Vrijheid vier je met.. bier!

5 mei. Het blijft een bijzondere feestdag. Op iedere andere dag zijn we nauwelijks bewust van onze vrijheid, omdat het zo vanzelfsprekend is. Maar op die dag wel. Je beseft dat, ook al gaat niet alles van een leien dakje in ons land, we al meer dan 70 jaar in vrijheid leven. Een goede reden om dat te vieren volgens onze Brabantse reporter Donna. Zij bezocht het Speciaalbierfestival in Den Bosch en doet verslag.

Door: Donna

Dit jaar werd het Speciaalbierfestival in Den Bosch oor de zestiende keer georganiseerd. Helaas waren de weersvoorspellingen niet top, maar dat heeft de pret niet mogen drukken. Wij hadden een statafel onder de bomen gescoord, dus tijdens de paar buitjes die er vielen bleven we mooi droog. En op de momenten dat de zon er wel was… dan heb je op de Parade het allermooiste uitzicht op de Sint Jan. Het festival was gezellig opgezet, met alle brouwers rondom in de buitenring van het terrein. In het midden verspreid stonden lange picknicktafels en statafels her en der verspreid en stonden er de hele middag jazzbandjes te spelen.

Proost op de vrijheid!

Rond het middaguur stonden we op het terrein en konden we los! Maar niet te los, want het was zondag en maandag moesten we gewoon weer aan het werk. Later bleek dat een gevalletje “goed voornemen, slechte uitvoering” ;-). Mijn openener van het festival werd de Luxe Cactus Ale van Lux Brewery. Een lekker fris, blond bier waar cactusvijg aan is toegevoegd. Een leuke toevoeging die je niet vaak ziet, maar die zeker geslaagd is! Voor als je eens een keer een zomerbier met een twist wil proberen.

Een ander bier dat er voor mij uit sprong was de Fête Brut van Two Chefs Brewing. Een Brut IPA gebrouwen ter ere van het vijfjarig bestaan van het Amsterdamse restaurant Cannibale Royale. Lekker droog dankzij de champagnegist en daarna de hoppigheid van een IPA… wat een topcombi! Dit was voor mij een eerste kennismaking met deze bierstijl en daar zal het zeker niet bij blijven.

Tot slot is de afsluiter van de dag me ook bijgebleven: dat was De Cuyp van Mokums Mout. Een Brett spiked dubbel bier. Een hele mond vol! Dankzij de toevoeging van Brettanomyces gist krijgt het een heerlijk friszure smaak. Als je geen liefhebber bent van zure bieren kun je het beter laten staan. Maar hou je er wel van (of je begint er van te houden, want ook ik heb zuur bier leren drinken): ga ervoor. Je krijgt er geen spijt van. Verder heb ik van diezelfde brouwerij nog een fles van de Special Edition #2 mee naar huis genomen, maar die is nog niet aangebroken. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Het eindoordeel?

Het Speciaalbierfestival in Den Bosch is voor mij een thuiswedstrijd, dus de volgende editie ben ik er zeker weer bij! Al hoop ik dan wel dat de zon zich vaker laat zien. Het is een leuk, gemoedelijk festival waar de meeste brouwers de tijd hebben om even gezellig een praatje met je te maken. Leuk, leerzaam en lekker. Oproep aan alle vrouwen die van speciaalbier houden: kom volgend jaar ook naar Speciaalbierfestival in Den Bosch!

Over Donna

Hi! Ik ben Donna, een 28-jarige biernerd uit het bourgondische, Brabantse Den Bosch. Wat begon met een voorliefde voor bier, is inmiddels uitgebreid met het runnen van een kleine thuisbrouwerij samen met mijn vriend (en dat is echt de leukste hobby ooit). Daarnaast ben ik op dit moment ook nog mijn bierkennis aan het uitbreiden met StiBON niveau 1. Heb je vragen? Altijd leuk! Je vindt mijn contactgegevens op onze website, of stuur me een berichtje op Insta via @thebarleyqueen of @brouwerijnorem.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.