Gastblog van Frouke: Kwijlen maar – bierstoof met rundvlees en friet!

Met vaderdag in het vooruitzicht en zaligmakende bezoekjes aan Antwerpen en Brussel in the pocket, kon ik niet anders dan overheerlijk, huisgemaakt stoofvlees op tafel toveren. Het werd een bierstoof met rundvlees en verse frieten. En ook voor nietpapa’s en mama’s is dit genieten hoor!

Sinds wanneer heb je een excuus nodig voor een biergerecht op tafel? Sinds nooit natuurlijk… Maar vaderdag 14 juni is toch een mooie gelegenheid om je vriend, man, vader, broer, beste vriend of buurman te verwennen met een lekker potje stoofvlees, een lading verse frieten en een smakelijk bier in het glas. En jezelf natuurlijk ook! Het recept hebben we verderop voor je klaar staan, ik neem je eerst even mee door mijn weg richting dit recept.

Het water loopt je in de mond

Le boyfriend en ik bezochten de afgelopen twee maanden Brussel en Antwerpen. Uiteraard werden we overladen met Belgische chocolade, smaakvolle bieren, overheerlijke wafels en de allermooiste hotspots. Maar puntje bij paaltje komen wij toch altijd weer terug bij onze favorieten: een Bolleke van De Koninck en een frietje stoofvlees van ’t frietkot. De geur, de smaak, de structuur, de combinatie… Het water loopt me direct weer in de mond!

Wij Nederlanders zijn niet de enige ‘buitenlanders’ die gek zijn op de gouden Vlaamse combinatie van friet en stoofvlees. Zo is er zelfs middenin het Amerikaanse Salt Lake City een echt Vlaams frietkot, mét stoofvlees en Belgische mayo op het menu, gevestigd. En nog een leuk weetje: in Amerika ziet men deze frieten meer als delicatesse dan dat zij wekelijks hun portie komen halen. Grappig toch?!

‘Nationale Stoofvlees-Friet dag’

Het meest trots op deze combinatie zijn de Vlamingen toch echt zelf. Daarom hebben zij zelfs een nationale feestdag aan het gerecht gekoppeld. In 2015 werd 1 maart uitgeroepen tot de ‘Nationale Stoofvlees-Frietdag’ en wat mij betreft mogen we daar in Nederland ook best aan mee doen. Smullen gegarandeerd!

Rundvlees en bier

Bier en vlees, een match made in heaven. Toch moet je je koppie er bijhouden wanneer je gaat koken met bier. Houd de basissmaken van bier (zoet, zuur, bitter, umami, zout) in je achterhoofd en zorg altijd voor de juiste balans. Zo zorgt zout er bijvoorbeeld voor dat bitterheid in een bier naar de achtergrond wordt geduwd en dat wil je bij een combinatie als deze juist benadrukken.

Bij een stoofpotje als deze kies je voor een verwarmend, verfrissend of stevig bier. Denk aan een Dubbel, Tripel, Amber Ale, Witbier of IPA bijvoorbeeld. Klik voor tips bij het combineren van bier en eten verder naar deze blog, daar vertel ik je meer over smaakvol combineren met bier.

Heb je ondertussen al trek gekregen? Dan kun je hier het recept downloaden! Proost!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.