Vrouwen Die Bier Testen – Special Hrvatska Holiday edition

Bierbloggers gaan natuurlijk nooit echt op vakantie. Je behoudt een spiedend oog voor lokale biertjes en brouwerijen. Twee van de vrouwen die bier drinken zijn nu op een welverdiend tripje in Kroatië. Bij een wandeling door Split viel ons oog op The Little Beer Shop. Daar moesten we natuurlijk een kijkje nemen en inspiratie op doen voor deze blog.

Door: Hanna

The Little Beer Shop

De winkel doet de naam zeker eer aan. Een piepklein winkeltje dat van onder tot boven gevuld is met bier en brouwers parafernalia. Zelfs de Kaapse Brouwers (!!) hadden een plekje op de plank. Wij hadden vooral interesse in de kroatische speciaalbiertjes, want de andere kunnen we ook in NL prima op de kop tikken. De aardige meneer in de winkel hielp ons bij een selectie van frisse biertjes voor bij het zwembad. Ik neem je mee langs de pivo selectie. Opvallend veel kroatische speciaalbieren zitten in halve liters, dus het was hard werken.

Waitapu – medimurski blond ale (Lepi Dečki Brewery)

De naam op het label is door het lettertype moeilijk te lezen, maar klinkt na ontcijfering lekker exotisch (volgens IMDB is het een Kroatische hitfilm). Ook het plaatje op het label oogt gezellig. Een tafereeltje van party vikings in een golvende zee. Wij zijn benieuwd. Het is een beetje een fletse start. Een troebele, gouden kleur bruist in ons glas, maar zonder geur. Prima weg te drinken bij het zwembad, maar wij zouden geen nieuwe bestellen. De weinige smaak die erin zit vervliegt snel en heeft een merkbaar laag alcoholpercentage (4,1%). Waitapu krijgt een 5,7 en eindigt op de laatste plek.

Pozoj Indian Pale Ale (Zmajska Brewery)

Bij dit biertje stijgt er een heerlijke geur op uit het glas. Dit is een goed gelukte indian pale ale met een vleugje citrus. De smaak is vol en blijft constant tot het einde van je glas. Er is geen bittere nasmaak die je bij sommige IPA’s krijgt. Het stoere etiket met draak is simpel en duidelijk. Dit biertje past goed bij zout eten dus prima voor bij de BBQ. De Pozoj IPA is met 7,3% te heftig om meerdere achter elkaar weg te hakken in de zon. Het panel geeft dit speciaalbiertje een derde plek met een 7,3.

Bohemian Pilsner Bonner (5th Element Brewery)

Als je je neus in het glas steekt dan verwacht je niet dat dit een pilsner is. Het heeft de kruidige geur van een saison. Dit is geen standaard pivo, maar heeft een houtige smaak. Ben je de karlovacko zat en wil je een goede pils drinken? Dan is dit drankje het antwoord. Met de Engelstalige naam makkelijk als buitenlander te bestellen. Het etiket staat ook wel interessant: een mix tussen steampunk en eau de cologne. Het geheel krijgt een tweede plek met een 7,7.

Plavuša (Brlog Brewery)

Dit flesje was snel verkocht. Het bier is namelijk door twee vrouwen gebrouwen en heeft zo’n ontzettend mooi etiket. Een vrouw in een handstand en met glitterbroekje, wat wil je nog meer? Die verdween zo in de boodschappentas. Geheel terecht want dit is het lekkerste biertje van de dag. Een goudgele American Blond ale met dezelfde kleur als de zonsondergang op het etiket. Het is een fris en wulps blondje die naar meer smaakt. Vakantiegevoel op en top. Ze is niet te zwaar, maar heeft wel een volle smaak met een bittertje. Het gehele panel roept deze dame met een 8,5 uit tot nummer 1. Deze mag je niet missen als je in Kroatië bent.

Siesta Session (Varionica Brewery)

De Siesta Session heeft een gezellig en tropisch etiket inclusief man met hopbaard. Past goed bij onze proefsessie naast het zwembad. Dit is weer een licht biertje met 4,4%. Het bier heeft niet zo’n mooie kleur. De smaak wekt in eerste instantie enthousiaste reacties. Dit enthousiasme is helaas van korte duur. Je eindigt met een smakeloze klots in je mond. De inhoud blijft simpelweg achter bij het etiket. We eindigen de proeverij met een laag cijfer: op de vierde plek met een 6,2.

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Heb jij nog Kroatische biertips? Živjeli!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.