Gastblog van Milou: Geen alcohol? Daar gaat je deal!

Of ik wat te drinken wil? Ja, graag! Doe mij maar een Spa rood. Dit is een antwoord die velen niet van mij gewend zijn, omdat ik meestal een koud biertje bestel. Toch heb ik besloten eens per jaar – nu al het vierde jaar op rij – een maand niet te drinken. Dit klinkt simpel, maar is altijd een hele opgave. Ik neem jullie mee in mijn alcoholloze maand, waar ik het gehele jaar met gezonde tegenzin naar uitkijk.

Het idee om mijzelf een maand lang te kwellen is ontstaan, omdat ik wel erg gemakkelijk een drankje pakte. Ik vond voor alles een gelegenheid, maar wilde daarnaast ook graag sporten. Dit bleek geen goede combinatie. Toen besloot ik een maand niet te drinken. Gewoon, even gezond doen en op mezelf letten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Als P&O adviseur en eigenaar van twee bedrijven, vliegen de borrels en etentjes me namelijk om de oren. Naast die heerlijke koude versnapering te moeten negeren, zijn er meer dingen die het lastig maken een maand niet te drinken.

Mijn observaties tijdens mijn alcoholvrije maand:

Daar gaat je deal

Bier is heerlijk en ik kan daar altijd erg van genieten. Maar bier heeft voor mij ook een verbindende rol. Ik kom regelmatig op borrels waar een biertje eerder een gewoonte is dan een uitzondering. Je praat met collega’s, zakenpartners, vrienden en natuurlijk die ene klant die je graag binnen wilt halen. Je drinkt gezellig een biertje, de sfeer wordt wat losser en al snel is de deal binnen.

Het niet drinken heeft er niet voor gezorgd dat ik deze evenementen vermeed. Wel merkte ik dat het gezellige sfeertje vaak minder intens beleefde dan de anderen. De gesprekken worden luider en drukker, terwijl ik aan het instorten ben en besluit vroeg naar huis te gaan om mijn bedje op te zoeken. Op zo’n moment besluit ik dat die deal de volgende keer wel komt. Ik heb die deal dan wel niet, maar ik ben de volgende dag wel topfit!

“Je bent zwanger!“

En dan met vrienden afspreken zonder die goudgele rakker. Daar sta je dan met je Spa Rood en het welbekende citroentje met vrienden in de kroeg. Als men ziet dat ik zonder bier sta is de reactie meestal: ‘Moet je nog rijden?’. Het zal je verbazen hoe veel opmerkelijke vragen je krijgt als je zegt dat je niet drinkt. De vragen worden gekker en ongegeneerd gesteld alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Ben je ziek? Zit je aan de antibiotica?” En als je denkt dat het niet nóg brutaler kan: “Ben je zwanger?” Shame on you! Wel gek dat het zo in onze cultuur geslopen is. Je zult namelijk niet zomaar de opmerking krijgen: ‘Oh, je bent lekker aan het bier.. dus niet zwanger?’.

Verdriet wegdrinken? Hoe dan?

Helaas zullen velen van jullie het wel herkennen. Dat ene biertje waarbij je troost vindt. Na een moeilijk gesprek met een vriend die er meer dan doorheen zat, kon ik wel een borrel gebruiken. Na meerdere malen overwegen of ik een biertje zou pakken heb ik dit toch niet gedaan. Een rondje lopen in de buitenlucht deed ook wonderen.

Lekker gepland

Lekker voorbereid als ik aan deze maand begonnen ben (niet dus), zie ik in de loop van de maand een evenement op het programma staan. Er staat wel erg opvallend, met koeienletters, BEERPONGTOERNOOI op de zaterdag van het laatste weekend van de ‘ikganietdrinken maand’. Oeps, ben ik net zo goed bezig… Toch heb ik hiervoor een uitzondering gemaakt en een aantal biertjes gedronken. Tenslotte had ik al een speelpartner en afzeggen is dan natuurlijk geen optie. Echter een tip: doe dit in deze maand niet! De snelheid waarmee de alcohol bezit neemt van je lichaam (en geest) is bijzonder te noemen. Hier had mijn teamgenoot natuurlijk niets aan.

Aanrader?

Nu zul je denken: ‘Moet ik er nog wel aan beginnen?’ ‘Waarom zou ik dit willen doen?’. Dat is terecht, maar ondanks dat het niet altijd even makkelijk zal zijn, raad ik het je zeker aan dit een keer te doen. Je lichaam voelt gezond, fit en uitgerust. Ga jij er ook voor? Succes!
W

Ook gastblogger worden? Neem dan contact met ons op!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.