Slurpend je bierdiploma halen, wie wil dat niet?

Een bierdiploma? Is dat net zo serieus als je veterdiploma op de basisschool? Die vraag schoot door mijn hoofd toen ik hoorde over de beginnerscursus Bier proeven kun je leren. Niets is minder waar, ben ik inmiddels achter. Bier proeven als een pro is hard werken. Slurp je mee met deze kersverse, gecertificeerde bierproever?

Door: Irene

Als vast lid van het testpanel van Vrouwen die Bier Drinken was ik vastberaden om met volle aandacht aan de mini-cursus bierproeven te starten. We proeven en testen regelmatig bier op eigen wijze als bierliefhebbers, zonder al te veel aandacht voor de theorie. Toch is het wel handig om wat meer kennis op te doen, want termen als “lekker”, “doordrinker” en “aanrader” zijn wel erg beknopt. Bierista is een erkende online bieropleiding en weet op een aansprekende manier kennis, praktische tips en leuke weetjes over bier te combineren. Gewapend met notitieblok, nieuwsgierigheid en met wat  bier in de koelkast ga ik van start. Cursist klaar? Proeven maar!

Leuk en leerzaam

De online cursus start met een stukje geschiedenis. Bier is al meer dan 6.000 jaar oud en werd toen gedronken met rietjes vanwege de vaste bestanddelen. Nog steeds drinken veel Poolse vrouwen bier met een rietje. Ik word geprikkeld door dit soort leuke weetjes en klik ontspannen verder. Dan een stukje theorie: bier bestaat uit water, bewerkt/gekiemd graan (=mout), gist en hop. Vervolgens wordt het brouwproces uitgelegd, van schroten (breken mout) tot uiteindelijk het lageren en afvullen.

Kijken, ruiken, proeven

Dan over het proeven. Dit moet je serieus nemen volgens Bierista. En goede voorbereiding treffen: smaak- en geurneutraal zijn, proefformuliertje voor je neus en een schoon glas. Het liefst een tulpglas, want dan kun je goed ruiken en proeven. Maar goed dat ik zo’n mooi Vrouwen Die Bier Drinken glas heb. Ten slotte het belangrijkste ingrediënt: koud bier. Maar ho ho, niet te koud.  Even het etiket controleren welke temperatuur de brouwer adviseert.

Daar gaan we

Flesje openen, netjes het bier inschenken. Eerst maar eens kleur bekennen. Kleur wordt omschreven aan de hand van EBU-waarde. Iemand een kleurenwaaier paraat?  Die gaat op mijn verlanglijst, want dat is toch wel reuze handig. Is het nu koper of amber? Best lastig soms. Geur is niet eenvoudig te omschrijven. Regelmatig gebruik ik zelf ook moutig of hoppig als omschrijving, maar dat gaan we nu snel afleren. Vaker bewust proeven helpt je verder met het geven van een goede omschrijving. Van brood tot espresso, van tropisch fruit tot naaldbomen. Ten slotte nog een gouden tip: geniet van je bier!

Smaakbibliotheek

De smaakcategorieën worden kort toegelicht en per besproken bier kun je een bierpaspoort downloaden. Ik klik door naar de categorie Krachtig & Blond, want ik heb besloten een Pater Lieven Blonde te proeven voor deze gelegenheid. Een Belgisch Blond bier van 6,5%, en ik doe mijn best om goed te kijken, te ruiken en te proeven. Toch lastig, ondanks alle handige tips en video’s die je op weg helpen. Ik maak aantekeningen ouderwets op papier, maar Bierista raadt aan om een digitaal proefformulier in te vullen. Zo weet je altijd welke bieren je hebt gedronken en wat je ervan vindt. De smaakbibliotheek is geboren!

Op naar het examen

Na de laatste categorie Rijk & Donker gaan we richting het einde van de cursus, op naar het examen. Gelukkig eerst nog wat tips en leuke weetjes. Proef niet meer dan zes bieren achter elkaar en bij voorkeur in de ochtend, omdat je smaak en reuk dan in topconditie zijn. Zet je bierglas nooit in de vaatwasser. Oei. Bier drink je beter niet uit de fles. Oei. Toch best streng allemaal. Maar gauw door naar het examen. Tien vragen om te beantwoorden, en je hebt kans op twee herexamens. Gelukkig had ik de herexamens niet nodig en wist ik in een keer de finish te halen! Het certificaat ontving ik snel daarna in mijn mailbox en ik mag mij nu dus gecertificeerd bierproever noemen.

Wil jij op een leuke, laagdrempelige manier leren over bier? Dan is deze cursus echt leuk om te doen en het smaakt naar meer! Meer informatie kun je hier vinden: https://www.bierista.nl/bierproevenkunjeleren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.