
Aan ‘dry january’ doe ik al een aantal jaar. Even de alcohol laten staan na die gulzige feestmaand. Bijkomen met een frisse start van het jaar. Maar deze week viel mijn oog op een nieuwe januari trend: januhairy. Mijn interesse was gewekt, dus ging ik op onderzoek uit.
Door: Hanna
Wat is januhairy?
De vrouwen die meedoen aan januhairy scheren een maand lang hun lichaamshaar niet. Het resultaat delen zij trots op social media. Dit resulteert in glamour shots van prachtige dames met harige oksels en benen. In de jaren zeventig zouden ze er niet raar van opkijken, maar in 2019 roept het wel wat reacties op. We zijn ondertussen zo gewend aan de kale oksels en benen bij vrouwen.
Waarom eigenlijk?
Het idee achter de campagne is geboren bij de Amerikaanse Laura. Voor een rol in een toneelstuk liet zij haar lichaamshaar staan en dat beviel prima. Zij kreeg een hoop reacties, waardoor bij haar het idee ontstond dat er nog een flinke taboe aan hangt wat moet worden doorbroken. Laura wilt met januhairy ‘body positivity’ stimuleren bij vrouwen. Op onze lichamen groeit nu eenmaal haar. Het hoort erbij. Het wordt meiden op jonge leeftijd aangeleerd dat lichaamshaar weggehaald moet worden. Sterker nog, men denkt vaak dat het iets vies is. Dat terwijl mannen alles welig mogen laten tieren.
Goed punt
Geef toe, de foto’s met harige oksels en benen roepen een bepaalde reactie bij je op: ‘het hoort niet’ of ‘he bah’. Dat terwijl een zelfde foto bij mannen als heel normaal wordt gezien. Eigenlijk best vreemd. Ik weet nog dat mijn okselhaar net begon te groeien op mijn 15e jaar. Mijn moeder scheert haar oksels niet, dus ik was me van geen kwaad bewust. Ik zat in de metro tussen vrouwelijke klasgenoten met een mouwloos topje. Opeens begon iedereen te fluisteren en te lachen met elkaar, terwijl ze naar mij keken. Mijn vriendin zei later dat het over mijn okselhaar ging. De volgende dag heb ik voor de eerste keer mijn oksels geschoren. Peer pressure noemen ze dat, best zielig. Nu ik wat ouder ben merk ik dat ik er bij mezelf geen punt van maak als er een beetje haar groeit op mijn lichaam, zeker als het geen bikiniseizoen is. Ik merk dat de heersende schoonheidsideaal mij wel nog steeds beïnvloed en vind het er ook niet fris uitzien als ik het in het openbaar bij anderen zie. Als ik er rationeel over nadenk slaat dat eigenlijk nergens op.
Body Gossip
Januhairy is in korte tijd zo populair geworden dat de initiatiefnemers bedacht hebben dat de beweging sponsoring kan genereren voor het educatieprogramma Body Gossip. Geen rare gedachte na het doorslaande succes van de mannelijke equivalent Movember. Body Gossip zorgt voor een educatief gesprek tussen tieners waarbij positieve ideeën over het eigen lichaam besproken en gestimuleerd worden.
Body Gossip is a charity that combines Arts and Education to empower every body to be the best version of themselves and rock their own brand of gorgeous.
Bushes belong in the forest
Stiekem doe ik elke winter al een beetje mee, maar alles laten gaan en daar foto’s van op mijn insta plaatsen… no, thank you. Ik vind het wel een goed initiatief. Haar hoort ook thuis op vrouwenlichamen. We besteden zoveel tijd, geld en pijn aan het ontharen van ons lichaam. Een pauzetje hier en daar is wel goed. Kunnen die mannen ook een beetje wennen aan wat dons op de benen of in de oksel, dat is niks vergeleken met wat zij in de spiegel zien. Wat maakt dat beetje haar nou uit! Kijk lekker de andere kant op als je er last van hebt, ieder zijn keuze toch?
Wat vind jij van januhairy? Doe je mee of moet je er niet aan denken? Laat het ons weten in de comments!