Gastblog van zussen Ginny en Maayke: zo organiseer je een speciaalbierfestival

Voor het derde jaar op rij organiseerde Café Pardoen in samenwerking met speciaalbiervereniging Lambiekske een eigen speciaalbierfestival. Ginny was vanaf de eerste editie betrokken en sinds afgelopen jaar doet ook zus Maayke mee. De zussen verklappen in deze blog hoe je een succesvol bierfestival organiseert.

Door: Ginny en Maayke Luijten

Café Pardoen, ons tweede thuis

Het drinken van speciaalbier hebben we beide niet van een vreemde. Onze vader is Ron, eigenaar van Café Pardoen en groot liefhebber van speciaalbier. Ons tweede thuis beschikt over 8 tappunten en ongeveer 75 soorten speciaalbieren op fles. Zoals onze vader altijd zegt: ‘Ik heb geen alcoholprobleem, ik heb alcohol zat’. Door hem hebben we al vroeg het één en ander geproefd en delen wij nu zijn liefde en passie voor speciaalbier.

Speciaalbierfestival_Vrouwen_Die_Bier_Drinken3.jpeg

Speciaalbiervereniging Lambiekske

Zodra het studentenleven begon, hebben we ons ingeschreven bij de studentenvereniging het Rotterdamsch Studenten Gezelschap (RSG). Zonder twijfel sloten wij ons aan bij de grootste speciaalbiervereniging van Rotterdam: Lambiekske. Deze subvereniging wil studenten in aanraking laten komen met meer dan alleen pils. Dit doen ze door maandelijks een avond te organiseren met speciaalbier. Daarnaast zijn er ook proeverijen, brouwerijbezoeken, een weekend naar België (biervaart) en een bierweek. Bij deze vereniging zitten ongeveer 200 leden waaronder veel vrouwen.

Speciaalbierfestival_Vrouwen_Die_Bier_Drinken

Waar het allemaal begon

Actieve leden houden een vereniging draaiende via werkgroepen. Eén van de werkgroepen waar Ginny aan heeft deelgenomen is de jubileumwerkgroep ter ere van de 35ste verjaardag (2016) van Lambiekske. Onder het genot van een (flink) aantal speciaalbieren onstond het idee om een eigen speciaalbierfestival op te zetten. Lachend bedachten we dat dit idee misschien te hoog gegrepen was. Want, hoe organiseer je zoiets zonder ervaring? Een jaar later stonden we met hulp van Café Pardoen glimmend van trots op ons eigen eerste speciaalbierfestival met drie brouwers.

Succesvol bierfestival: derde editie

Vanwege het grote succes is er besloten om het speciaalbierfestival jaarlijks terug te laten komen. De organisatie bestond uit zeven studenten, waarvan vijf vrouwen. Vergis je niet in wat er allemaal bij komt kijken aan voorbereiding! Ruim een half jaar wordt er om de twee á drie weken vergaderd. Het is belangrijk om op tijdig brouwers te contacten, bieren te selecteren (proeven!), promotiemateriaal te laten ontwerpen, te beginnen met de promotie en het ontwerpen van de boekjes. Dit jaar hebben we er ook voor gekozen om een grote banner te ontwerpen. Eén van de hoogtepunten van dit jaar was de promotie bij biernet.nl, het week van het Nederlandse bier en bij nu.nl. Daarnaast hebben we het aantal brouwers kunnen uitbreiden naar vijf! Dit waren: Vet & Lazy (Rotterdam), Ramses (Hooge Zwaluwe), Brouwerij Noordt (Rotterdam), Brouwerij Bliksem (Breda) en Stapzwan (Utrecht).

Speciaalbierfestival_Vrouwen_Die_Bier_Drinken2.JPG

Op de dag zelf begin je al vroeg in de ochtend met het opbouwen. Brouwers willen op tijd hun bar aansluiten, zodat hun speciaalbier koud wordt geschonken. Zodra het festival begint volg je je draaiboek en help je waar nodig. Het werk is vrijwillig, dus er mag zeker af en toe zelf geproefd worden. Het belangrijkste vinden wij dat er bij het speciaalbierfestival een goede sfeer hangt. Vaak kennen onze brouwers elkaar al onderling en maken ze er één groot feest van. Voor het festival officieel was begonnen werd er al flink van elkaars bieren geproefd. Een aantal brouwers komen elk jaar weer enthousiast terug!

Onze favoriet? Voor Ginny was dat zonder twijfel het bier ‘Hemelvuur’ van Brouwerij Bliksem. Deze tripel van 9 % drinkt verraderlijk makkelijk weg in de zon. Maayke’s favoriet was ‘Dubbel wit zomerfit’ van Vet & Lazy. Dit is een witbier van 7% en wordt omschreven als een weelderig boeket van bloemen en fruiten. Zeker in de zomer is dit een perfect biertje voor op het terras!

Speciaalbierfestival_Ginny_Maayke

Of wij volgend jaar weer betrokken zijn bij de vierde editie? Jazeker!
Cheers, of zoals wij bij Lambiekske proosten: Op levenslust en gezondheid!

 

Een gedachte over “Gastblog van zussen Ginny en Maayke: zo organiseer je een speciaalbierfestival

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.