Vrouwen die bier testen: winterbier

Terwijl de eerste sneeuwstorm over Nederland raasde, zat het testpanel van Vrouwen Die Bier Drinken binnen aan het bier. Aan het winterbier om precies te zijn. Passend bij de sfeer van kerst, vaak iets bitter en verrijkt met seizoenskruiden zochten wij het bier dat geschikt is om te nuttigen op je berenvel bij de open haard.

Door: Irene

Weihenstephaner Winterfestbier

Buiten sneeuwt het, binnen brandt de open haard en op tafel staat het eerste biertje. Het testpanel van Vrouwen Die Bier Drinken is er klaar voor en start met het bier met het laagste alcoholpercentage. We beginnen met de grootste fles, een halve liter Weihenstephaner Winterfestbier. Het oogt traditioneel Duits, het etiket heeft wat weg van een gouden, ronde kerstbal. Smaakvol bier, maar er is gelijk verwarring: is dit winterbier? Nee, wij vinden van niet. We missen typische seizoenskruiden. Dit komt teveel over als een reguliere pils. Daarom een score van 5,7. Onze conclusie is dat het een prima starter van de proeverij is. Bovendien een verfrissend tussendoortje voor als je op de kerstmarkt even genoeg hebt van alle glühwein.

Vrouwen die bier drinken winterbierSanta paws

Santa paws is de creatieve naam van de Christmas Scotch Ale van de Schotse brouwerij Brewdog. De verwijzing naar de pootafdrukken (in de sneeuw), de donkerbruine kleur en de chocolade- en koffietonen, maken dit een prima seizoensbier. Al het lekkere van een Guinness zit in dit glas, met extra nadruk op het zoete en een zachte bitterheid. Sommige vrouwen vinden het bier toch nog iets te bitter, te licht (4,5% alcohol) en misschien teveel neigen naar een herfstbok. Dit kun je ook prima drinken op andere momenten, dus geen op-en-top winterbier. Dit biertje krijgt daarom een 7,3.

Vrouwen die bier drinken winterbier 3

Xocoveza Winter Spiced Mocha Stout

Als het volgende bier op tafel komt, raken de vrouwen in heftige verwarring. Op het blikje staat Xocoveza Winter Spiced Mocha Stout van het Amerikaanse Stone Brewing en de bestanddelen wekken geen goede verwachting. We krijgen een onheilspellend gevoel en bij een enkeling zagen we zelfs paniek in de ogen. De duivel op het blikje en de kleuren van een energiedrank doen denken aan Absinth: dat groene drankje met mogelijke hallucinerende werking. Het ruikt naar koffiedrap, de smaak is als waterige koffielikeur. Vertwijfeld wordt de verpakking nogmaals bekeken, want: is dit wel bier? Volgens de verpakking wel, maar wij vragen ons af wat die gekke Amerikanen met dit bier hebben gedaan? Bah, dit heeft niets met bier te maken! Dit drankje verdwijnt vrij snel de gootsteen in en krijgt een zware onvoldoende: 3,4. Geen aanrader dus.

Vrouwen die bier drinken winterbier 1N’Ice Chouffe

Dan is het de beurt aan onze Belgische buren van brouwerij Achouffe die met N’Ice Chouffe het gezelschap weer vrolijk stemt. Want zeg nou zelf, wie wordt er niet vrolijk van een paar guitige kabouters? Wij wel en bovendien zijn er liefhebbers van La Chouffe in ons midden, dus de verwachtingen zijn hoog. Het is een krachtpatser met 10% alcohol in de fles. Geur is licht kruidig, kleur is bruin met een schuimlaagje en de smaak is zoet en kruidig. Ook proeven we een vleugje citrus. Drinkt heerlijk weg voor een 10% bier, dus ook verraderlijk. Lekker bier voor op het berenvel, maar past ook bij een patatje stoof of kerstdiner. Tip aan alle werkgevers: stop dit bier in het kerstpakket aub, want hier maak je veel vrouwen blij mee! Het panel geeft dit bier een 8,5.

Vrouwen die bier drinken winterbier 2

Tip aan alle werkgevers: stop dit bier in het kerstpakket aub,

want hier maak je veel vrouwen blij mee!

St. Bernardus Christmas Ale

Als knaller van deze proeverij drinken wij de St. Bernardus Christmas Ale, het Belgische abdijbier uit Watou. Wederom een hoog alcoholgehalte van 10%. De monnik met kerstmuts op het etiket werkt sfeerverhogend, maar vervolgens zijn de meningen over de inhoud van de fles verdeeld. Ja, het is typisch een donker winterbier met een volle, maar ook bittere (kersen)smaak. Lastig te omschrijven. Het is een stevig en machtig brouwsel, eentje waar je van nipt en niet achterover slaat. Wel een bier om samen met je pa te drinken na een dag hard klussen. Eentje dan, want een doordrinker is het dus niet. Dit bier krijgt een 7,6.

Vrouwen die bier drinken winterbier uitslagConclusie

Zoek jij een winterbier waar je een warm gevoel bij krijgt en die past bij de kerst? Kijk dan vooral in het schap van onze zuiderburen. N’Ice Chouffe staat fier bovenaan de scorelijst van het Vrouwen Die Bier Drinken testpanel met een score van 8,5. Ook het stevigere St. Bernardus Christmas Ale scoort hoog met een 7,6 en kun je dus met een gerust hart inslaan voor de komende kerstvakantie. Liever een lichtere variant? Ga dan voor Santa Paws van Brewdog, die met een score van 7,3 ook een goede beoordeling kreeg. Weihenstephaner Winterfestbier is een prima alternatief als je gewoon van goede pils houdt en je niet zoveel op hebt met kruidige winterbieren. Ten slotte een laatste advies aan alle vrouwen die graag bier drinken: laat de Xocaveza staan!

Vrouwen die bier drinken testpanel winterbier kerstbier

3 gedachten over “Vrouwen die bier testen: winterbier

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.