Het verschil tussen witbier en Weizen eindelijk uitgelegd!

Ze lijken enorm op elkaar, witbier en Weizen. Beiden zijn gemaakt van tarwe, zijn ongefilterd en dus allebei troebel. En ze worden vaak met mooi weer gedronken. Maar toch sla je in de bierwereld een enorme flater als je Erdinger op de tap ziet staan en dan bij de ober ‘dat lekkere witbiertje’ bestelt. Daarom leggen we even uit wat het verschil precies is tussen witbier en Weizen.

Door: Meike

Wat is Weizen?

Weizen heeft zijn oorsprong in Duitsland. Weizen betekent in het Duits letterlijk ’tarwe’. Aan het brouwen van Weizen zitten strenge regels. Weizen moet namelijk officieel volgens het ‘Reinheitsgebot’ worden gebrouwen. Dat betekent dat het geen andere grondstoffen mag bevatten dan graansoorten, water en hop. Je mag er dus niks anders aan toevoegen, zoals kruiden. Daarnaast moet Weizenbier minimaal 50% tarwemout bevatten.

Weizen bier Vrouwen Die Bier Drinken

Weizen is qua smaak ook anders dan witbier. Over het algemeen wordt er aan Weizen minder hop toegevoegd dan aan witbier. Dat zorgt ervoor dat Weizen over het algemeen zoetig van smaak is.

Wat is witbier?

Waar Weizen Duits is, komt witbier oorspronkelijk bij onze zuiderburen vandaan. De Belgen hebben minder regels gebonden aan het brouwen van witbier. Van hen mag je gerust, naast graansoorten, water en hop, andere ingrediënten toevoegen. Daarnaast hoeft in witbier minder tarwe te zitten dan in weizen. Geen 50% regel dus.

Witbier Vrouwen die bier drinken

Witbier bevat ook vaak meer hop dan Weizen. Daardoor kan witbier wat bitterder zijn. Maar over het algemeen heeft witbier een zoetzure smaak. Zoals we hierboven uitlegde mag je bij het brouwen van witbier andere ingrediënten toevoegen, maar bij het drinken ervan is het toevoegen van het bekende schijfje citroen absoluut ‘not done’. Het verhaal gaat dat door de populariteit van witbier er vroeger te weinig tijd was om het bier te rijpen. De citroen was toen nodig om alsnog de zure smaak toe te voegen. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. Weg dus met die citroen!

Wat is lekkerder?

Welke soort lekkerder is, dat is natuurlijk geheel persoonlijk. Zelf ben ik meer een liefhebber van het Duitse Weizen dan het Belgische witbier. Het heeft een vollere en zoetere smaak dan witbier. En omdat je er altijd lekker veel van krijgt 😉 Mijn absolute favoriet is toch wel de Schneider Weisse. Deze is overigens niet wit van kleur, maar donker. Want Weizen bier hoeft niet licht te zijn.  Maar als het echt heel erg warm is… dan bestel ik toch een lekker witbiertje. En dan bedoel ik ook écht een witbiertje.

Volg Vrouwen Die Bier Drinken op Facebook of Instagram en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Een gedachte over “Het verschil tussen witbier en Weizen eindelijk uitgelegd!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.