Bizar: craftbeer vrouwenforum aangeklaagd door mannenrechtenactivisten

Ja, je leest het goed. Dit is geen grap, maar een waargebeurd verhaal. Mijn spellingscontrole herkent het woord mannenrechten niet eens, maar de MRA (Men’s Rights Activists) is in Amerika een zeer actieve organisatie. Het is een agressieve lobby tegen het feminisme en ze brengen met hun tactieken ook nog best wat geld in het laatje. Ik neem je graag mee in het bizarre verhaal van Eagle Rock Brewery en eigenaresse Ting Su.

Door: Hanna

Women-only craftbeer forum

Ting Su is de vrouwelijke helft van het echtpaar achter Eagle Rock Brewery in Los Angeles. Sinds de opening van de brouwerij in 2009 merkte Ting dat de weinige vrouwen die bier proefden vaak een bepaalde smaak opgelegd kregen. Mannen drongen aan op zoete bieren en gingen in discussie met de barvrouw omdat zij beter wisten wat vrouwen zouden moeten drinken. Het viel haar op dat de bierwereld werd gedomineerd door mannen en dit moest wat Ting betreft meer in balans gebracht worden. (Goh, dat klinkt herkenbaar!) Dit bracht haar op het idee om een veilige omgeving te creëren waarin vrouwen meer konden leren over bier. In 2011 vond de eerste bijeenkomst plaats. De evenementen betreffen voornamelijk bierproeverijen en discussies waar alleen vrouwen, maar soms ook mannen bij aanschuiven. Zo ontstond er een community van vrouwen die speciaalbier kunnen waarderen.

‘Are you tired of getting pigeon-holed into drinking the worst-tasting, syrupy sweet, weak cocktails or bland, industrial light lager? We’ve come across many ladies in the taproom that claim to dislike beer and are looking for something better to drink.’

https://www.instagram.com/p/Bn7_c1eABfE/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Mannen verboden

Steve Frye, een mannenrechten activist, heeft via mail contact gezocht met de brouwerij omdat een personeelslid had gezegd dat het evenement alleen toegankelijk was voor vrouwen. Omdat hij geen kaartje had gekocht wist Ting Su niet dat deze man geïnteresseerd was in deelname. Eagle Rock Brewery bood excuses aan voor het missen van het evenement. Ter vervanging boden ze meneer Frye een kans om dezelfde bieren te proeven voor dezelfde prijs als het toegangskaartje voor het Women’s Beer Forum. Hij wees dit aanbod af, vroeg Eagle Rock Brewery om duizenden dollars en legde zijn claim neer bij het Department of Fair Employment and Housing (DFEH). Je vraagt je af of het hem hier ging om het bier of om de titel van het evenement.

Rechtszaak

De DFEH besloten op hun beurt dat er een goede aanleiding was om een rechtszaak te openen. Geplaagd door het idee dat zij hoge juridische kosten op zich moesten nemen startte Ting een Go Fund Me pagina en heeft hier al meer dan 20.000 dollar opgehaald. De mogelijke schadeclaim die Eagle Rock Brewery boven het hoofd hing en een eventueel faillissement tot gevolg heeft de eigenaars laten besluiten om te schikken. Liever een vast bedrag aftikken dan een langdurige rechtszaak met hoge kosten in het verschiet. Het voelde uiteraard niet goed voor Ting Su om dit niet aan te vechten. Het feit is dat er in Amerika mensen zijn die rechtszaken aanspannen om daar hun geld mee te verdienen. Ze weten precies welke mazen in de wet zij kunnen gebruiken om een schikking binnen te harken. Met name kleine bedrijven zonder juristen zijn een makkelijk doel voor deze carrière eisers. De MRA schijnt dit de laatste jaren als middel te gebruiken om zo de clubkas te spekken. Ting heeft daarom besloten om de opbrengsten van crowdfundingsactie in te zetten voor de bescherming van kleine ondernemers en het tegengaan van misbruik van het Amerikaans rechtssysteem.

Trieste jongens

Eigenlijk best triest om te lezen dat anti-feministische actiegroepen kleine communities te kijken zetten en zelfs financieel gewin willen halen uit hun ondergang. Nog triester dat het ze nog lukt ook. Gelukkig is het rechtssysteem in Nederland anders geregeld. Zelf heb ik nog niet de equivalent van de MRA in Nederland gezien, er is zelfs geen woord voor. Ik zeg houden zo. Laten we gewoon lekker samen bier drinken!

Wat vind jij van dit verhaal? Hadden ze de strijd aan moeten gaan of snap je wel dat ze de rechtszaak hebben geschikt?

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.