Gastblog van Marjolein: De comeback van vrouwen in de Zythologie (studie van bier)

Sommelier is een term die bij de meeste mensen wel bekend is. Dat is natuurlijk een wijnkenner. Maar wist jij dat er ook een term is voor bierkenners? Dat is een zytholoog. De studie van bier, Zythologie, is waar ik mij sinds september mee bezig houd. Samen met 15 andere studenten leer ik over het brouwen, de bierhistorie en de beste bier-spijscombinaties.

Biersommelier een vrouwenberoep?

Als jonge vrouw van 25 had ik mijn vooroordelen over wie deze opleiding zou volgen. Ik zag een klaslokaal vol met mannen van middelbare leeftijd voor mij. In werkelijkheid klopt dit. De meeste medestudenten zijn mannen, maar daarnaast zit ik met drie vrouwelijke gelijkgestemden. We zijn allemaal gepassioneerd door bier. Al snel kwam ik erachter dat de bierwereld, die in mijn ogen soms een baken van testosteron lijkt te zijn, een onwijs vrouwelijke geschiedenis heeft. Zo was in het oude Babylonië het brouwen van bier een taak die enkel door de priesteressen werd uitgevoerd. Zij hadden zelfs een godin van het bier: Ninkasi. Ook in België en Nederland werd in de middeleeuwen het bier door de vrouwen gebrouwen (en ook gedronken). Nu ben ik geen voorstander dat alle vrouwen verplicht het bierbrouwen weer op de lijst met huishoudelijke taken zetten, maar het is wel leuk om te weten dat voor eeuwenlang bier juist niet voor mannen was. Dit nu toch vaak anders, als je naar de beelden in de mainstream media kijkt.

Gastblog Marjolein Vrouwen die bier drinken

Studie Zythologie

De opleiding aan het PIVA in Antwerpen omvat meer dan alleen geschiedenis. Zo krijgen we ook theorie over het brouwproces, de ingrediënten, de soorten bier en alles wat er bij dit mooie drankje komt kijken. Behalve theorie is leren over bier natuurlijk vooral een praktijkstudie. Zo leren we hoe je een goed biertje moet inschenken of tapt. Met als allerbelangrijkste praktijk: proeven, proeven en nog eens proeven. Wat natuurlijk allesbehalve een straf is! Elke les proeven we biertjes die we dan zo goed mogelijk moeten omschrijven in kleur, geur en smaak. De opleiding is een goed opstapje als je wilt werken in gespecialiseerde biercafés, bierwinkels en restaurants waar ze werken met bier. Daarnaast is het ook een goede voorbereiding op een carrière in bier brouwen of het schrijven over bier. Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. De meeste mensen uit mijn klas volgen het vak als hobby, maar enkele werken ook in de horeca en daar komt deze opleiding zeker van pas. Zelf ben ik de studie gaan volgen, omdat het aansluit bij mijn koksopleiding. Mijn droom is om later een eigen restaurant te hebben waar niet alleen bijpassende wijnen bij een menu kunnen worden gekozen, maar ook bijpassende bieren.

Vrouwen Zythologie

Hoe de passie voor bier is begonnen

Ik heb mijn drie vrouwelijke medestudenten Lisa, Gisella en Nathalie een aantal vragen voorgelegd. Over hoe de passie voor bier is begonnen. Lisa vertelt dat zij tijdens haar studie een uitwisseling deed in Frankrijk en hier haar passie voor bier in bredere zin ontdekte. Zij kwam er tijdens dit semester namelijk achter dat er vele andere bieren zijn naast pils. Gisella lustte ook geen pils en ging daarom op zoek naar andere soorten bier en heeft hierin haar nieuwe liefhebberij gevonden. Nathalie kwam toen zij haar man leerde kennen in Brazilie erachter dat hij helemaal niet van alcoholische dranken hield. Niet eens de typische Braziliaanse Caipirinha kon hem bekoren. Uiteindelijk besloten zij samen een leven op te bouwen in België en zijn hier de traditie gestart om de weekenden te genieten van bier en wijn, zowel thuis op de bank als in speciaalbier café’s. Zo ontstond de behoefte aan meer kennis en kunde en zijn ze op zoek gegaan naar een passende opleiding. Nathalie wil zich in de toekomst graag bezighouden met foodpairing, maar haar man heeft zijn zinnen gezet op het brouwen van bier. Ikzelf heb bierliefde in mijn bloed, want de familie aan mijn moeders kant komt uit België en mijn vader drinkt ook graag (speciaal)bier. Bier drinken was bij ons thuis dus zeer normaal. In het begin dronk ik vooral kriek en andere fruitbieren, maar toen ik ging studeren en met een speciaalbier-vereniging in aanraking kwam ben ik meer soorten gaan proberen. Zo is de passie voor (speciaal)bier bij mij ontstaan.

De passie voor bier Vrouwen die bier drinken

Wat je kunt doen met Zythologie?

Gisella heeft ook de opleidingen hulpkok en kok afgerond aan de PIVA en ik ben hier op het moment nog mee bezig. Zythologie sluit goed aan op deze andere opleidingen, want bier en eten zijn nu eenmaal een goede combinatie. Gisella vindt de opleiding tot biersommelier soms iets te veel theorie, maar snapt wel dat dit een onderdeel moet zijn om de inhoud goed te kennen. De theorie stoort mij niet zo. Ik wilde immers vooral meer weten over bier en mijn oppervlakkige kennis verder verdiepen. Daarentegen is Lisa in eerste instantie de opleiding begonnen om haar Nederlands te verbeteren. Dit gaat natuurlijk makkelijker met een onderwerp dat je interessant vindt en in dit geval was dat bier. Nathalie wilde een goede basiskennis behalen, weten waar het bier vandaan komt en welke types, stijlen en smaakvarianten er zijn bij deze drank. Door de cursus te volgen heeft zij haar smaakpalet uitgebreid en is in aanraking gekomen met bieren die zij zelf niet snel zou kiezen. Zij heeft tot nu toe geleerd dat bier brouwen niet zo simpel is als het lijkt en de chemie die erachter zit vindt Nathalie erg fascinerend.

“Bier brouwen is niet zo simpel als het lijkt”

Rol van mannen vs vrouwen in de bierwereld

Lisa vindt het jammer dat er veel reclames zijn die gericht zijn op mannen en bier als iets puur mannelijks neerzetten. Zij vindt dat er bieren bestaan voor elke smaak, ongeacht je geslacht. Nathalie is ervan overtuigd dat vrouwen een meerwaarde kunnen brengen in de bierwereld, zeker als het gaat om degusteren en combineren. Zij snapt dat de chemische deskundigheid en het brouwen zelf misschien meer mannen aanspreekt, want dat ziet zij ook in haar eigen relatie. Zij voelt dat vooral bij de finishing touch van het product een vrouw meer verfijning kan brengen. Gisella ziet dat de bierwereld nog vaak als mannenwereld wordt afgeschilderd, maar stoort zich hier niet aan. Wel krijgt zij vaak commentaar of verbaasde reacties als men erachter komt dat zij Zythologie studeert en daardoor veel weet over bier. Mannen vinden het raar dat een vrouw zich hierin verdiept, maar een aantal heeft ook bewondering en een enkeling is jaloers dat zij zich met zo’n leuk onderwerp bezighoudt. Persoonlijk merk ik het vooral in cafés, ze gaan er snel vanuit dat je weinig kennis hebt als vrouw. Tegelijkertijd voel ik dat de bierwereld aan het veranderen is. Je kan tegenwoordig in elk café verschillende soorten bier krijgen en brouwerijtjes duiken overal op. Ik hoop dat, doordat bier steeds meer een gangbaar drankje wordt, vrouwen het ook meer gaan drinken. Als je kijkt naar de groeiende vertegenwoordiging van vrouwen onder brouwers, biersommeliers en personeel in speciaalbiercafés, ben ik ervan overtuigd dat we de goede kant op gaan.

“Vrouwen kunnen een meerwaarde hebben in de bierwereld”

Wist je dat?

Voor jullie heb ik een aantal leuke bierweetjes op een rijtje gezet. Sommige informatie is te leuk om in het studielokaal te houden. Doe er je voordeel mee! Vooral voor mannen staat er een goede tip tussen.

  • Bier is de oudste alcoholische drank.
  • Bier in Tsjechië is goedkoper dan water.
  • Wisten jullie dat voor bier bijna uitsluitend vrouwelijke hop wordt gebruikt? #girlpower!!
  • De oudste en werkende brouwerij is die van Weihenstephaner.
  • Mannen moeten opletten met het drinken van te hoppige biertjes zoals ipa’s, omdat je hier manboobs van kunt krijgen, de fyto-oestrogenen in het bier kunnen ervoor zorgen dat je testosteron lager wordt.
  • Uit onderzoek van het de Engelse datingsite Bittersweet blijkt dat mannen het aantrekkelijk vinden als vrouwen een biertje bestellen. Dat vinden ze sexy, aantrekkelijk en een teken van onafhankelijkheid.

Tijd voor een revolutie

We kunnen opmaken dat de bierhistorie ergens toch een aparte en misschien wat spijtige afslag heeft genomen. Van een vrouwelijke oorsprong (zelfs de bestanddelen zijn vrouwelijk) naar een zeer mannelijke cultuur. Wordt het niet eens tijd om dit wat meer in balans te brengen? Lekker met zijn allen bier brouwen, drinken en serveren. Goed om te zien dat er meer vrouwen studies als deze gaan volgen en ik zie jullie graag in mijn droomrestaurant waar je een heerlijke maaltijd met bijpassend biertje kan komen nuttigen. Op mijn Instagram (@chefintraining_m) kun je volgen wat voor heerlijkheden ik maak. Volgen dus, zou ik leuk vinden!

Instagram van Marlolein (@chefintraining_m)_Vrouwen die bier drinken

Bedankt Marjolein en medestudenten voor jullie bijdrage! Heb jij een soortgelijke opleiding gedaan of ben je van plan deze te gaan doen? Laat ons weten in de reacties waarom jij deze keuze hebt gemaakt en wat je met deze bierkennis wilt gaan doen.

Een gedachte over “Gastblog van Marjolein: De comeback van vrouwen in de Zythologie (studie van bier)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.