Vrouwen Die Bier Testen: Radler

Gloeiend van de inspanning en zin in een dorstlesser. Dat is de perfecte combinatie voor het drinken van een Radler, het drankje dat 50/50 uit bier en limonade bestaat. Daarom arriveerde het testpanel van Vrouwen Die Bier Drinken met de fiets en streek het neer in het gras van het park. Lees hier welke Radler favoriet is en de beste afsluiter is na een stevige fietstocht.

Door: het testpanel van Vrouwen Die Bier Drinken

De fietsen worden geparkeerd tegen de boom en de proeverij kan beginnen. Vijf Radlers worden blind geproefd. Zoals de naam doet vermoeden komt deze uitvinding uit Duitsland: Radler is afgeleide van Fahrrad (=fiets). Het is een verfrissend licht biertje dat met zo’n 2% alcohol een geschikt drankje is voor dorstige fietsers. Vooraf bepalen we met elkaar wat wij belangrijk vinden aan een Radler. Allereerst moet het een dorstlessend drankje zijn. Daarnaast willen we (ook) bier proeven. We beoordelen de citrussmaak en stellen ten slotte de vraag: is dit het ultieme drankje voor na je fietstocht?

Luxus Radler

Met de enige Radler van Belgische komaf trappen wij de proeverij af. Het bier is ingeschonken en het schuim is vrijwel direct spoorloos verdwenen. Als we op de kleur afgaan dan drinken we geen bier, maar bitterlemon. Bij het proeven worden de vrouwen wat enthousiaster, want Luxus heeft een prettige citrussmaak. Proeven we meer bier of limonade? Het panel antwoordt in koor: limonade! Naderhand bekijken we het blik waarop staat: Fruity Refreshment met 2,1% alcohol. Dat het fruitige dorstlesser is kunnen wij beamen, maar wij proeven te weinig bier en teveel limonade. Daarom eindigt Luxus in de achterhoede met een 6 als eindscore.

Vrouwen Die Bier Drinken_Radler1Amstel Radler Dubbel Citrus

Wederom lichte teleurstelling als na het inschenken van deze troebele Radler het schuim snel weg is. Zijn onze verwachtingen van een mooie schuimkraag soms te hoog? Bij de eerste slok gaat het echter goed en komt de Amstel Radler (2,0% alcohol) op gang. We proeven limonade met een brouwsmaakje. Deze Radler lest de dorst, maar de fijne bubbels maken het geheel duf. De vrouwen uit het testpanel zijn het niet eens over de citrussmaak, sommige vrouwen hebben de associatie van een bepaald merk afwasmiddel met citroengeur. Kortom, geen bidon mee vullen. Uiteindelijk scoort Amstel Radler een 6.

Vrouwen Die Bier Drinken_Radler3Warsteiner Radler

Vrolijke gezichten als dit bier wordt voorgeschoteld. Warsteiner Radler (2,5% alcohol) ziet er uit als pils en heeft een schuimkraag(je). Qua smaak heeft het wat weg van de Mexicaanse biertjes. Alleen dan zonder de tequila en een meer hoppige smaak. Dorstlessend en smakend naar bier. Hebben de vrouwen van het testpanel dan hun ultieme dorstlesser gevonden? Nee. De citrussmaak gooit helaas roet in het eten. “Een zalvend smaakje, alsof het gezoet is met Stevia”, zegt een van de kritische proevers. Warsteiner eindigt hierdoor in de middenmoot en weet met een 6,5 niet het podium te behalen.

Vrouwen Die Bier Drinken_Radler4Hertog Jan Bastaard Gember/Citroen

Vol goede moed proeven wij nummer 4: Hertog Jan Bastaard (2,7% alcohol). Deze verfrisser oogt helder en heeft een schuimkraag(je). Het ruikt zoet en kruidig met een vleugje gember. Voor het eerst proeven we ook een bittertje. Deze Radler ziet er het beste uit tot nu toe. De verhouding limonade en bier is goed. Ook is de Bastaard een goede dorstlesser, want in no-time zijn de proefglaasjes leeg. De glaasjes worden opnieuw gevuld en de beoordeling wordt voortgezet. De citrussmaak doet chemisch aan, maar de nasmaak van gember maakt alles goed en houdt het fris en aromatisch. Onze conclusie is dat dit meer dan een Radler is. Dit drankje heeft een bite. Wij zien deze bastaard graag op de kaart als we een terrasje pakken. Met een 7,5 komt deze Radler als eerste over de finish!

Vrouwen Die Bier Drinken_Radler2Bavaria Radler Lemon

Nummer 5 dient zich aan: Bavaria Radler Lemon (2,0% alcohol). Onze drang naar een verkwikkend drankje is nog steeds aanwezig en dit is een smakelijke dorstlesser. Met een stevig schuimlaagje en perfecte frisheid hebben we hier een sympathieke Radler te pakken. In de verhouding tussen limonade en bier slaat deze net teveel uit naar limonade, maar de citrussmaak komt natuurlijk over. Goed koud drinken en dan is deze Bavaria Radler een fijne afsluiter van de fietstocht of welke ander inspanning je ook hebt gedaan. De eindscore hier is een 6,8 en deze Radler weet hiermee een tweede plaats te bemachtigen.

Vrouwen Die Bier Drinken_Radler5Conclusie

Halverwege de proeverij raakte een aantal vrouwen in een existentiële crisis: houd ik eigenlijk wel van Radler bier? Een van hen zei: “Er zijn alcoholvrije biertjes die meer naar bier smaken”. Dat is precies wat wij misten bij deze proeverij: BIER. Na een flinke inspanning heb je behoefte aan een verfrissend drankje met een laag alcoholpercentage. Radler is dan een uitstekende keuze, maar het is geen bier. Als je je daar overheen hebt gezet, dan is het nog lastig kiezen want het verschil tussen de Radlers is groot. Luxus, Amstel en Warsteiner moesten het in deze proeverij afleggen tegen Hertog Jan en Bavaria. Twee totaal verschillende Radlers naast elkaar op het podium die je zeker eens moet proberen na een flinke dosis beweging. Of niet. Ook als drankje in je tuin, aan het strand of op je terras zijn deze Radlers aan te raden.

Geniet jij wel eens van een Radler? En ben jij het wel/niet eens met ons oordeel? Laat hier van je horen en deel jouw tips met ons.

2 gedachten over “Vrouwen Die Bier Testen: Radler

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.