Hoe Rosie the Riveter het icoon werd van sterke vrouwen

Afgelopen week stuitte ik op opmerkelijk nieuws. Vooral het plaatje trok mijn aandacht, want wie kent deze feministische poster van de stoere vrouw met gebalde vuist nu niet? Een iconische plaat met de nog steeds toepasselijke strijdkreet: We can do it!

Door: Irene

In het nieuwsbericht lees je over de vrouw in kwestie, de Amerikaanse Naomi Parker-Fraley. Zij overleed afgelopen week op 96-jarige leeftijd. Oorspronkelijk was de poster geïnspireerd op een foto uit 1942 van haar werkend in een vliegtuigfabriek. ‘Rosie the Riveter‘ werd ze genoemd, omdat onduidelijk was wie op de poster stond afgebeeld. De poster was bedoeld om stakingen tegen te gaan. In de jaren tachtig kreeg de afbeelding de betekenis die wij nu kennen: de strijd voor vrouwenrechten. Een achterhaald idee? Wij vinden van niet.

vrouwen die bier drinken poster we can do it

Moedeloos

De afgelopen maanden hebben de media bol gestaan van de berichtgeving rondom #metoo, seksuele intimidatie en ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen. Hoofdschuddend zie ik op het achtuurjournaal de reportage over hoe serveersters worden belaagd bij een Brits men-only benefietdiner. Vervolgens lees ik hoe een herendispuut met de creatieve leus ‘De wil van een vrouw doet er #niettoo’ de plank volledig misslaat. En hoe onderbetaling bij vrouwen in de doofpot wordt gestopt. Van deze berichten zakt de moed je in de schoenen.

Oppepper

Gelukkig hoor je ook andere geluiden. Oprah Winfrey hield bijvoorbeeld een dijk van een speech tijdens de Golden Globes uitreiking en sprak haar steun uit voor vrouwen die slachtoffer zijn geweest van misbruik of geweld. Dat leverde meerdere staande ovaties op. Verandering zie je bijvoorbeeld in IJsland, waar een wet is aangenomen dat gelijk loon voor mannen en vrouwen verplicht. Mijn oog viel dus ook op die wereldberoemde poster, een icoon van sterke vrouwen. Tijd om deze strijdkreet weer eens extra onder de aandacht te brengen. Want vrouwen kunnen best wel een oppepper gebruiken. Kortom, voor alle powervrouwen: we can do it!

vrouwen die bier drinken - together we can do it

Een gedachte over “Hoe Rosie the Riveter het icoon werd van sterke vrouwen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.