Biersoorten uitgelegd deel 2: Dubbel, Tripel en Oud Bruin

De winter is in aantocht. Bij de donkere dagen horen vaak donkere bieren. Bier wat iets meer body heeft. Zoals een dubbel, tripel of oud bruin. Maar wat voor soort bieren zijn dat eigenlijk? We leggen het graag uit.

Door: Meike

Dubbel

De Dubbel hoort thuis in het rijtje van de ‘enkel’ en ‘tripel’ bieren. Maar waar komt de naam vandaan? Het doet vermoeden dat het iets te maken heeft met het brouwproces of samenstelling. Dat klopt deels ook. De naam verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water wat bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker, hoe meer alcohol. Maar de naam heeft ook te maken met dat mensen vroeger niet konden lezen of schrijven. Daarom werd met kruizen duidelijk gemaakt hoe zwaar het bier was wat in een vat zat. Bij een ‘enkel’ werd één kruis gezet, bij ‘dubbel’ twee en bij een ‘tripel’ 3 kruizen. Logisch toch?

Dubbel bier heeft een midden- tot donkerbruine kleur en is vaak wat zachter en lichtzoet van smaak. Omdat er meer graan en suiker wordt toegevoegd in het brouwproces, heeft een dubbel bier een hoger alcoholpercentage van gemiddeld 6 tot 7%.


Lees ook Biersoorten uitgelegd deel 1: Pils, I.P.A. en Herfstbok


Tripel

De oorsprong van de naam hoef ik niet meer uit te leggen, aangezien ik dat hierboven al gedaan heb. Tripel heeft vaak een moutige, licht zoete smaak en heeft een alcoholpercentage wat ligt tussen de 7 en 11%. Bier waar je even de tijd voor moet nemen dus. Tripel is een bovengistend bier (gisting bij hoge temperaturen) met hergisting in de fles. Hierdoor ontwikkelt de smaak van het bier zich nog verder in de fles en blijft het langer houdbaar. Hergisting zorgt ervoor dat er vaak nog een substantie onderin de fles blijft zitten. Dit wordt ‘gistdepot’ genoemd. Gistdepot is niet zo lekker en wil je niet in je glas hebben. Let dus goed op bij het uitschenken van een tripel. Hoe je een bier met gistdepot uit moet schenken wordt uitgelegd in dit filmpje.

Oud Bruin

In tegenstelling tot de vorige twee biersoorten is oud bruin bier lager in alcohol. Oud bruin heeft een gemiddeld alcoholpercentage van 3,5%. Een ideaal bier voor vrouwen (en mannen) die een wat toegankelijker biertje willen tijdens de koude winterdagen. Nederlands oud bruin is een biersoort met een lage gisting (gisting bij lage temperaturen). De Vlamingen doen het net even anders. Vlaams oud bruin is namelijk – net als de dubbel en tripel –  bier met bovengisting. Ook leggen de Vlamingen het bier in eikenhouten vaten, waardoor Vlaams Oud Bruin zuurder smaakt dan het Nederlandse oud bruin. Nederlanders voegen soms achteraf nog suiker toe, wat de Nederlandse variant juist weer erg zoet maakt. De smaak van dit biersoort hangt dus heel erg af van het land van herkomst. Iets om op te letten dus bij het bestellen of kopen van een oud bruin biertje.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.