Vrouwen die bier testen: Rotterdamse IPAs

Vrouwen die bier testen: Rotterdamse IPAs

Rotterdam is hip. Jaren geleden kreeg ons geliefde Roffa de complimenten van de New York Times en de Rough Guide en sindsdien bruist de stad. Volgens ons testpanel tijd om Rotterdamse brouwsels te oordelen, deze keer vijf India Pale Ales. Niet lullen, maar proeven!

Door: Irene

Het bleek niet eenvoudig te zijn om vrouwen te vinden voor deze proeverij. Geen liefhebber van IPA was de meest genoemde reden. Hûh? Wat is er met IPA aan de hand dat opvallend veel vrouwen het laten staan? Veel hop, zwaar, heftig en bitter. Kennelijk zorgt deze mix voor een slechte naam. Toch wisten wij ook vrouwen te vinden die hier wel van houden. Deze fans kozen Internationale Vrouwendag om vijf IPAs van Rotterdamse brouwers te testen.


Leestip! Wil je meer weten over I.P.A? Lees dan dit artikel van WijnSpijs!


ROTT.straf

We beginnen met ROTT.straf van ROTT. brouwers, een troebele india pale ale met 5,5% alcohol. Het vrolijke etiket vertelt ons dat het een IPA is, maar dan net ff anders. Vol goede moed wordt de eerste slok gedronken. Wauw! Dit bier doet zijn naam eer aan en gaat recht op de bitters af. Geen tropische toestanden of bloemenperkjes te bekennen. Nogal een straffe afdronk. Een van vrouwen begint te twijfelen: hou ik eigenlijk wel van IPA? Dit is een uitgesproken bier, veel koolzuur, niet saai, maar wel wat eendimensionaal. Geen straf voor de stoere Rotterdammer. Een dikke 7.

Pomelo

We moeten even schakelen als het volgende flesje wordt geopend. Het is Pomelo IPA van Brouwerij Noordt, een helder, oranjekleurig bier met grapefruitsmaak. We hebben de primeur, want dit bier is sinds vandaag beschikbaar! Het flesje doet ons denken aan een radler of fruitbier, maar het etiket verzekert ons dat er geen fruitsap aan toegevoegd is. De geur doet denken aan een zoete lolly, de smaak is fris en toegankelijk. In het zuurtje in de afdronk herkennen we de grapefruit. Of is het nou pomelo? Maakt niet uit, deze Rotterdamse dames zien dit bier wel zitten. Een mooie 7.

Fluffy

Dat komt Fluffly op tafel, de India Pale Ale van brouwerij Vet & Lazy met 6,4% alcohol. De naam en het etiket worden goed bestudeerd, want het komische konijn gecombineerd met de zwart retro letters intrigeert ons. Het morbide stripfiguur en de afwijkende fles (duvel/chouffe) maakt de uitstraling mannelijk en ironisch. Dan de geur. ‘Moet de kooi worden verschoond?’, vraagt een van de testers zich hardop af. We proeven mout bij de start, de smaak is zacht in het midden en bitter op het eind. Er gebeurt veel dus. Eigenzinnig Rotterdams bier met pit, maar niet heel lekker volgens dit testpanel. Een hele krappe voldoende; 5,5.

Mosaic Moustache

Dan is de Bebaarde Brouwer aan de beurt met de Mosaic Moustache van 6,5% alcohol. De fles laat een mooi getrimd baardje zien, vast van de brouwer zelf. In het glas schuimt het licht troebele bier goed. Aromatisch en vol met fruitige tonen, dit smaakt als een hele toegankelijke en smaakvolle IPA. Passievrucht met zuurtje en het neigt ook naar een Weizenbier. Is dit niet was te netjes voor een Rotterdamse biertje? Zeker niet. ‘Het is een schorem-biertje!’, volgens een van de vrouwen, verwijzend naar de bekende Rotterdamse barbier. Een kwaliteitsbier voor hippe mannen (en vrouwen!) die van netgetrimde baardjes houden. Een vette 8.

Noordtkaap

Ten slotte de Noordtkaap, een Dipa (dubbelipa) met 8,5% alcohol. Deze samenwerking tussen brouwerij Kaapse Brouwers en brouwerij Noordt maakt de verbinding tussen de rivaliserende noord- en zuidkant van de stad. Rotterdamser dan dit ga je het niet krijgen, zo lezen wij op de fles. Bij de eerste slok wordt duidelijk dat geen doordrinker is, hier mag je even voor gaan zitten. Ben je een beginnende IPA-drinker, dan is dit heftig. Maar ook lekker. Vol hop, met fruit en veel aroma’s. Dit is een serieus speciaalbier voor de liefhebber. Alle ambities van Rotterdam komen samen in dit bier, het is een smeltkroes van smaken en geuren. Noord en zuid mixen levert een geweldige smaakexplosie op! Score: 7,5

Conclusie

We stropen onze mouwen op voor de conclusie. We hebben de bieren beoordeelt op uiterlijk, geur en smaak en op Rotterdamse eigenschappen. Fluffy klinkt heel aaibaar, maar bleek het minst in de smaak te vallen bij ons testpanel. Toch is het wel eigenzinnig Rotterdams, dus zeker het proberen waard. Pomelo IPA en ROTT.straf, twee totaal verschillende bieren eindigen allebei met een mooie 7. Als je niet terugdeinst voor een stevige smaakexplosie, dan moet je zeker Noordtkaap proberen. Uiteindelijk is Mosaic Moustache favoriet bij onze Maasstad-meisjes. Smaakvol en stoer, een absolute aanrader!

Dit was slechts een selectie van het Rotterdamse bieraanbod. Heb jij een suggestie voor een volgende proeverij? Laat vooral weten, we kijken uit naar jouw tips.

Een gedachte over “Vrouwen die bier testen: Rotterdamse IPAs

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.