Gastblog van Marjolein: Chefkok in een biercafé

Ongeveer drie jaar geleden besloot ik naar Antwerpen te verhuizen. Dat was een wijs besluit, want als bierliefhebber kon ik mijn geluk niet op! In elke café kun je heerlijke Belgische biertjes krijgen. Al snel ging ik op zoek naar een grotere diversiteit in smaak, aanbod van kleinere brouwerijen en gelijkgestemden cafégangers. Ik stuitte op de craftbeer cafés in Antwerpen. En nu, drie jaar later, werk ik in één van deze fantastische cafés als chef-kok. Ik vertel je graag over mijn werk waar ik twee passies mag combineren: koken en bier!

Eén van de dingen die mij direct opviel bij Billies was hoeveel vrouwen er werken. Zeker 80% van het personeel is vrouw. De helft van het eigenaarsduo is vrouw. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik heb daarom mijn vrouwelijke collega’s bevraagd over hun ervaringen en de bierwereld.

51b5b94c-ec32-4e3b-98c1-47c183f139db

Billies bierkafetaria

Vijf jaar geleden begonnen oud-collega’s Helena en Stefan hun eigen zaak Billies. In het begin deden ze bijna alles met zijn tweeën. Het concept van Billies is simpel: lekker craft bier en lekker eten. Het is een plek in het hartje van Antwerpen waar iedereen welkom is. Het is een gezellig bruin café met veel verwijzingen naar bier, maar ook veel naar de hond van Stefan, Billie, waar het café naar vernoemd is. Helena vertelt mij dat het in de begintijd keihard werken was. Ze is onwijs blij met hoe het bierkafetaria is gegroeid en dat ze nu zelfs voor de tweede keer een bierfestival organiseren in Antwerpen. Toen ze begonnen waren er niet veel craftbeer cafés in Antwerpen. Stefan vertelt dat hij de afgelopen jaren een grote verandering ziet. Niet alleen zijn er craftbeer cafés bijgekomen, ook ziet hij dat cafés hun aanbod uitbreiden. Klanten weten meer over bier en welke biertjes zij willen. Waarom er zoveel vrouwen bij Billies werken? Helena zegt dat het puur toeval is. Er komen simpelweg meer vrouwen solliciteren dan mannen.

IMG_0710

Leven als barvrouw

Terwijl ik met een aantal collega’s praat over het leven als barvrouw vraag ik ze waar het voor hun allemaal begonnen is. Ster werkt al 4,5 jaar in craftbeer cafés en sinds 1,5 jaar bij Billies. Ze is altijd al bezig geweest met bier. Haar baan zorgde ervoor dat haar passie voor en kennis over bier alleen maar groter is geworden. Lieve werkt sinds 3 jaar bij Billies, zij dronk daarvoor al graag ipa’s maar heeft haar smaak uitgebreid sinds ze barvrouw is van Billies. Maaike werkt er pas sinds 3 weken. Haar passie voor bier is begonnen doordat ze met haar ouders vaak naar brouwerij ‘t IJ ging. Zij ziet het werk bij Billies als een leuke uitdaging om haar kennis uit te breiden.

Van mijn collega’s hoor ik dat sommige mannen liever door een man geholpen worden als het gaat om bieradvies. Lieve vertelt dat dit gelukkig niet meer zoveel voorkomt bij bierkenners. Ik vraag of er andere negatieve dingen zijn die ze meemaken als barvrouw. Ster vertelt dat zij nog vaak door mannen wordt gevraagd of ze een vrouwenbiertje kan aanraden. Iedereen bij Billies zal altijd zeggen dat vrouwenbier niet bestaat en vragen naar de smaak van de vrouw in kwestie.

IMG_0712
Vrouwen die bier drinken

Het stigma dat bier een mannendrankje is bestaat helaas nog steeds, dat zie je in de media maar ook in het dagelijkse leven merk ik het nog vaak. Zelf heb ik doordat bier een grote passie is en ik heb veel vriendinnen die bezig zijn met bier. Door te werken in een biercafé is die groep alleen maar groter geworden. Ik vraag aan mijn collega’s of zij een verandering merken in de bierwereld. Stefan merkt dat er niet perse meer vrouwen komen maar dat ze steeds meer kennis hebben en meer verschillende bieren drinken.

Lieve, Ster en Helena vertellen dat ze merken dat veel vrouwen soms bang zijn om iets te proberen. Ze gaan er vanuit dat ze geen bier lusten omdat ze pils niet lekker vinden. ‘Maar iedereen lust bier!’, zegt Helena. ‘Er is zo’n groot aanbod in smaken en stijlen. Wie zich openstelt voor bier vindt zeker een biertje die hij/zij lust.’ Lieve liet bijvoorbeeld haar vriendinnen die wijn drinken een Oude Geuze proeven en dit was een groot succes. Ster denk dat de angst om biertjes te proberen erg versterkt wordt door de reclame van grote pilsmerken. Door slogans als ‘mannen weten waarom’ maak je het voor vrouwen natuurlijk niet aantrekkelijk om biertjes te proeven. ‘Je ziet wel verandering’, vertelt Lieve. Zij merkt dat er steeds meer meiden een biertje bestellen voor hun vriend in plaats van andersom.

Soms kan het juist leuk zijn om als één van de weinige vrouwen veel te weten over bier, ik kan zelf altijd wel genieten van de verbaasde blikken van mannen als ik meer weet over bier dan zijzelf. ‘Of dat je een keer geen lange rij hebt bij de vrouwen wc op bierfestivals’, grapt Ster

Food pairing

De kaart bestaat uit een aantal klassieke Belgische gerechten zoals stoofvlees bereid met St Bernardus Abt 12 en Luikse ovenschotel bereid met Chimay Blauw. Daarnaast zorg ik samen met Helena en Lieve voor wisselende suggesties. Zo hebben we op het moment bijvoorbeeld een vegetarische risotto van parelgort met pompoen en boerenkool. Het is dus deels koken met bier maar ook beer en food pairing. Zo raden we bij het stoofvlees een st. Bernardus abt 12 aan. Bij de risotto zou ik een mooie Saison of zelfs een Oude geuze aanraden. Als dessert kan je op dit moment een heerlijke Dame Blanche krijgen waarvan de chocolade saus gemaakt is met Stout Mokke.

Ik nodig je uit in Antwerpen voor een heerlijk biertje, een lekker hapje te eten en een leuk gesprek met ons personeel en de gasten. Er zijn nog een aantal kaarten beschikbaar voor Billies craftbeer festival op vrijdag 30 november, zaterdag 1 december is al uitverkocht dus wees er snel bij!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.