Gastblog van Frouke: Zo maak je smakelijke combinaties van bier en eten

Frouke houdt van ‘beerparing’. Of gewoon lekker op z’n Hollands: bier en eten. In deze blog vertelt ze over smakelijke combinaties van bier en eten. Ook deelt Frouke haar recept voor een overheerlijke homemade quiche die goed combineert met een Texelse Skuumkoppe. Om je vingers bij af te likken!

Sinds ik mij kan heugen ben ik verzot op bier. Wat begon met een onschuldig slokje pilsener op een familieverjaardag werd versterkt tijdens mijn tijd op de Middelbare Hotelschool, waar we tijdens een praktijkles een bockbier voorgeschoteld kregen. Ik was meteen verkocht! Die volle, verwarmende en karamelachtige smaak is mij altijd bijgebleven en vormde het begin van een uit de hand gelopen hobby. Zo ver zelfs dat ik na een tijdje van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Ik ben dan ook al een aantal jaar dagelijks bezig met bier als passie en werk!

Bier en eten is zo leuk! Bier op een smaakvolle manier met eten combineren is toch echt een vak apart, maar laten we het alsjeblieft niet zwaarder maken dan het is. Bier en eten combineren is namelijk vooral heel leuk! Je kunt met bier een heleboel verschillende kanten op. Waar je bij wijn vooral in het zure of zoete gedeelte van je smaakpapillen blijft hangen, kun je met bier vele malen verder gaan in het maken van verrassende, bijzondere en verfrissende combinaties.

Hoe maak je de lekkerste combinaties? De Nederlandse Brouwers hebben bier in een aantal smaakcategorieën verdeeld. Deze smaakcategorieën maken het makkelijker een keuze te maken als je bijvoorbeeld aan de bar of voor het bierschap staat. Dat geldt ook bij het maken van smakelijke combinaties tussen bier en eten, je kunt deze smaakcategorieën namelijk heel simpel koppelen aan verschillende gerechten. Ik zet ze hieronder met een korte beschrijving qua gerechten voor je op een rijtje:

Aan de slag! Krijg je al dorst? Dat is mooi want het is tijd voor een combinatie waar ik mijn vingers bij heb afgelikt! Ik heb het qua eten dan over een overheerlijke homemade quiche met kip, spekjes en kastanjechampignons, die je zelfs een klein weekje kunt bewaren in de koelkast. Deze quiche combineert goed bij bieren met een fris en fruitig karakter, maar ook amber en elegante bieren zijn een mooie combinatie.

Ik ging dit keer voor een combinatie tussen die twee categorieën, namelijk de Skuumkoppe van de Texelse Bierbrouwerij. Deze Dunkelweizen uit Texel is een overheerlijke dorstlesser met de kenmerkende volle en verfrissende geuren en smaken van een tarwebier. De Skuumkoppe bevat 6% alcohol en drink je dus ook niet kouder dan 6 graden om de geuren en smaken op hun best uit te laten komen. Je schenkt de Skuumkoppe natuurlijk in een Weizenglas met een romige schuimkraag om het plaatje compleet te maken. Dat is echt genieten!

Het recept voor de homemade quiche download je hier. Laat je weten of het je heeft gesmaakt? Wil je meer weten van Frouke? Volg haar dan via  Instagram en Facebook.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.