Pink IPA: krachtig statement in knalroze fles

Iemand de Pink IPA al in huis gehaald? De knalroze bierfles maakt duidelijk dat dit bier voor meisjes is. Is dit serieus? Gezien de brouwer vermoeden wij dat hier meer achter zit. De Schotse Brewdog staat immers bekend om de tegendraadse marketing en protestbier. Wij waren benieuwd, dus de Vrouwen Die Bier Drinken zochten het voor je uit.

Door: Hanna

Bier voor gelijkheid

Je hoeft niet ver te zoeken voor een verklaring, het schreeuwend roze label zegt namelijk: ‘Punk’s for men and Pink’s for women. Right? WRONG.’ Dit bier is speciaal voor Internationale Vrouwendag (8 maart) op de markt gebracht. Brewdog pleit op het label dat bier voor iedereen is en dat geslacht niet wordt gedefinieerd door een kleur. Pink IPA is een protestbier dat het glazen plafond kapot wil slaan. Gedurende 4 weken wordt 20% van de opbrengsten van de verkoop gedoneerd aan goede doelen die de loonkloof tussen mannen en vrouwen willen tegengaan. Op hun website kun je zien hoe groot de loonkloof is in jouw land, in Nederland verdienen vrouwen gemiddeld 16% minder dan mannen.

VrouwenDieBierDrinken_pinkIPA2

Smaakt het net zo zoet als het eruit ziet?

We kunnen daar kort over zijn: nee! Er is geen nieuw biertje gebrouwen speciaal voor vrouwen. Ze hebben simpelweg hun populairste biertje Punk IPA een ander jasje gegeven. Dit zet de boodschap extra kracht bij vinden wij. De buitenkant ziet er anders uit, maar de inhoud is gelijkwaardig, net als bij mensen. Punk IPA krijgt een 97/100 op www.ratebeer.com en is niet voor niets zo succesvol. Een lekkere IPA om in huis te halen dus.

Oprecht of ordinaire marketingactie?

Een aantal mensen heeft kritiek geuit op de marketingcampagne van Brewdog. De satirische boodschap bleek niet bij iedereen even goed over te komen. Met name de bijbehorende actie dat vrouwen het biertje in de bar 25% goedkoper dan mannen kunnen bestellen schoot in het verkeerde keelgat. Omgekeerd seksisme is namelijk nog steeds seksisme. Wij van Vrouwen Die Bier Drinken kunnen er de grap wel van inzien. Als marketingtool heeft het bovendien het gewenste effect, namelijk ongelijkheid ter sprake brengen. Dat is gelukt!

VrouwenDieBierDrinken_pinkIPA1

Pak je kans!

Tot 5 april geldt de actie, dus ga meteen online om je Pink IPA’s te bestellen. Sla meteen een hele voorraad in, zo heb je altijd een leuk en maatschappelijk relevant cadeautje in huis. Daarnaast is het gewoon lekker bier dus het gaat toch wel op.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.