Gastblog van Tanja: Ales in Wales

Kastelen, schapen, bergen, ruige landschappen en natuurlijk pubs! Dat is waar ik aan denk bij Wales. Afgelopen zomer heb ik met fantastisch zomerweer geproefd van de heerlijkste ales terwijl ik genoot van schitterende uitzichten. Tijd om jullie mee te nemen op Ales ontdekkingstocht!

Door: Tanja

Ales? Is dat zo’n modern biertje?

Waar onze pils pas in de negentiende eeuw aan terrein won, waren ales in de Middeleeuwen al een belangrijke bron van ‘voedsel’. Volgens mij zien de Britten het nog steeds zo, want het hoeft geen geheim te heten dat Britten dol zijn op een bezoekje aan de pub waar ze de nodige pints wegwerken. In iedere pub staan één of meerdere lokale ales op de tap, naast de meer gangbare varianten. Een aantal ales zie je overal terug, en sommige hebben ook in Nederland de bierharten veroverd, zoals de Old Speckled Hen en de Hobgoblin.

vrouwendiebierdrinken_ales2.JPG

Warm bier

Wat een ale anders maakt dan bijvoorbeeld pils is dat er naast de gekiemde gerst ook geroosterde gerst wordt gebruikt bij het brouwen. Hierdoor krijgt het die typische amber- of koperachtige kleur. Wat mij voornamelijk opviel is dat ale wordt gedronken op een temperatuur die we normaal voor bier veel te warm vinden. De meeste cafés in Nederland schenken hun ales op veel lagere temperaturen uit dan eigenlijk de bedoeling is. Op of net onder kamertemperatuur is prima. Aangezien de kamertemperatuur afgelopen zomer best hoog opliep, heb ik toch regelmatig de koelkast gebruikt. Tip voor als een kleine koelkast hebt,  graag een feestje geeft en veel bierdrinkende vrienden uitnodigt: zet ze gewoon eens een ale op kamertemperatuur voor. Heb je meteen een goed gesprek.

vrouwendiebierdrinken_ales4

Neem er gerust twee

Wat verder opvalt is dat de meeste ales een laag alcoholpercentage hebben. Er zijn ook zeker ales met een wat hoger percentage, zoals de Hobgoblin, maar de meestal komen ze niet boven de 5% uit. Sterker nog, de meeste ales die ik heb geproefd, hadden een alcoholpercentage van tussen de 3 en 4%. Het liefst drink je ales per pint (bijna een halve liter). Met een lager alcoholpercentage kun je dus gerust een tweede nemen. Een avondje een ales proeverij organiseren is dan ook goed te doen. Zeker omdat de meeste ales die wij hebben geproefd qua karakter dicht bij elkaar lagen en dus goed te combineren waren.

Mijn tips voor een lekkere ale als je in de bierspeciaalzaak staat? Probeer eens een Hobgoblin, Old Speckled Hen, Old Golden Hen of Brains SA.

vrouwendiebierdrinken_Tanja.jpg

 

Wil jij net als Tanja ook eens een gastblog schrijven? Dat kan! Vrouwendiebierdrinken.nl is niet alleen vóór, maar ook dóór vrouwen die bier drinken. Neem gauw contact op, we zijn benieuwd naar jouw bierverhalen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.