Geniet van Frankrijk, maar drink geen bier

Frankrijk is een heerlijke vakantiebestemming voor de wijnliefhebber. Maar wat als je liever bier drinkt? Op het terras en in het café is er genoeg pils beschikbaar. Voor speciaalbier moet je echter meer moeite doen. Tijdens mijn reis door de Loire-vallei ging ik op zoek naar bier, maar vond vooral veel wijn.

Door: Irene

Van tevoren wist ik dat het een lastige opgave zou zijn. Mijn reis voerde mij namelijk naar een van de meest producerende wijnstreken in Frankrijk: de Loire-vallei. Een prachtige streek die bekend staat om  Renaissance-kastelen, rijke cultuur en natuur, en ook wijn. Van Sancerre tot Pouilly-Fume, en van Muscadet tot de bubbels van de Crémant de Loire. Veel wijnhuizen (lees: gratis proeverijen) en genoeg keus. Naast bier drink ik ook graag wijn, dus ik zag geen probleem om deze vakantie door te komen. Toch begon het te kriebelen. Op het terras was er genoeg pils, maar welk bier staat er in het schap van de supermarkt en wat wordt er lokaal gebrouwen en gedronken? Ik ging op onderzoek uit en dat resulteerde in de volgende drie adviezen:

#1 Je moet goed zoeken

Waar begin je? In de supermarkt natuurlijk. De gemiddelde AH XL in Nederland stelt weinig voor in vergelijking met de supermarktreuzen als Carrefour, Intermarché of ELeclerc die je in Frankrijk kunt vinden. Naast lange gangen gevuld met lokale, witte, rode, zoete, exclusieve en diverse champagne-achtige wijnen is er ook een hoekje ingericht met bier. Vooral pils eigenlijk. Heineken, Kronenbourg en 1664 staan breed uitgestald. Het vak met speciaalbier toont diverse Leffe-bieren, een Mort Subite en wat internationale IPA’s. Opvallend is de brede keus aan Breezer-biertjes. Dat zijn de bieren aangelengd met wodka, tequila of rum. Uiteindelijk vond ik twee Franse speciaalbieren in de supermarkt: La Gueule de Blois (Blonde) en Castelain (Pale Ale). Waar ik vaker succes had in mijn zoektocht? Op een culinair festival en in de souvenirwinkels. Kortom, hou je ogen goed open bij het bezoeken van een toeristische trekpleister, want in de souvenirwinkel kun je zomaar Franse bierpareltjes inslaan.

#2 Temper je verwachtingen

Op gastronomisch vlak zijn de Fransen wereldberoemd met hun verfijnde Franse keuken. Qua bier stellen ze in de wereld minder voor. Dat klinkt (grand) cru. Een vergelijking: Frankrijk heeft 1.100 brouwerijen over heel Frankrijk (ruim 66 miljoen inwoners), terwijl Nederland meer dan 600 brouwerijen kent (17 miljoen inwoners). Hoewel deze cijfers aangeven dat er genoeg keus moet zijn, is het oppervlakte ook groter. Tijd om de verzamelde biertjes te proeven.

VrouwenDieBierDrinken_france6

De Salamandre (Brasserie de la Pigeonelle) en La Guele de Blois (Brasserie Guillaume) – beide ongefilterde, ongepasteuriseerde lokale bieren uit de Val de Loire – smaakten mij te muf en heb ik snel opzij gezet. De L’Or de Beace (Pale Ale van Brasserie Honigmann) is een blikvanger, het etiket ziet er prachtig uit. De smaak is oke. De 1515 (Brasserie Guillaume) is een verfrissend blond bier en de Pale Ale van Castelain (Brasserie Castelain, niet uit de streek) is heerlijk. Ten slotte proefde ik Loirette, een lichter blond bier dan de Salamandre (wel zelfde brouwerij). Dit bier heeft de uitstraling van wijn vanwege de donkere fles en het witte etiket met klassieke opdruk. Misschien heeft dit onbewust bijgedragen aan mijn oordeel, maar dit bier was mijn vakantiefavoriet.

#3 Drink wijn

Het kostte veel moeite om een lekker biertje te vinden in de Loire. Was het de zoektocht waard? Mwah. Niet alle biertjes waren een succes. Als je reikhalzend uitkijkt naar een goed biertje en je hebt er veel moeite voor gedaan, dan is het extra teleurstellend als de smaak tegenvalt. Mijn slotadvies aan alle bierliefhebbers? Drink wijn. De Loire-streek is een geweldige wijnstreek met wereldberoemde wijnhuizen en overal mag je wijnen proeven. Bier drinken doen we gewoon thuis weer!

 

 

 

Een gedachte over “Geniet van Frankrijk, maar drink geen bier

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.