Van straatkunst tot bierlabel met Brouwerij Noordt

Brouwerij Noordt is lekker bezig! De brouwerij en het bijbehorende proeflokaal, toepasselijk gelegen in het Oude Noorden van Rotterdam, trekt steeds meer bezoekers. De biertjes vind je overal in het land terug. Als ik het proeflokaal binnenstap op vrijdag om 16:00 is het gezellig druk. Buiten wordt de BBQ aangetrapt en binnen draaien de taps op volle toeren. De sfeer wordt nog eens extra aangezet door de presentatie van de artist collaboration SAM x Noordt. Midden in het proeflokaal staat het limited edition bierpakket te shinen, en terecht: dit zijn niet de standaard bierflessen.

Door: Hanna

Brouwerij Noordt Vrouwen Die Bier Drinken

De biertjes

Joeri van Brouwerij Noordt vertelt dat ze voor deze samenwerking bestaande biertjes een nieuw jasje hebben laten ontwerpen door zes straatkunstenaars. Waarom deze samenwerking? “Normaliter is het design van brouwerij Noordt strak met een grote N in het midden. Het is leuk om een keer wat nieuws te proberen met de verpakking. De bieren dienen als inspiratie voor het ontwerp. De herkenbare N moest wel terugkomen op de fles en er was een vast kleurschema, maar voor de rest was er artistieke vrijheid.”  De brouwerij maakt voornamelijk doordrinkbiertjes met een lichte en frisse smaak, zo vertelt Joeri. “De inhoud van de flessen in het bierpakket past daardoor goed bij zomers weer.” Om te kijken of Joeri daarin gelijk heeft, staan daarom de volgende populaire Noordt brouwsels nu in mijn koelkast:

  • Noordtsingle (ontwerp: Doodkonijn)
  • Blondt (ontwerp: KBTR)
  • Session Lager (ontwerp: OX-Alien),
  • Seven Hops (ontwerp: Ready2Rumble),
  • Weizen (ontwerp: Soña Lee)
  • New England IPA (ontwerp: Chris Versteeg)

SAM x Noordt Vrouwen die bier drinken

De kunstenaars

Brouwerij Noordt heeft de handen ineengeslagen met Street And More (SAM): een tijdschrift over straatkunst. Via SAM zijn de zes kunstenaars benaderd en daarbij was een Rotterdamse basis kennelijk een pré. KBTR is een bekende voor de Utrechtenaren onder ons, maar de andere kunstenaars bewegen zich dagelijks door de Maasstad. Kunstenaar Chris Versteeg vertelt mij dat hij voor zijn ontwerp voor de New England IPA ook inspiratie heeft gehaald uit de staat New England in de VS. Dieren als een hert en een bluejay, maar ook een vuurtoren en een houten kerkje zijn herkenbaar voor degene die in de regio van Boston hebben rondgereden. Ready2Rumble heeft zeven hoppende dieren in zijn ontwerp voor Seven Hops meegenomen (snap je hem, snap je hem? 😉). KBTR en Oxalien hebben zich minder laten leiden door de inhoud van de fles en laten in hun ontwerp de signature stijl zien. Er is maar een aantal van 250 SAM x Noordt bierpakketten beschikbaar, dus wees er snel bij als je deze mooie flessen in je collectie wilt opnemen. Dan kun je meteen een bezoekje brengen aan het gave proeflokaal in een voormalige brandkazerne.

Nieuwe limited bieren Brouwerij Noordt Vrouwen Die Bier Drinken

Speciaalbier en labelart

We zien het vaker: kunstenaars die samenwerken met speciaalbier brouwerijen om een mooie verpakking op te leveren. Zo staken we laatst, zeer terecht, een aantal veren in de kont van Oersoep Brouwerij vanwege het mooie label van Offspring lentebier. (Lees hier het gehele artikel over lentebieren!) Op Instagram zijn een legio aan foto’s van gave bierlabels en -blikken te vinden. Het lijkt er op dat kleinere brouwerijen meer experimenteren met het design van hun label. Joeri geeft aan dat zij nou eenmaal meer vrijheid hebben t.o.v. grotere brouwerijen als het gaat om brouwen, maar ook om design. De kleine schaal zorgt voor experimenteerruimte op beide vlakken. Als het niet werkt, dan doe je bij het volgende brouwsel gewoon weer wat anders. Marcobrouwers zitten vast aan grote oplagen en marketing departments die vijfvoudig hun goedkeuring moeten geven. Misschien is dat ook de verklaring dat speciaalbier en kleinere brouwerijen veel meer diversiteit in hun reclame-uitingen gebruiken. Ze kunnen meer flexibel met de tijd meegaan. Dat maakt de speciaalbierwereld een stuk meer inclusief dan wat er in de mainstream media te zien is. Dat stemt mij vrolijk!

Heb jij een mooi bierlabel dat je met ons wilt delen? Tag ons op Instagram @vrouwendiebierdrinken!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.