Vrouwen die bier testen: mannenbier

Wat is er nu leuker dan schrijven over bier? Het drinken ervan natuurlijk! Regelmatig testen Vrouwen Die Bier Drinken bier met een wisselend team van vrouwen. Het thema deze eerste keer zorgde gelijk voor genoeg discussie: mannenbier.

Door: Irene

Het was even onwennig. Want, wat versta je onder “mannenbier”?

Een vragenrondje onder het vijf –koppige vrouwelijke testpanel, voorafgaand aan de proeverij, leverde uiteenlopende reacties op: van het donkere trappistenbier tot het bier met de naakte vrouw op het etiket. Wij besloten er vier te selecteren en gewoon te gaan testen. De vraag is natuurlijk: welk “mannenbier” vinden vrouwen die bier drinken het lekkerst? Bestaat er wel zoiets als ‘mannenbier’?

Vrouwen Die Bier Drinken Testen Mannenbier
Het Vrouwen Die Bier Drinken testpanel

Amstel bier

We beginnen met een toegankelijk biertje en stilt de grootste dorst. Amstel positioneert zich op de biermarkt als een pilsje wat je (als man) gezellig met je (mannelijke) vrienden drinkt. Bijvoorbeeld na een zeer mannelijke activiteit als klussen of tijdens het barbecueën. De commercial met “Proost, mafkees” hebben sommige vrouwen nog vers in het geheugen staan.

Maar wat vinden de vrouwen van Amstel? Het testteam is het eens dat Amstel makkelijk wegdrinkt. Echt een biertje dat je op festivals drinkt. De uitstraling is erg mannelijk na een analyse van het etiket. Op de verpakking staan 2 authentieke ma(k)kers afgebeeld. Dan wordt de vraag gesteld of we het zouden kopen als we in de supermarkt voor het bierschap zouden staan? Vijf vrouwen antwoorden volmondig nee. Er is weinig affiniteit met het merk en het bier heeft weinig smaak. Letterlijk en figuurlijk!

Mannenliefde Saison van Oedipus

De naam is de voornaamste reden waarom wij voor dit biertje kozen. Met zijn roze etiket, gele letters en intrigerende naam grijpt het direct de aandacht als het op tafel komt. Maar zien we dat goed? Is dat borsthaar, en zijn dat tepels op het etiket? Ja dus. Hilariteit alom. Voor wie wordt dit bier gemaakt vragen wij ons af. Want hetero-mannen zien wij niet snel met Mannenliefde aan hun mond. Wij durven het gelukkig wel aan, de flesjes gaan open en het bier wordt getest.

“Een typische Saison”, roept de meest ervaren bierkenner in het gezelschap. Met de 6% alcohol, lemon grass en szechuan peper gebeurt er erg veel in je mond. De een vindt de Mannenliefde te aromatisch, de ander te sterk van smaak. Dat het een goed cadeau is op verjaardagen, daarover waren wij het wel eens. Wat we voornamelijk waarderen aan het biertje is de grappige reclame, die geproduceerd is door De Speld. In deze reclame brengen ze precies op een leuke manier de foute stereotypering van bierreclames in beeld, waar Vrouwen Die Bier Drinken zich zo aan stoort.  Lees onze eerdere blog maar eens.

Brouwerij ‘t IJ I.P.A.

Dan is tijd voor het biertje met het blote wijf op het etiket. Het blijkt een I.P.A. van brouwerij ’t IJ te zijn. Onder de biertestende vrouwen zijn liefhebbers van IPA’s, dus die duiken gelijk op de opener af. Hup, het glas in en proeven! Nippend van dit 7%-bier wordt de fles goed geanalyseerd. “Het is een stripper, dat zie je aan de sterren op haar tepels”. Het zijn weer de tepels op het etiket die de aandacht trekken. Is het bier van dezelfde brouwerij als Mannenliefde? Dat niet, maar wel allebei uit Amsterdam. Tepelfetisj onder Amsterdamse brouwers misschien? Wij weten het niet.

Maar wat vinden de bierdrinkende vrouwen van de smaak? De IPA-liefhebbers vinden dit brouwsel te bitter en te hoppig. Ook de andere vrouwen zijn niet erg gecharmeerd van het drankje. De rockabilly-uitstraling zal het echter goed doen als geschenk voor een hipster of in de koelkast van de barbier.

Westmalle trappist dubbel

We zijn inmiddels aanbeland bij het vierde testbier. De blossen op de wangen vallen opeens op. Van de verhitte discussies en het zorgvuldig proeven van het bier. De laatste biertjes worden met enthousiasme geopend. De associaties bij Westmalle zijn een stuk minder spannend dat de twee voorgangers. Monnikenbier. Klinkt niet alleen saai, ook de uitstraling is eenvoudig.

Vrouwen DIe Bier Drinken testen Westmalle
Het etiket van Westmalle wordt goed geanalyseerd

Dan de smaak. “Dit is zo anders dan ik had verwacht. Wat lekker!”. Het donkere 7% trappistenbier valt goed in de smaak bij alle vrouwen. Dat verrast ons, want we hebben allemaal andere voorkeuren en hierin vinden wij een gedeelde lekkernij. Echt iets voor thuis op de bank, is de conclusie van het testpanel.

Conclusie: De smaak heeft gewonnen

Mannenbieren zijn er in alle vormen en smaken. Van de dorstlessende festivalpils tot de hysterische smaakbom. Na het testen van de vier bieren komen de vrouwen tot de conclusie dat smaken verschillen. En dat heeft niets met man- of vrouwzijn te maken! Elk persoon heeft eigen voorkeuren en associaties. Vrouwen kunnen biermerken afwijzen vanwege uitstraling of etiket, of omdat de smaak niet bevalt. Maar zijn wij daarin anders dan anderen? Nee, natuurlijk niet. Dat alle vrouwen uit het testpanel de Westmalle dubbel kozen als favoriet was een opvallende uitkomst. De smaak heeft gewonnen.

Vrouwen Die Bier Drinken

 

3 gedachten over “Vrouwen die bier testen: mannenbier

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.