Wat je (als niet-zuiderling) moet weten voor je gaat carnavallen

Het zuiden dompelt zich onder in het belangrijkste feest van het jaar: Carnaval! Als je je als niet-zuiderling de komende dagen wilt mengen in al dat feestgedruis, is het belangrijk dat je wel wat basiskennis over carnaval hebt. Deze Brabantse vrouw geeft je alle tips voor carnaval. Zo kun je geheel in stijl en gewapend met de juiste kennis helemaal losgaan in het gezellige zuiden!

Door: Meike

Wat wordt er met Carnaval gevierd?

We beginnen met de meest belangrijke basiskennis. Want je moet natuurlijk wel weten wat je precies aan het vieren bent. Carnaval is van oorsprong een Katholiek feest. De Katholieken hebben een periode waarin ze gedurende 40 dagen voor Pasen vasten. Ze moeten op dieet dus. En omdat 40 dagen diëten best lang is, leven mensen zich tijdens Carnaval even helemaal uit op het gebied van drank, eten en leut (plezier). Carnaval helpt de katholieken om de vastenperiode te ‘overleven’. Inmiddels is het vasten een stuk minder populair dan het carnavallen. Wat wij natuurlijk wel begrijpen. 

Wat trek ik aan?

Tijdens het carnavallen zie je de mooiste en gekste outfits voorbij komen. Toch moet je wel een paar belangrijke keuzes maken. Ga je gek verkleed of zie je er liever mooi uit? Ga je in je knalgele bananenpak of ga je toch liever voor sexy stewardess? Dat is natuurlijk geheel aan jou! Volgens dit artikel ziet 50% van de vrouwen er het liefst mooi uit. Dat betekent dat de andere 50% er waarschijnlijk als malloten bijloopt, wat ons zeer vrolijk stemt.

Nog een belangrijke tip: kleed je goed en warm aan, want de vroege lente is dit weekend helaas weer voorbij. En omdat je natuurlijk niet je wortel- of zusterpak wilt verbergen onder je zeer gewone jas, moet je een oplossing zien te vinden. En die oplossing is: LAAGJES! Zorg dat je het buiten warm genoeg hebt en binnen niet te warm! En zet een gekke muts op, want je hoofd verdient ook wat warmte!

Tip: weet hoe de stad heet waar je gaat carnavallen

Als je van plan bent om te gaan carnavallen in bijvoorbeeld Breda, heb je het in het beginsel al helemaal bij het verkeerde eind. Want Breda heet gedurende Carnaval geen Breda, maar het Kielegat. De meeste steden en dorpen in Brabant heten dit weekend anders dan normaal. Zo heet Eindhoven ut Lampegat, Tilburg heet Kruikenstad en de plek waar ik vandaag kom, Oudenbosch, heet Puitenol. Zoek dus van tevoren even op waar je heen gaat. Bijvoorbeeld op deze site. Of kijk even op de NS reisplanner, want die hebben ter gelegenheid de plaatsnamen ook tijdelijk aanpast! Als je naar Maastricht gaat hoef je dit overigens niet te doen. Want Maastricht heet gewoon Maastricht of zoals zij zeggen: “Mestreech”. 

Wat drink ik tijdens carnaval?

Wat een domme vraag! Bier natuurlijk! Volgens onderzoek gaan carnavalvierders dit jaar 2 glazen bier meer drinken dan vorig jaar. Gemiddeld is dat dan 26 bier per persoon. PROOST! Let dit jaar wel op met alcohol. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten verwijden, waardoor je lichaam eerder afkoelt. Zo is de kans op onderkoeling groter. Kijk dus uit met alcohol en drink af en toe eens een non-alcoholisch (warm) drankje. Een alcoholvrij biertje is dan best een goede oplossing. Lees hier welke biertjes het beste zijn.

Wanneer kan ik carnavallen?

Volgens de traditie wordt Carnaval drie dagen voor Aswoensdag gevierd. Dat is aankomende zondag, maandag en dinsdag. Maar tegenwoordig barst het feestgedruis al op zaterdag en zelfs op vrijdag los. Dit weekend en de twee dagen daarna kun je je dus helemaal onderdompelen in carnavalskrakers en confetti!

Nog een tip voor carnaval: kun je dit weekend niet aansluiten in de polonaise, maar wil je toch graag volgend jaar gaan carnavallen? Dan moet je in 22 – 25 februari 2020 vrij nemen. Helaas moet je vrij nemen, want Carnaval is geen officiële feestdag. Ondanks de inzet van Bavaria met hun campagne #carnavalvrij en de ruim 170.000 (!) handtekeningen voor de bijbehorende petitie, is het ze niet gelukt Den Haag te overtuigen dat Carnaval in de toekomst onder de officiële vrije dagen moet vallen. Jammer voor de zuiderlingen, maar bravo voor Bavaria! Wat een keileutige actie was dat!

ALAAF!

Zijn we nog belangrijke informatie vergeten die je sowieso moet weten als je gaat carnavallen? Zet ze in de comments!!

Een gedachte over “Wat je (als niet-zuiderling) moet weten voor je gaat carnavallen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.