Fles aan de mond, go or no go?

Een vrouw die bier drinkt roept vaak reacties op bij omstanders. Zeker als je als vrouw de bierfles aan de mond zet, wil dat bij sommigen nog wel eens tot rare blikken leiden. Hoog tijd om eens te onderzoeken: hoe hoor je bier eigenlijk te drinken? Vrouwen Die Bier Drinken zetten de opties even voor je op een rij.

Door: Hanna

Bier uit de fles

Drinken uit de fles heeft voor sommigen de voorkeur, omdat het bier minder snel doodslaat. Dat komt omdat er niet snel zuurstof in de fles komt. Heb je je ooit afgevraagd  waarom de meeste bierflesjes groen of bruin van kleur zijn? Dit is om aantasting door zonlicht tegen te gaan. Zo, weet je dat ook weer! Drinken uit de fles kan ook een ander gevoel geven dan drinken uit een glas. Grolsch heeft daarvooor zelfs een speciale sluiting met een duidelijk ‘PLOP!’-geluid. Dit zorgt voor een extra krachtige drinkervaring. Het is een stoere manier van bier drinken, maar chiquer dan bier drinken uit blik. En lekker makkelijk opruimen aan het einde. De statiegeldfles is dan ook de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Nog een voordeel dus! Een nadeel is weer dat drinken uit de fles vooral is weggelegd voor wegdrinkbiertjes. Het is bij speciaalbier bijna blasfemisch om de fles direct aan de mond te zetten. Uit de fles drinken is voor als je geen speciaalbier drinkt en in een rustig tempo in de zon wilt genieten van je bier. Of als er geen glas in buurt is natuurlijk.

Bier uit een glas

Geur en zicht zijn belangrijke zintuigen bij het genieten van je drankje. Als je bier in een glas schenkt, ontstaat de beroemde schuimkraag. En waar is die schuimkraag dan eigenlijk voor? Een goede schuimkraag maakt de bevrijding van vluchtige stoffen mogelijk. Bam! weer wat geleerd! Als we iets proeven komt 70% door ons reukvermogen, dus de geurervaring is belangrijk. En als dit alles in een fles verstopt zit, ga je hier aan voorbij. Daarnaast is bier uit de tap uiteraard bedoeld om uit een glas te drinken. In het nationaal bieronderzoek in 2014 gaven driekwart van de mensen aan dat het belangrijk is om bier in een bijpassend glas te schenken. Het is dan ook niet voor niets dat de vele biermerken ook een eigen glas hebben ontworpen. Bij speciaalbieren zit hier vaak nog een hele wetenschap achter ook. Kortom, een glas geeft de totaalervaring van bier. Je schenkt het uit, je ruikt de bestanddelen en daarna heb je een mooi plaatje voor je neus staan. Voor de bewuste drinker van een bijzonder biertje heeft drinken uit een glas de voorkeur.

Vrouwen Die Bier Drinken schuimkraag bier
Een goede schuimkraag maakt de bevrijding van vluchtige stoffen in het bier mogelijk.

Bier uit blik

Niet het beste voor het milieu en qua imago laat het blik bier nog te wensen over. Bij blikken bier moet ik meteen denken aan Poolse arbeiders met halve liters Schultenbrau in de hand of pukkelige tieners die stiekem een sixpackje Heineken op de kop tikken. Voor de kwaliteit van de inhoud blijkt het blikje wel de beste verpakking: er komt namelijk minder snel zuurstof en zonlicht bij het bier. Daardoor smaakt het bier uit blik waarschijnlijk nog het meest alsof het net gebrouwen is. Om die reden wordt het blik in de craftbeerwereld steeds vaker gebruikt. Dat gaat veelal gepaard met de hipste designs. Bij sommige biersoorten wordt voor de smaak nog gist en suiker toegevoegd voor het bottelen, dat heet hergisting en dit zorgt voor extra koolzuur in het bier. Blikjes kunnen deze extra koolzuur niet aan. Vandaar dat je voornamelijk pilsener in blik ziet, want dat is een biersoort zonder hergisting. Qua drinken is een blik misschien niet het fijnst, want wie kent de verhalen niet van vakkenvullers die voor de lol over de trays met blikjes heen piesen?  Concluderend, als je houdt van pils, geen problemen hebt met het imago en de blikjes even schoonmaakt dan is dit een prima drinkwijze voor huisfeestjes, picknicks en barbecues. Overigens wordt het blik in de craftbeerwereld steeds vaker gebruikt.

Direct uit de tap

Tja, het is weinig chique, maar levert uiteraard wel een leuk plaatje op. Deze drinkwijze is waarschijnlijk vooral weggelegd voor studenten. In Nederland staat de druk op de tap flink hoger, dan die in de UK bijvoorbeeld. Dit resulteert bij een verkeerde taptechniek in veel schuim. Verwacht bij het direct uit de tap drinken niet dat je veel meekrijgt van de smaak, terwijl het schuim en koolzuur je neus in spuit. Lekker bewaren voor de sociëteit, vrijgezellenfeestjes en sportclubs. O ja, zorg dat er geen camera in de buurt is als je nog een politieke carrière aspireert.

Conclusie: Geen goed of fout!

We kunnen stellen dat er geen goede of foute manier is om bier te drinken. Per gelegenheid en biersoort is er een drinkwijze. Misschien heerst er nog het idee dat vrouwen alleen ‘chique’ uit glas mogen drinken, maar zeg nou zelf: hoe je bier drinkt maakt je toch niet minder vrouw? Doe lekker wat jij het fijnst vindt, zolang je maar rustig van het gerstenat kan genieten. Proost!

Hoe drink jij je bier het liefste? Laat het ons weten in de reacties!

Een gedachte over “Fles aan de mond, go or no go?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.