (7). Qua smaak kunnen we niets garanderen, you love it a lot or not, maar je steunt er sowieso de bijen mee. Witte raaf witbier (7,5) is ten slotte voor de nostalgische bierdrinker en voor iedereen die een regelrechte dorstlesser kan waarderen. 

Zat jouw favoriete witbier hier niet bij? We zijn benieuwd naar jouw witbier-ervaringen. Laat je bericht hieronder achter. Aanmelden voor de volgende proeverij? Neem contact op.

Een gedachte over “Vrouwen Die Bier Testen: Witbier

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.