Vrouwen Die Bier Testen: Lentebier

Het is je vast niet ontgaan: de vogeltjes fluiten, de dagen worden langer, de blauwe druifjes springen uit de grond en je paasontbijtjes zitten er ook weer op. Het is lente en de eerste terrasdagen liggen weer in het verschiet! Als we de weerberichten mogen geloven dan komt dat eerste biertje in de zon al heel snel dichtbij. Ons Vrouwen Die Bier Testen panel heeft een aantal voorjaarsbieren getest, zodat jij precies weet welk biertje jij op die eerste zonnige lentedag moet bestellen.

Door: Hanna

Uilskuikentje

Uit het eerste glas stijgt een veelbelovende geur op. Het bier heeft een lichte en troebele kleur wat toepasselijk doet denken aan eigeel. Bij de eerste slok valt het toch een beetje tegen: hij ruikt lekkerder dan hij smaakt. De dames in het panel noemen dit uilskuiken vlak en ééndimensionaal, maar wel fris en sprankelend. Naast de smaak kijken de vrouwen ook naar het label om er een oordeel over te vellen. Uilskuikentje is een briljante naam en past goed bij een lentebiertje van Brouwerij Uiltje. Het panel vindt dat het label wel een hoog Ab Normaal gehalte heeft (je weet wel dat vunzige moppentappende konijn) en zijn geen fan van het ontwerp. Met 2,9% alcohol is dit het lichtste biertje wat wij proeven. Het biertje krijgt als cijfer een 6,7. Je kunt dit uilskuiken prima opentrekken voor een Lentegevoel Light. Het is niet sterk zowel qua alcohol als qua smaak: perfect voor bij de zondagsbrunch dus.

vrouwen-die-bier-testen-lentebier-uilskuikentje-brouwerij-het-uiltje1.jpg

Offspring

Het label springt hier duidelijk in het oog, Oersoep Brouwerij heeft hier goed over nagedacht vinden de vrouwen. Alles staat erop: een toepasselijke titel, bloemetjes, bijtjes en blote billen. Als dat geen lente is! Ons glas wordt gevuld met een troebel en okergeel biertje. Er is geen duidelijke geur, maar de smaak valt zeker niet tegen. Het is een zoetig en zacht bier dat met 5% alcohol makkelijk wegdrinkt. Het testpanel denkt dat veel mensen Offspring lekker zullen vinden, omdat er geen hele duidelijke uitschieters zitten in de smaak. Het is een lekkere standaard en frisse pale ale. Offspring zorgt voor het ultieme lentegevoel bij de dames (mede door het label) en verdient daarmee het hoogste cijfer van de dag: een 7,6. Een perfecte optie voor die eerste koude, maar zonnige terrasdag.

Vrouwen die bier testen Offspring brouwerij Oersoep.jpg

Bloesem Blond

Dan is er een biertje van Gebrouwen door Vrouwen aan de beurt en dat klinkt voor ons vrouwelijk testpanel natuurlijk aantrekkelijk. Bloesem Blond belooft een bloemige ervaring te worden als je naar het flesje kijkt. Dat is zeker wat dit biertje bij ons teweeg brengt. De vlierbloesem is duidelijk te ruiken en te proeven bij dit heldere en blonde biertje. Wat betreft lentegevoel scoort Bloesem Blond hoog door de maximaal bloemige ervaring, maar het panel vindt het flesje wel erg girly. Mannen, laat je hier niet door afschrikken: dit is echt een lekker drankje voor het voorjaar. Het is geen wegdrinker door de sterke bloesemaroma en is een goede optie bij speciale gelegenheden. Bloesem Blond krijgt een ruime voldoende, een 7,3, en is daarmee de tweede van de dag.

Vrouwen die bier testen lentebier Bloesem Blond Gebrouwen door vrouwen

PaasIJ

Het PaasIJ is er een van Brouwerij ‘t IJ. Het rode paasei met de drie Amsterdamse kruisjes op het label zorgt voor een kleine tegenreactie bij de Rotterdammers in het panel. Verder geen reden om partijdig te oordelen uiteraard.  Om eerlijk te zeggen leverde de smaak van dit biertje veel discussie op. Waarom? Bij lentebier denken wij aan fris, bloemig en/of zoetig en dat is dit biertje niet. Het is ontzettend lekker met een klein zoetje en een mooie amberkleur, maar is eerder kruidig, vol en heeft een zwaardere smaak dan de andere bieren die op tafel staan. Geen direct lentegevoel dus, maar wel een bier wat je met gemak het hele jaar door kunt drinken. Gezien het thema scoort het bier een 7,1. Misschien toch een ander labeltje erop? Wij zouden het het hele jaar rond wel in de koelkast kunnen zetten en niet alleen rondom Pasen.

Vrouwen die bier testen lentebier PaasIJ Brouwerij T IJ

Springblossom

Het laatste flesje van de dag wordt voorgeschoteld. Brouwerij Kees heeft een lente IPA genaamd Spring Blossom voor ons gemaakt. Het bier is bruin en heeft een sterke geur (maar schenk hem niet helemaal uit, want onderin zit veel droesem). Het is een heftig, maar bruisend biertje met subtiele bloesemaccenten. Spring Blossom heeft een herkenbare IPA smaak en daar houden niet alle vrouwen in het testpanel van. Het label is duidelijk lente, maar wel een beetje druk, en wat is Kees streng in zijn aanwijzingen wat je allemaal wel/niet met zijn bier mag doen. Dit is echt een biertje voor de IPA liefhebber en een goede optie voor diegene die van een volle smaak houden. Dit biertje krijgt een mooie ronde 7 als rapportcijfer.

Vrouwen die bier testen lentebier Springblossom Brouwerij Kees

Conclusie: het oog wil ook wat!

Het valt ons op dat de brouwerijen lekker aan het ontwerpen zijn geslagen bij de bierlabels voor het voorjaar. Vrouwen Die Bier Testen vinden het leuk! Offspring van Oersoep Brouwerij werd unaniem uitgeroepen tot mooiste label. Dit zal vast invloed hebben gehad op de totaalscore: terecht de nummer 1 van de dag. Zoals je misschien wel is opgevallen omvat de categorie lentebier niet percé één soort bier. Dit maakt het moeilijk vergelijken en zorgt dat de scores per bier uiteen liggen, omdat de vrouwen nu eenmaal een bepaalde voorkeur hebben. Ga dus vooral uit van de omschrijving en niet het cijfer. Voor een echt fris lentegevoel bestel je een The Offspring of Bloesem Blond. Wil je iets lichts of moet je nog rijden, vraag de ober dan om een Uilskuikentje. Voor de IPA liefhebber met lentegevoel: sla vooral de Spring Blossom van Kees niet over. En PaasIJ, ja PaasIJ is eigenlijk altijd wel lekker.

Vrouwen die bier testen het panel

Heb je zelf nog tips voor lekkere lentebiertjes? Zet ze in de comments!

Een gedachte over “Vrouwen Die Bier Testen: Lentebier

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.