Wat te doen in Zeeland: de beste tips voor de bierliefhebber

Ga jij binnenkort naar Zeeland? Voor de bierliefhebber hebben wij wat smakelijke tips op een rij gezet. Lees welke Zeeuwse biertjes je moet proeven en welke toffe plekjes je zeker moet aandoen tijdens jouw vakantie.

Door: Irene

Het proeven van lokale producten geeft mij het ultieme vakantiegevoel. Toen wij onlangs vakantie vierden in Zeeland werden daar de boerderijwinkels, viskarren en lokale slijterijen afgestruind. Denkend aan typisch Zeeuwse producten staat bier bij mij niet bovenaan het lijstje. Zoete Zeeuwse bolussen, Zeeuwse babbelaars (de verslavende snoepjes) en mosselen komen spontaan in mij op. Genoeg om naar uit te kijken als je naar Zeeland afreist wat mij betreft. Maar heeft Zeeland een brouwerscultuur? Op weg naar mijn vakantiebestemming zocht ik het op. In het overzicht van brouwerijen per provincie van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur bungelt Zeeland onderaan het lijstje van aantal actieve brouwerijen en brouwerij(ver)huurders. Kwantiteit zegt niets over de kwaliteit, dus ik ging op onderzoek uit.

Vrouwen_Die_Bier_Drinken (1)

Terug naar Zoutelande

Het is jaren geleden dat ik op het terras van Café de Fiets mijn eerste Westvleteren 12 (ooit het beste bier ter wereld) dronk. Jeugdsentiment all over, dus dat tripje down memory lane moest deze vakantie gebeuren. Met dank aan Blof en de Belgische zangeres Geike Arnaert en hun liedje Zoutelande weten steeds meer Nederlanders deze badplaats aan de Zeeuwse Riviera te vinden. Het deuntje “ben blij dat je hier bent” zit in mijn kop als we het dorp binnengaan. Gelegen aan de boulevard van Zoutelande ligt Café de Fiets, op steenworp afstand van het strand en met het herkenbare logo aan de gevel. Qua uitstraling een gezellig eetcafe, niet perse een biercafe. Maar ga het zeker proberen, want de bierkaart is smakelijk gevuld met voornamelijk Belgische biertjes. Prima pitstop voor tijdens je fietstocht of strandwandeling.

Bier kopen in een snoezig winkeltje

Domburg is een must-see als je vakantie viert in Zeeland. Het is een historische stadje,  een van de oudste badplaatsen van Nederland, dat geliefd was onder kunstenaars, intellectuelen en rijke badgasten. Bereid je erop voor dat je niet de enige toerist bent, dan ga je het zeker leuk vinden. Domburg is klein, maar fijn. Struin van de Ooststraat naar de Weststraat, en van de Noordstraat naar de Zuidstraat en je hebt alle hoeken van het dorp gezien. Bewonder het monumentale Badpaviljoen op de duinen of duik De Visbar in om te smullen van al het lekkers uit de zee. Een pareltje waar je niet snel voorbij kan lopen is de Domburgsche Bier en Melksalon.

Vrouwen_Die_Bier_Drinken (2)

Een plek van gezellige drukte, met grote kasten vol serviezen, prullaria en bier. Ben je toe aan een ontbijt, taart, pannenkoek of lunch? Dan kun je hier goed terecht. Mijn aandacht werd vooral getrokken door de mooi uitgestalde bieren. Het assortiment met bieren uit de regio, zowel Nederlandse als Belgische, stemt de bierliefhebber vrolijk.

Vrouwen_Die_Bier_Drinken_Zeeland

Zeeuwse bieren proeven

Tijd om iets over de lokaal gebrouwen bieren te vertellen. Gezien het geringe aantal brouwers zijn er toch opvallend lekkere biertjes te vinden. Stuk voor stuk hebben ze krachtige namen die goed passen bij de ruwe Zeeuwse bolsters. Zowel mijn bieren als de golven hadden witte koppen en dat smaakte naar Zeeland. Hieronder een aantal tips van een vrouw die bier drinkt. Om je strandtas mee te vullen!

Vrouwen Die Bier Drinken_Zeeland9

Windkracht 8

In de Domburgsche Bier en Melksalon wist ik Windkracht 8 op de kop te tikken, een zware dubbel. Helaas is de brouwerij Zuidwester uit Brouwershaven gestopt in december 2017. Jammer, want deze Windkracht 8 blaast je omver. Een stevige dubbel van 8,2% procent met een vleugje kaneel dat aanvoelt als een storm in je mond. Niet voor een zonnige terrasdag, maar een bier voor die onheilspellende donkere dagen.

Dutch Bargain Seawise

Dutch Bargain Seawise wordt gebrouwen door brouwerij Het Brouwerslokaal met drie mannen aan het roer. Een frisse Hefeweizen met citroen en zeekraal. Hier word ik blij van! Niet alleen vanwege de mooie fles en het alcoholpercentage (4,3%), maar vooral ook vanwege de smaak. Dit bier gaat mij bijblijven als een frisse, zoet-ziltige zeebries. Kortom, een heerlijke slok Zeeland.

Vrouwen_Die_Bier_Drinken (4)

Emelisse blond IPA

Door Brouwerij Emelisse, te vinden in Slot Oostende in Goes, wordt de Emelisse blond IPA gebrouwen. Een smakelijk bitter blond bier met 6,8% alcohol. Ruik heerlijk hoppig en de smaak is bitter, maar het heeft ook een lekker fruitig zoetje. Deze bittere IPA is een fijne dorstlesser na een dag strandjutten. Wil jij weten waar dit bier wordt gemaakt? Neem dan de rondleiding met proeverij in Slot Oostende.

Dit was slechts een kleine selectie lokaal gebrouwen bieren uit Zeeland. Heb jij een favoriet uit Zeeland, of weet jij een leuke plek voor de bierliefhebber? Laat je bericht achter!

Volg Vrouwen Die Bier Drinken op Facebook of Instagram en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste blogs!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.