Geen wijn of mixjes, vrouwen kiezen vaker bier!

Terwijl jij met je billen op het strand lag heb je één heel belangrijk nieuwtje gemist. In juli werd namelijk het Nationaal Bieronderzoek gepubliceerd. Zo jammer, want dat onderzoek was natuurlijk ultiem leesvoer geweest in je strandstoel. Maak je geen zorgen, ik neem je mee langs de belangrijkste biertrends van 2018.

Door: Hanna

Vrouwen VS mannen

Mannen drinken vaker bier dan vrouwen, aldus het onderzoek. Niet echt een schokkende conclusie, al hadden wij dat graag anders gezien. Het is wel zo dat de meerderheid van de deelnemers mannen waren dus misschien minder representatief. Maar liefst 82% van de mannelijke respondenten drinkt pils ten opzichte van 57% van de vrouwen. Ook herfst bokbier wordt veel vaker gedronken door mannen dan vrouwen. Dat terwijl er toch best wel wat lekkere herfstbokjes in het schap liggen aldus ons vrouwenpanel. Vrouwen kiezen daarentegen vaker bewust voor bier met minder alcohol. Ruim 60 procent van de vrouwen vindt alcoholvrij bier een prima alternatief voor een colaatje. Waarschijnlijk komt dit ook door het feit dat vrouwen net wat meer redenen hebben om soms geheel alcoholvrij te gaan en zij de smaak van bier niet willen missen (lees: zwangerschap en het geven van borstvoeding). Daarnaast geeft het onderzoek nog een reden: vrouwen kiezen eerder voor minder alcohol omdat dit gevolgen heeft voor de gezondheid. Wat een brave burgers zijn we toch!

Bieraanbod in Nederland

Het bieraanbod in Nederland is de afgelopen jaren sterk veranderd. Uit het Nationaal Bieronderzoek blijkt dat driekwart (!) van de bierdrinkers vindt dat het bieraanbod in Nederland uitgebreider is geworden. Vooral vrouwen blijken daardoor hun drinkgedrag te hebben aangepast. Er is meer keuze en daardoor pakken zij een ander biertje dan voorheen. Nog belangrijker, vrouwen kiezen hierdoor ook sneller bier boven een andere alcoholische drank. Geen wijn of mixjes, maar bier! Daar worden we vrolijk van. Het verbaast ons trouwens niet. Wij spreken vaker vrouwen die dachten niet van bier te houden, maar het bleek dat ze gewoon niet van pils houden. Bier heeft zo’n breed aanbod aan smaken, het is echt voor elk wat wils. Een groter aanbod dat in de markt wordt gezet voor een groot publiek (en niet alleen mannen) is hierin erg belangrijk.

diverse soorten en smaken.png

Populaire speciaalbieren

In het onderzoek is bierdrinkers gevraagd welk speciaalbier vaak wordt gekozen. And the winner is….witbier en blond bier!! Beide bieren delen de eerste plek met 36% van de stemmen. Witbier had in 2017 evenveel stemmen maar blond bier is sterk in populariteit gestegen. Hoog tijd dat Vrouwen Die Bier Testen een aantal pareltjes in deze categorie gaat beoordelen. Tripel, trappist en herfstbok zorgen voor derde, vierde en vijfde plaats. Stout en saison hangen onderaan de lijst en zijn minder populair. Het valt wel op dat er ten opzichte van 2017 meer speciaal bierdrinkers zijn. Speciaalbier is in!

speciaalbieren drinken.png

De belangrijkste trends

Bier gaat met de mode mee. Opvallend is de aandacht voor beer & foodpairing. Waar normaal een wijntip bij je gerecht staat, werken steeds meer restaurants ook met biertips. Daarnaast zal  alcoholarm en alcoholvrij bier nog meer grond winnen. In de toekomst zal het bierassortiment waarschijnlijk nog verder uitbreiden. Dit vanwege de verwachte opkomst van lokale brouwerijen. Net als bij de rest van drank en voedsel zijn ook gezondheid, smaak, streekproducten en vakmanschap belangrijke items bij bier. Kortom, we gaan dus allemaal in het taplokaal aan de hipster bietjes bitterballen en bijpassend lokaal gebrouwen biertjes, maar we drinken wel met mate.

Ben je benieuwd naar de details en hou je wel van een beetje droge kost? Lees hier het gehele onderzoek. Zie jij biertrends om je heen die wij niet hebben genoemd? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen, dus laat hieronder je reactie achter.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.