5 bierspreuken die iedere bierliefhebber moet kennen

Schuim is geen bier. Boven je theewater zijn. Koud bier maakt warm bloed. Allemaal uitdrukkingen die over bier (of) drinken gaan. Klinkt grappig, maar weet jij de betekenis? Wij verzamelden gevatte cafe-spreuken en bierwijsheden en leggen we uit hoe je ze kunt gebruiken.

Door: Irene

Bier na wijn geeft venijn. Wijn na bier geeft plezier.

Heb jij deze zin ook wel eens gebruikt als legitimatie om over te stappen op wijn na een avond bier drinken? Het brengt immers nog meer joligheid! Helaas, dit blijkt niet juist. Het gaat namelijk niet over de volgorde van drank nuttigen, maar het heeft een historische achtergrond. Wijn werd vroeger gedronken door de gegoede burgerij, terwijl bier een volksdrank was. Wie wijn dronk, stond er financieel vaak beter voor dan een bierdrinker. Bier na wijn is venijn, doelt op de financiële terugval. Omgekeerd, konden mensen die het financieel beter kregen meer van het leven genieten. Daarom: wijn na bier geeft plezier.

Schuim is geen bier

Een logische uitspraak als je het voor het eerst leest, want met alleen schuim in het glas is er weinig bier te drinken. Maar wat betekent het? Er wordt bedoeld: wat niet waardevol is, kan je ook niet waardevol noemen.

Het is opvallend dat er meer uitdrukkingen zijn over kostbaarheid en bier, bijvoorbeeld:
Dat is geen klein bier = Dat is een waardevolle zaak. Of andersom: Dat is klein bier (vergeleken met..) = Dat is een kleinigheid, een zaak van geen belang. Dat is een boon in een brouwketel = Dat is onbelangrijk, een futiliteit.

Dat is geen klein bier = Een waardevolle zaak

Vechten tegen de bierkaai

Deze uitdrukking ken je vast en zeker. Je gebruikt het zelf misschien ook in een ogenschijnlijk onmogelijke kantoorstrijd of langdurige poging om goede voornemens vol te houden. Het betekent: het onmogelijke proberen te bereiken, een verloren strijd aangaan. De oorsprong is te vinden in Amsterdam, waar  op de bierkaai het bier werd aangevoerd en opgeslagen. De mannen die er werkten, waren groot en stevig gebouwd. Tegen hen kon je beter geen gevecht beginnen.

Vechten tegen de bierkaai = Een verloren strijd

Boven je theewater zijn

Dit heeft niets mee theeleuten te maken. Als je boven je theewater bent, ben je aangeschoten of dronken. Thee is een onschuldige drank, maar door boven je theewater te zijn geeft aan dat er een bepaalde grens is overschreden. In dit geval de grens tussen (nog redelijk) nuchter en (erg) dronken. Er zijn meer grappige uitspraken die verwijzen naar dronkenschap:

Een bakkie te veel op hebben
Zelfde principe: je bent voorbij het onschuldige ‘bakkie’ koffie
Zij is boven haar bier
Hier ook: teveel gedronken

Boven je theewater = je bent aangeschoten

Koud bier maakt warm bloed

Met blos op de wangen een vurig betoog aan houden na een paar biertjes? Logisch! Koud bier maakt warm bloed, oftewel, drank verhit de gemoederen. Er zijn meer spreuken die over de joligheid en vrolijkheid gaan van het bier drinken. Vaak zijn dit echt cafespreuken die je achter de toog van de kroeg ziet hangen. Ken je deze al:

In de hemel is geen bier, daarom drinken we het hier
Betekenis: bier is alleen op aarde verkrijgbaar. Een leuke afsluiter om wat leven in de brouwerij te brengen.

Koud bier maakt warm bloed = drank verhit de gemoederen

Weet jij een leuke taalvondst over bier? Of gebruik jij vaak spreekwoorden over bier? Laat je bericht hier achter, we breiden de verzameling graag uit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.